Ostře sledované vlaky

18.2.2008 20:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Ostře sledované vlaky

Že rychlíky mezi Pardubicemi a Libercem patří k vlakům ostře sledovaným ministerstvem dopravy, to už bylo na těchto stránkách vícekrát zmíněno. Dnes se dva z nich dostaly také do hledáčku ministerstva vnitra. A možná se do dnešního sledování mohlo zapojit i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. I když vlastně proč? Vrcholová kopaná přece už dávno i u nás do tělovýchovy patří jen tak nějak teoreticky a ve své podobě fandovské ani v oblasti té nejfantastičtější teorie ne.

Zdá se vám ten úvod poněkud nejasný, ba snad přímo pomotaný? Záhadu rozpletu neprodleně, byť možná poněkud rozvláčněji, tak nějak od Adama. Nebo vlastně od sebe: Že jsem fanda železniční, to je každému jasné. Méně jasné a někomu snad i nepochopitelné je, že ač muž, státní příslušnosti české a národnosti moravské nejsem naopak fanda fotbalový. Jaksi mi to honění se za onou kulatou věcí nic neříká. Nicméně díky médiím jsem tak nějak všeobecně informován o problémech dnešního fotbalu, korupce a jiných pokrokových jevů. Nemohlo mi uniknout, že od dob Mužů v offsidu se leccos změnilo a že po „sametu“ k nám z otevřeného světa pronikli vedle Santa Clause, hamburgerů a sv. Valentýna také rowdies.

K těm nejvíce obávaným patří údajně ostravští, k FC Baník Ostrava (k jeho pramalé radosti) se hlásící. A tito fotbaloví nadšenci se rozhodli vydat na dnešní zápas svého klubu v Liberci pohodlně, ekologicky a ekonomicky, zkrátka s využitím služeb Českých drah. Kdyby se vydali třeba do Prahy či Brna, náš železniční velkodopravce by prostě přidal k vybranému spoji nějaký ten vagón – a vymalováno. (No, před tím malováním je zpravidla třeba takto použité vagóny odstavit a opravit, ale co by ČD pro sport neudělaly, že...)

10.04.2007 - Hradec Králové hl.n.: tak to má vypadat - 843.015-9 + 043.029-8 + 043.008-2 jako R 984 Pardubice - Liberec © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jenže tady to muselo být všechno jinak. Mezi Pardubicemi a Libercem jezdí motorové rychlíky ve složení 843 + 2 x 043 přesně podle smlouvy mezi Českými drahami (které na tyto spoje vyhrály veřejnou soutěž) a ministerstvem dopravy. A k těm se jaksi už žádné vozy připojit nedají. Na základě toho všeho se zrodilo řešení, které našlo svůj úřední výraz v dálnopise ředitelky odboru osobní dopravy a přepravy GŘ ČD ze dne 15.2.2008. Ten se mi nějakým spamovitým způsobem dostal na monitor mého pracovního nástroje a na jeho základě jsem se rozhodl navštívit sousední krajské město. Tedy samozřejmě jeho hlavní nádraží.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: 742.119-1 veze soupravu pro R 984 Pardubice - Liberec ke 3. nástupišti © PhDr. Zbyněk Zlinský

České dráhy totiž podle onoho dálnopisu na jeden pár rychlíků mezi Pardubicemi a Libercem nasadily místo obvyklého motorového vlaku soupravu ve složení 749 (nebo 750) + BDs + 4x Bdmtee, jak je tam uvedeno, což je věc pochopitelně zcela ojedinělá a oku (o objektivu nemluvě) šotouše zajisté milá. Z dálnopisu je dále zřejmé, že tuto záměnu muselo povolit právě už zmíněné ministerstvo dopravy, což také učinilo. Nikoliv však u dvou dalších vlaků, které by bylo třeba k zajištění oběhů souprav vést ve stejném složení, takže podřízené složky ČD dostaly další úkoly s řešením nemilé situace související.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: 750.121-6 v čele R 984 Pardubice - Liberec © PhDr. Zbyněk Zlinský

Vyzbrojen těmito základními informacemi (a také dalšími, které jsem získal na níže uvedených fotbalových internetových stránkách), vyrazil jsem dnešního rána do města perníku a hokeje sledovat přestup ostravských zlobivců. Jak vyšlo najevo, neutrpěl jsem tento nápad sám, nicméně nedá se říci, že by v Pardubicích bylo nějak přešotoušováno. Věřím, že mnozí informovaní dali přednost zajímavým snímkům traťovým. Dnes o to vzácnějším, že mezi Jaroměří a Železným Brodem klasická souprava vlaku osobní dopravy už dlouho k vidění není.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: 151.020-5 s poněkud přeplněnou kabinou přiváží IC 580 "Ostravan" Třinec - Praha hl.n., za ní vůz "chacharů" © PhDr. Zbyněk Zlinský

V Pardubicích jsem pak mohl sledovat přistavování soupravy stvořené dle nařízení, olepování jejích zadních dvou vyhrazených vozů příslušnými škartkami (což se dělo za jízdy při posunování přes celé nádraží), nástup „brejlovce“ do jejího čela i policistů na nástupiště. Připadalo mi jich málo, jenže daleko víc se jich pak vyhrnulo z IC 580 "Ostravan" Třinec - Praha hl.n., kde byli snad nad relativně nečetnými „chachary“ snad i v přesile. „Ostravan“ přijel sice skoro o 10 minut opožděn, ale to bylo onoho dne zpoždění zanedbatelné (třeba proti „Slovenské strele“, která ve Skalici n.S. trefila člověka). A nastal přesun nebezpečného tovaru přes celé nástupiště – z předních vozů „Ostravanu“ k zadním vozům R 984 Pardubice – Liberec. Popravdě řečeno, čekal jsem horší vývoj – kromě nějakých výkřiků se nic nedělo. Je pravdou, že někteří z cestujících „fans“ se cestou posilňovali až do úplného vysílení a bez pomoci kamarádů by přestup nezvládli.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: přestup fanoušků FC Baník Ostrava z IC 580 "Ostravan" na R 984 Pardubice - Liberec © PhDr. Zbyněk Zlinský

Nakonec nebezpečný náklad i s bezpečnostním doprovodem zmizel ve vagónech, „brejlovec“ zabral a rychlík odjel. S pouhým pětiminutovým zpožděním. A plný udivených a nespokojených cestujících: ti běžní byli rozladěni z nepohodlí nezvyklých a naprosto (krom ovšem podvozků) nerychlíkových vozů a ti, kvůli nimž to vše nastalo, pak z toho, že se nemohou vyklánět z oken a řvát do krajiny. Doufám (možná marně), že si neotvíratelná okna neotevřeli. To se dozvíme až po sčítání škod, protože zpáteční cesta bude asi dramatičtější. Jenže tentokrát už bez mé asistence: R 997 opouští Liberec ve 20:02 hod. a do Pardubic má dorazit ve 23:01 hod. Odtud budou baníkovští ultras pokračovat ve vyhrazeném voze R 209 "Vltava" Praha hl.n. – Bohumín.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: přestup fanoušků FC Baník Ostrava z IC 580 "Ostravan" na R 984 Pardubice - Liberec © PhDr. Zbyněk Zlinský

Když už jsem byl v Pardubicích, trochu jsem sledoval i další děje ve stanici a navštívil též depo. I když to s tématem této aktuality nesouvisí, přidám do galerie pár obrázků – jak pro její oživení, tak také jako prevenci výtek, že mi tu chybí „gorila“ nebo „pendolino“ . Nechybí.

18.02.2008 - Pardubice hl.n.: 750.121-6 před odjezdem v čele R 984 Pardubice - Liberec © PhDr. Zbyněk Zlinský

A jak to bylo s fanoušky Baníku dál? Liberecká mutace deníku Mladá fronta DNES přinesla o den později tuto informaci:

Dvacet policistů cestovalo i ve vlaku, kterým jeli fanoušci ostravského klubu. Rychlík, ve kterém České dráhy vyčlenily dva vagony pouze pro fanoušky, dorazil do Liberce dvě minuty před polednem. Přijelo s ním na 150 příznivců ostravského klubu. „Řada z nich byla v podnapilém stavu, větší výtržnosti jsme ale nezaznamenali. Určitou obavu mám spíš až z konce utkání, fanoušci z Liberce odjedou večer vlakem. To bývají problémy větší,“ komentoval Antonín Parýzek, vrchní přednosta liberecké železniční stanice.

Odkazy:
  1. FC Baník Ostrava - oficiální stránky
 Titulní snímek: Policie sleduje přestup fanoušků FC Baník Ostrava z IC 580 na R 984 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy