Ukončení provozu na muzejní železnici Česká Kamenice – Kamenický Šenov

9.3.2008 12:00 Miroslav Fogl Zdroj: Klub přátel lokálky

Ukončení provozu na muzejní železnici Česká Kamenice – Kamenický Šenov

VLAKY.NET se snaží přinášet návštěvníkům těchto stránek poučení, zábavu a především radost. Někdy se ovšem stane, že musíme uveřejnit také zprávu neradostnou. Jednou z nich je tato aktualita o nuceném zániku jedné muzejní trati a železničního muzea s ní spojeného.

Není to ovšem rána z čistého nebe, aspoň ne pro ty, kdož sledují příspěvky v naší diskusi nazvané Muzea a muzejní dráhy, mezi nimiž nechyběly v poslední době citace zpráv z médií o dění kolem muzejní železnice Česká Kamenice – Kamenický Šenov. O okolnostech zániku lokálky se můžete dočíst také v tiskové zprávě KPL a o ní samé pak na její internetové stránce. (-zz-)


Klub přátel lokálky (KPL) s politováním oznamuje, že Velikonoční jízdy na trati 901 Č. Kamenice – K. Šenov jsou zrušeny. Důvodem zrušení je nejasná situace, vzniklá po prodeji dráhy v závěru loňského roku. Protože nedošlo k dohodě mezi KPL a současným majitelem trati, předpokládáme, že k obnovení jízd pod hlavičkou KPL na muzejní železnici již nedojde.

Z téhož důvodu se uzavírá Muzeum místních drah v Kamenickém Šenově, které bude možné naposledy shlédnout o velikonočním víkendu a v pondělí, tj. 22.- 24.3.2008.


K muzejní železnici neodmyslitelně patřil motorový vůz M 131.1441 „Hurvínek“. Na snímku je zachycen 28.10.2007 při jedné ze svých posledních jízd do České Kamenice.

KPL děkuje všem svým příznivcům za podporu. Naše jedenáct let trvající úsilí získat trať do vlastnictví a vybudovat zde plnohodnotné železniční muzeum končí nezdarem - přesto na dobu strávenou na této krásné lokálce nikdy nezapomeneme. S příznivci železniční nostalgie se těšíme na shledanou při dalších historických jízdách na některé z českých železničních tratí.