Viděno dvěma: Priateľské stretnutie v Topoľčanoch

26.2.2008 8:00 Ľudovít Vanek & Karel Furiš

Viděno dvěma: Priateľské stretnutie v Topoľčanoch

Ten česko-slovenský titulek není náhodný a ani jeho první část není bez významu. Je to parafráze na název filmu, v němž osm režisérů zachycuje svýma očima (či spíše svou kamerou) stejnou událost. V našem případě nejde sice o olympiádu a osm tvůrců, nýbrž jen o setkání dvou přátel mašinek, nicméně mne nenapadl jiný případnější kadlub, jímž bych zformoval jejich svébytné příspěvky ve dvou bratrských jazycích, leč o tomtéž dění. (-zz-)

 

 

Očima Karla Furiše:

Je to pár týdnů co jsem se domlouval o návštěvě Topoľčan . Mám konečně volno a tak příjímám pozvání od našeho člena Vlaky.net klubu s nickem A-jeto (Ľudovíta Vaneka). Usedám do nočního R 423 Cassovia a odjíždím směr Žilina. Po přestupu na R 614 Zemplín odjíždím do Trenčína.

19.2.2008 - Topoľčany: pohled na stanici - 813 009 © Karel Furiš

V Trenčíně mám asi hodinu čas na přestup. Nádraží je tak málo osvětlené že nepořizuji skoro žádné noční snímky. Vyfotím pouze osvětlený hrad nedaleko od Trenčína teda od stanice. Přistavují soupravu do Topolčan a já jdu do motorového vozu, cestou cvaknu přelepený vůz na 3. třídu - asi nějaký recesista. Po příjezdu do Topolčan mě už vítá Ludvík.

19.2.2008 - Topoľčany: návštěva bývalého depa © Karel Furiš

Celodenní program měl pro mne nachystán skvěle, počasí nám přálo, a tak jsme vyrazili na prohlídku města a pak už jen vlak a vlaky. Chtěl bych mému hostiteli velice poděkovat za příjemně strávený den v Topolčanech a Prievidzi.

Očami Ľudovíta Vaneka

Po dlho plánovanom a viackrát odloženom stretnutí 19.02.2008 nastal deň ˝D˝ . V zamračené utorkové ráno som sa musel vystrojiť na železničnú stanicu v Topoľčanoch, aby som privítal na návštevu priateľa a kamaráta v jednej osobe Karla Furiša. Pýtate sa prečo to tu píšem? Áno preto, lebo Karel je fajn človek a väčšina ľudí tu pozná jeho pekné fotky, ktorými zásobuje túto stránku a dosť ľudí ho pozná i osobne.

19.2.2008 - Topoľčany: motor ktorým prichádza Karel do Topoľčian © Ľudovít Vanek

Ja som tiež mal tú česť ho poznať osobne na GP 2007 . Vtedy som sa ho pýtal, že kedy konečne ma príde navštíviť do môjho rodného mesta. Odpoveď bola „neboj. niekedy nám to vyjde“. A som rád, že to aj vyšlo a mohol si prejsť aj časť trate 140.

19.2.2008 - Topoľčany: Jozef Majtáň (zľava) majiteľ firmy STROJ-MAT,  Jozef Macko (hlavný mechanik) a Karel Furiš, bývalé depo © Ľudovít Vanek

Aby sme sa nenudili a spojili prijemné s užitočným, tak som s majiteľom firmy STROJ-MAT v bývalom RD Topoľčany vybavil návštevu. Jožko Majtáň (majiteľ) bol iba rád, že sa zaujímame, ako sa pokračuje na prácach parnej mašinky ENERGIA 507. I keď mal veľa práce, aj tak sa nám trošku venoval. Poukazoval nám dielnu, pokračujúce práce na interiéry Energie 507, vozne, ktoré dokončuje, a o tendry povedal, že by mal byť hotový niekedy v máji 2008.

19.2.2008 - Prievidza: Sp Bojnice - společné foto na rozloučenou © Karel Furiš

Po absolvovaní návštevy depa sme sa vybrali presne na pravé poludnie do Prievidze, kde bolo tiež čo pozerať a fotiť. Celou cestou sme sa mali o čom rozprávať a verte , že s Karlom nie je nuda. Bol to príjemne strávený deň, čo potvrdil aj Karel. Dolu si môžete pozrieť zopár fotiek čo sme nafotili.

Titulní snímek: 19.2.2008 - Prievidza: Sp Bojnice před odjezdem do Bratislavy - 754 004 © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy