MV TOP 2007

3.2.2008 8:00 Milan Vojtek

MV TOP 2007

Když jsem přemýšlel nad rekapitulací nedávno skončeného roku, předpokládal jsem, že výsledkem bude stejný model, jako jsem použil při ohlédnutí za rokem 2006. Jenže pak se objevil projekt TOPový a já si řekl, že by nebylo špatné vybrat něco, co já osobně považuji za top ze svého ročního toulání.

A tak do předchozích výběrů putovaly fotky, které třeba nebyly vždy úplně top, ale dostatečně posloužily k přiblížení té, či které události. Jako příklad bych třeba zmínil snímek vozidel 842, 851 a 954, pořízený v Brně. Fotka, kde jsou v podstatě vidět jen přední části bočnic vozů není to pravé ořechové pro vyznavače ušlechtilých záběrů mašinek. Na zdokumentování setkání různých typů a generací vozidel ale byla ideální. No a to vlastně dokládá rozdíl mezi dokumentačním a tím “fajnovým” focením. A teď je čas na ty, podle mě nějakým způsobem efektní snímky.

První snímek pochází ze zkušebních jízd na koridoru z Břeclavi do Lanžhota, resp. Kútů. Snímkem jsem chtěl zdůraznit mohutnost a dynamiku elektrického 4 MW výkonného fénu.

Stejný cíl mě vedl při druhé expozici, opět se jednalo o zkoušky na výše uvedeném koridorovém úseku.

Štokr 556.036 u stanice Kremnické Bane. Tahle fotka vznikla při jarních toulkách po Slovensku, když jsem se toulal ve stopách slovenských parních lokomotiv. Kdybych měl vybírat fotku loňského roku, asi bych sáhnul právě po tomto snímku. A musím připomnět, že nebýt Ladislava Jambora a party z Vrútek, tento obrázek by nevznikl.

Podobně jako předcházející snímek i tento vznikl na jaře. V hlavní roli se tentokrát představil Zelený anton, který opouští tunel na Turčeku. Sice už po jeho boku nenajdeme mechanické návěstidlo původního hradla, přesto má tohle zákoutí stále svůj půvab.

Jaro bylo ve znamení navázání úspěšných osobních kontaktů s dalšími pořadateli nostalgických jízd. Lukáš Hučko a Leoš Tomančák se pro mě stali lidmi, jejichž zásluhou jsem mohl vyrazit na další cestu za nostalgií. Hlavním hrdinou byl Pielstick T 466.0007. Na snímku zachycený nedaleko zastávky Charvátská Nová Ves.

Četl jsem spoustu vět o ideálním násvitu, jediném správném stylu focení a předepsaném úhlu. Ale nenechám se spoutat a dám do fotek kus sebe. Pohled na záclonu, vlající z okna lokomotivy mi nahradí absenci odrazů Slunce z čela lokomotivy. Ano, tak vypadá 350 na odjezdu z Břeclavi, krátce poté, co za napájecí stanicí opět pocítila napětí 25 kV na sběrači a baští své ampéry, aby vlak Eurocity vytáhla na povolené maximum 160 kilometrů za hodinu.

Bezpráví je prý českou Štrbou. Nebo Štrba je slovenským Bezprávím? No, to je jedno, prostě, rok 2007 byl rokem, kdy jsem se do těchto míst ze zvědavosti také vypravil a pár snímků tam i vzniklo. A mezi nimi i tahle “očesaná” gorila, neboli stejnosměrný banán.

Mezi Chocní a Českou Třebovou jsem se toulal dva dny. Takže o úlovky nebyla nouze. Při pohledu na 350.011 v čele maďarských vozů si člověk nemohl nevzpomenout na éru polomáčenek, které prostě k této soupravě ladily lépe.

Podobná fotka z mise k zastávce Bezpráví se tu ode mě už jednou objevila. Tento snímek je ale v mých očích hodnotnější a proto putoval sem. Reklamní 151.001 projíždí zastávkou Bezpráví.

Tahle fotka už v okamžiku její přípravy měla jednoznačné určení. Žhavý kandidát na PF, v mém případě poprvé bez parní lokomotivy. Ale označení zastávky Bezpráví jako asociace na obecný stav a situaci ve společnosti.

Návrší nedaleko Melčic na tahu z Bratislavy do Žiliny je pro stavaře koridoru zlým snem, protože prý o něm vedou či vedli nějaké spory s ekology. Ale pro fotografy? No, i když počasí zrovna nepřeje, je co fotit.

A po závěru srpna u Bezpráví přišlo září na Slovensku. Podruhé se na velkolepé toulky vydaly slovenské parní lokomotivy a já byl opět u toho. Tady uhání 475.196 do stanice Uľanka. Tipař byl v tomto případě Ladislav Jambor, v jehož patách jsem se hnal do kopce za tímto snímkem.

A jen jsem se vrátil domů, ještě jsem stihl ukončit provoz lokálky do Lednice. Hurvínek tam celé léto vozil turisty na poetické trati, v případě které jsem několikrát poukazoval na hrozbu zastavení provozu v souvislosti se vznikem ČD Cargo. Čas ukázal, že varování nebylo až tak plané, když nakonec ČD, sice pod jinou záminkou, zcela vážně mluví o zastavení provozu. V případě, že by se to mělo vyplnit, je toto naprosto poslední snímek pravidelné jízdy hurvínku do Lednice.

Přestože ne zrovna v ideálně fotogenickém postavení, tedy uhlím napřed, uhání 464.202 z Čejče do Mutěnic, myslím, že si tento záběr své místo v kolekci zaslouží. Když nic jiného, tak pro Slunce, vykreslující všechny detaily pojezdu.

Z fotoakce s motorovým vozem M 262.018 po lokálkách na Hodonísnku jsem již pustil snímek s malým prckem vHodoníně. Obrázek z fotozastávky u Mutěnic, u předvěsti krycího návěstidla mutěnické spojky z dnes neprovozované strany od Dubňan, jakoby evokoval dobu, kdy tento motorák ještě voněl novotou.

Oblouk u předvěsti vjezdového návěstidla Veselí nad Moravou byl místem, kde vznikl následující snímek T 478.1002, jezdící jako jeden ze dvou strojů zvláštního vlaku na jubilující trati Veselí nad Moravou - Myjava.

T 478.1002 a 464.202 opouští zastávku u Velké nad Veličkou. Krátce předtím si ale prohodily místa. Parní Rosnička, která ještě před pár minutami funěla v čele vlaku, musela ustoupit bertě. Divné, ano, ale pro úsporu poplatků za jízdu předepsaného požárního vlaku na slovenském území nutné. Ano, i taková byla oslava výročí trati Veselí nad Moravou Myjava.