Pozvánka do múzea - NRM

4.3.2008 8:00 Marek Gono

Pozvánka do múzea - NRM

Za touto nenápadnou trojpísmenkovu skratkou sa skrýva najväčšie železničné múzeum na svete – britské National Railway Museum. Vo svojom inventári má toľko artefaktov, že zaplnia dve samostatné múzeá (NRM York a Shildon Locomotion) a ešte sa môže požičiavať iným bez toho, aby návštevníci niekde o niečo zaujímavé prišli.

Počas posledných vianočno-novoročných dní voľna sme na navštívili centrálu tohto muzeálneho obra v Yorku. Čo vám budem hovoriť; vypliešťal som oči a otváral ústa. Dvestoosemdesiat koľajových vozidiel – okolo 100 je vždy v Yorku, okolo 60 v Shildone a o zvyšok sa delia historické železnice po celej Británii. Vozidlá sa medzi múzeami a železnicami neustále presúvajú, takže pri každej návšteve môžete vidieť niečo, čo tam predtým nebolo. Inak, uvidíte... no... úplne všetko asi nie, ale veľmi veľa veľmi zaujímavého. Od ručne tlačených či koňmi ťahaných vozíkov z prvopočiatkov koľajovej dopravy po maketu Eurostaru. Od osobných vozňov tretej triedy z čias prvých ozajstných železníc, cez luxusné ležadlové vozne medzinárodných rýchlikov po vozne slúžiace kráľovskej rodine. Od miniatúrnych priemyselných parných mašiniek, na ktorých nebolo miesto ani pre strojvodcu, po obrovskú parnú lokomotívu vyrobenú v Anglicku pre Čínu. Od Stephensonovej „Rocket“ po Gresleyho „Mallard“. Od maglevu po Šinkansen…

Väčšina týchto najpríťažlivejších exponátov sa nachádza sa nachádza hneď za vstupom, vo Veľkej sále (Great Hall); vyzerá to tam asi takto:

K hale patrí mezanín s uniformami, odznakmi, preukážkami, cestovnými poriadkami a inými drobnosťami, bez ktorých by železnica nebola železnicou. Samozrejme, všade sú prítomné panely s množstvom zaujímavých informácií, steny ovešané tabuľkami s menami vlakov a lokomotív, názvami staníc…

Keď pôjdete do „Kostolíka Panny Márie na čistinke v bielych lieskach pri silnom víre a kostole svätého Tysília v červenej jaskyni“, tak vám stačí pýtať si lístok do „Lanvajrpul pí dží“, nemusíte sa trápiť s celým tým „Lan vajr pul guingil gogera švern drobul lantisiljo gogogoš“... Našťastie :-)

Ponad skutočnú dielňu, v ktorej sa železničné klenoty pre vašimi očami reštaurujú vás prenesie balkón s expozíciou nehôd a bezpečnosti. Počas našej návštevy sa nereštaurovalo nič, boli Vianoce a aj mašinkári sa venovali svojim rodinám.

Nechýba expozícia zabezpečovacích zariadení a techniky; pult s piatimi monitormi prepojenými priamo na dispečing žst York vám umožní sledovať reálnu prevádzku.

A potom sklad... Začína sa na nástupišti 9¾, ale nájdete ho poľahky, nebojte sa.

Tento sklad je iný. Je to obrovské (a myslím tým obrovské) množstvo predmetov naukladaných v prepravkách, paletách a krabiciach, ktoré môžete obdivovať cez plexisklové steny. Je tu všetko možné: modely rušňov, vozňov a staníc, modely krajiniek s návrhmi riešení tratí a mostov, modely železničných trajektov, najrôznejšie kúsky, časti a súčasti koľajových vozidiel, nábytok zo staničných hotelov a reštaurácií, sochy a zábradlia zo žel. staníc... Ventily, zvončeky, páčky, kľučky, želiezka, drievka, kamienky… Nechýba „smradový panel“ na porovnanie zatuchliny poštového vozňa s arómou reštauračného vozňa a pachom salónneho vozňa :-).

Station hall – sklad či depo upravené tak, aby pripomínalo krytú žel. stanicu. Expozícia vysvetľujúca radenie vlakov; nákladné vozne, osobné vozne, konské povozy; reštaurácia na nástupišti, z reprákov zvuky ako na naozajstnej stanici. Zatvorte oči a presun o sto rokov dozadu je maličkosť. Nezabudnite si pri tom cestovaní v čase prezrieť kráľovské vozne: sú tu všetky, od tých prvotných po tie súčasné.

Skrátka: vrelo odporúčam. Múzeum sa nachádza kúsok od žel. stanice, najviac 5 min pešo, otvorené je denne okrem vianočných sviatkov (tzn. 25. a 26.12.).

Zopár praktických rád: 

  • Na túto akciu neberte nikoho bez záujmu o železnicu. Hrozí hádka alebo smrť unudením - v tomto múzeu totiž zaručene strávite celý deň.
  • Uistite sa, že máte dostatok filmov, resp. pamäťových kariet. Aby ste nemuseli uprostred akcie znižovať rozlíšenie ako som musel ja. Podobne s batériami (tých som mal dosť, stačili mi dve sady).
  • Nezabudnite na prídavný blesk a príručku „Ako fotiť v mizernom svete” – zíde sa vám to pri fotení zo žabej perspektívy proti presklennej vysokej stene/streche a lesknúcej sa podlahe (Ja som nemal ani ten extra blesk ani príručku).
  • V Station hall sa vám zíde aj pátrací svetlomet, statív a diaľkovo ovládaná spúšť – tie najväčšie klenoty, 150-ročné kráľovské vozne, sa totiž uchovávajú v (šero-) tme.
  • Batoh plný trpezlivosti – múzeum je hojne navštevované, takže sa vám určite bude niekto neustále pliesť do záberu.
  • Pripravte sa na zopár sklamaní – už spomínaná tma znemožní fotenie kráľovských vozňov; množstvo exponátov v životnej veľkosti na pomerne malom priestore znamená, že často sa vám predmet fotenia buď nevojde do záberu vôbec, alebo ho tam napcháte tak, že niečo bude prekážať.

A najlepšie nakoniec: vstup je zdarma. Ale keď ste si dáke drobné pripravili, utraťte ich za kolotoč v areáli: 60-metrové „ruské kolo“.

Na titulnej snímke je lokomotíva č. 1275 Northeastern Railway z r. 1874, NRM York, 29.12.2007 © Marek Gono

Galéria