Z NET Vlaku na VLAKY.NET

18.3.2008 18:20 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: České dráhy, a.s.

Z NET Vlaku na VLAKY.NET

V podstatě nic mi nebránilo, abych tuto reportáž poslal opravdu onou cestou v titulku naznačenou, ale nechtěl jsem zabírat místo potřebnějším a raději se odebral k domovu, kde mám pracoviště přece jen klidnější a útulnější. I když na druhou stranu je zase nemám tak dokonale po technické stránce vybavené špičkovým zařízením a po estetické stránce vyzdobené originály děl malířských i fotografických.

No, asi by bylo nejlepší, kdybych začal pěkně logicky a od samého začátku a ne tím, že jsem odněkud putoval domů. aniž bych ozřejmil, odkud. Tak se to pokusím napravit. Jenže jak ten začátek vymyslet? Třeba takto:

Na královéhradeckém hlavním nádraží se cestující občas setkají s tím, že jedna strana nástupiště 1A neslouží jako obvykle k nástupu a výstupu cestujících, ale k něčemu úplně jinému. Stojí tam sice i v takovýchto případech pár vagónů, ale ty rozhodně nevypadají jako pravidelný vlak. Především postrádají lokomotivu a pak jsou zhusta ověšeny či polepeny všelijakými plakáty a transparenty, ba často se od nich line hudba či různé vokální informace, nádražnímu hlášení se nepodobající. Byl tu už takto v minulosti několikrát odstaven vlak galerijní, vlak filmový a včera a dnes zase pro změnu vlak internetový. A navíc ne ledajaký, ale specializovaný zejména pro osoby nemající v životě tolik štěstí, co lidé běžní, a které souhrnně nejčastěji označujeme jako handicapované.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: zvedací plošina v akci © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tomu ostatně nasvědčovala i plošina pro vozíčkáře připravená poskytnout jim (a nakonec i jiným méně pohyblivým návštěvníkům) služby při nástupu do letitého už služebního vagónu, jehož exteriér naznačoval slibný obsah skutečně jen těmi nápisy a možná také kabeláží, které jej spojovala se světem okolním. Shodou okolností bylo toto zařízení při mém příchodu na nástupiště právě v činnosti a umožňovalo opustit vagón dvěma dámám odkázaným na pohyb s pomocí francouzských holí.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: souprava NET Vlaku u nástupiště 1A © PhDr. Zbyněk Zlinský

Že jim na plošinu pomáhal muž významný nejen jako garant celého projektu, o němž se za chvíli už konečně zmíním, to jsem v té chvíli ještě netušil. Pan Jaroslav Čajka se mi představil až v odpověď na můj nesmělý dotaz, zda bych si mohl vagóny prohlédnout a také vyfotografovat. Velice srdečně mne pozval dovnitř a byl ochoten podrobně mi popovídat o tom, o co vlastně jde. Vzhledem k tomu, že mi základní informace nechyběly, vedli jsme řeč spíš o důvodech, pro které jsem se vetřel do internetového vlaku já. Jakmile jsem mu sdělil název média, které zastupuji, s pobavením řekl: „Aha, proto nám říkali, že se ta akce nemůže jmenovat Vlak NET, že by se to s něčím pletlo.“ Když jsem mu pověděl o nás trochu víc, na oplátku jsem se mimo jiné dověděl, že on sám je velký fanda železnice a dokonce na ní léta pracoval. Do té doby, než přišel o zrak.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: pan Čajka (vlevo) s kolegou ochotně zapózovali pro VLAKY.NET © PhDr. Zbyněk Zlinský

Tato pro mnohé jiné extrémně tragická ztráta pana Čajku přivedla k životu jinému, který je dnes z valné části opřen o možnosti moderních počítačů a internetu pro nevidomé. Tak se mimo jiné podílel na přípravě a realizaci společného projektu Českých drah, Chráněných ICT pracovišť Deep, občanského sdružení Vozíčkáři ze Zámku a dalších partnerů, který se jmenuje NET Vlak a o němž se můžete všechny podrobnosti dočíst v níže uvedených odkazech. Zde jen stručně shrnu, že jde o mobilní internetové prezentační a školicí pracoviště, které putuje od 10. do 21.3.2008 po trase Brno hl.n. – Blansko – Svitavy - Praha-Libeň - Hradec Králové hl.n. - Pardubice-Rosice nad Labem – Boskovice. Akce je určena všem, kteří se zajímají o nové informační technologie a cestování, zejména pak zdravotně handicapovaným občanům, seniorům, ženám na mateřské dovolené a studentům, píše se v tiskové zprávě Českých drah.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: interiér služebního vozu NET Vlaku © PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak interiér NET Vlaku vypadá, to si můžete prohlédnout na připojených snímcích. K nim doplním jen něco dalších informací, které z obrázků tak zřejmé nejsou. Souprava sestává ze služebního vozu D 50 54 99-18 208-5 a salónu SR 51 54 89-80 044-8. V prvním z nich je počítačová učebna vybavená zařízením firmy Fujitsu Siemens Computers a je zde péčí ministerstva vnitra terminál CzechPoint, ve druhém pak probíhají tiskové konference, individuální konzultace a školení. Stěny služebního vozu jsou vyzdobeny malbami Petry Čížkové, studentky Vysoké školy umělecké v Bratislavě a fotografiemi Jiřího Pospíšila, absolventa Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: konzultace v salónním voze NET Vlaku © PhDr. Zbyněk Zlinský

Má návštěva se řízením osudu vešla právě do „sedla“ návštěvnosti NET Vlaku, které je prý podle jeho osazenstva až překvapivě vysoká a ukazuje opravdu rostoucí zájem o počítače a především o internet právě u „cílové“ skupiny celé akce. To jsem si ostatně mohl potvrdit nechtěným odposlechem konverzace návštěvníků akce mířících oběma směry, když jsem fotil úzký profil právě v tento den nepříliš šikovně vytvářený usilovnou prací bagru hloubícího rýhu zrovna před bezbariérovým příchodem k nástupištím.

Takže jsem se v kruhu svého vyprávění dostal zase na sám začátek – k už zmíněnému odchodu domů, kde mne čekal úkol zpracovat reportáž z NET Vlaku na VLAKY.NET.

18.03.2008 - Hradec Králové hl.n.: bariéry na bezbariérovém přístupu k NET Vlaku © PhDr. Zbyněk Zlinský 

Prameny a odkazy:
  1. V NET Vlaku se lidé naučí pracovat s internetem i s pomůckami pro handicapované
  2. Projekty DEEPu
  3. Internetový vlak pojede!

Titulní snímek: NET Vlak v žst. Hradec Králové hl.n. dne 18.3.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria