Vyžehlené koľaje v Púchove alebo návarky na kolesách?

23.1.2008 20:10 Djexpres

Vyžehlené koľaje v Púchove alebo návarky na kolesách?

Dnes sa v stanici Púchov nečakane objavil stroj radu 110 prezývaný "Žehlička", dislokovaný v rušňovom depe Žilina. Konkrétne stroj 110.041. Žehlička prišla do stanice Púchov mimoriadne kvôli odtiahnutiu stroja 181.144, ktorý bol kvôli nemožnému prevozu odstavený v stanici Púchov.

Počas posledných dní sa uskutočňoval prevoz rušňov radu 181 "Rakaňa" alebo tiež prezývaných "Šesťkolák", na generálnu opravu do ŽOS Zvolen. Ide o stroje Českých dráh, ktoré boli dočasne vyradené. Ide o rušne z depa Česká Třebová, určené na odpredaj súkromným dopravcom pre Poľsko. V predošlých dňoch boli v stanici Púchov odstavené tri kusy týchto strojov, z dôvodu nemožnej prepravy, spôsobenej návarkami na dvojkoliach jedného z rušňov. Včera, teda 22.1.2008 boli dva z týchto strojov, konkrétne 181.062 a 181.065 prevezené nákladnym vlakom do Žiliny zriaďovacej stanice v obedňajších hodinách, na čele s rušňom spoločnosti Cargo, 183.003 (viď foto). Odtiaľ pokračovali tieto stroje ďalej do Vrútok a Zvolena. Opravovní, kde sa podrobia hlavnej oprave. Jeden zo strojov, konkrétne 181.144, zostal kvôli stavu dvojkolí v stanici Púchov, kde ho prestavili na zadnú manipulačnú koľaj, za budovou určenou pre posunovačov. Tam stál tento rušeň do dnešného popoludnia, kedy sa v Púchove objavila "Žehlička" 110.041, ktorá mala za úlohu, pomalou jazdou (cca 30km/h) prepraviť tento stroj do depa Žilina, kde by sa vykonali opatrenia na ďalší možný presun. Záloha vytiahla rušeň po vykonaných opatreniach na odvoz zo stanice Púchov na zhlavie a následne s ním naposunovala na štvrtú koľaj, na ktorú priposunovala "Žehlička". Následne bola "Rakaňa" privesená a s týmto vlakom vypravená smerom do Žiliny. Nakoniec bol tento mimoriadny vlak už zo spomínaných technických príčin, odstavený v stanici Považská Bystrica, pretože nebolo ďalej možné kvôli zadretiu pokračovať v jazde. Pre tento vlak nakoniec zajtra príde pracovný vlak, s ktorým by už mala byť rakaňa privezená do Žilinského depa. 


Nákladný vlak po príchode do Žiliny zriaďovacej stanice. Foto: Peter140


Detail brzdového klítiku Rakane v dezolátnom stave. Foto: Peter140

 
Žehlička po príchode do stanice Púchov, takýto pohľad nie je každodennou záležitosťou... Mnohí si na tento stroj v Púchove ani nespomínajú. Foto: Djexpres


Na 181.144 zachádza záloha stanice Púchov, ktorá prestaví rušeň na 4 koľaj. Foto: Djexpres


Záloha posunuje s "Rakaňou"do dopravných koľají. Foto: Djexpres


Nezvyklý pohľad na jednosmernú "Žehličku", áno je to Púchov. Foto: Djexpres


"Na piatu koľaj môžeš tlačiť"- počas prestavovania na 4 koľaj. Foto: Djexpres


Krásavica s inventárnym číslom 041 sa opeká na slniečku v stanici Púchov, tesne pred posunom. Foto Djexpres


"Mašinka z ôsmej do výťažnej" - počas posunu. Foto: Djexpres


"Žehlička" spomaluje rýchlosť a zachádza na Rakaňu, na štvrtej koľaji. Foto: Djexpres


Príprava zvláštneho vlaku na odchod, "už len dodať koncové návestidlá a môžme začať jazdu". Foto: Djexpres

 

Medzi ďalšie zaujímavosti dňa patrí aj prvá jazda rušňa 362.005, po tom, ako bola na tento rušeň nainštalovaná v ŽOS Vrútky nová klimatizácia. Rušeň sa tak zaradil medzi ostatné rušne, ktoré v predošlom čase absolvovali túto "minimodernizáciu". Zatiaľ túto klimatizáciu majú rušne 362.002, 362.003, 362.004, 362.005, 362.008, 362.011, 362.012. Tento rušeň bol prepravený do Bratislavy už priamo na čele vlaku R 704 Dubeň, ako činné hnacie vozidlo.


Naleštený rušeň 362.005 na R 704 Dubeň, vchádza do stanice Púchov. Foto: Djexpres

 

Súvisiace trate