Historické motoráčky znovu po roce ožijí v Krnově

15.5.2008 20:00Zdroj: KŽC

Historické motoráčky znovu po roce ožijí v Krnově

Poslední květnový víkend mohou železniční fandové a příznivci motorové trakce prožít společně s přáteli železnice v krnovském depu na slavnostním roll-outu historických motoráčků. Již podruhé bude KŽC společně se svými partnery, Olpas Moravia a BRKS, představovat motoráčky, které byly nově na sklonku roku 2007 na Slovensku zachráněny před svojí fyzickou smrtí.

Všichni, kdo přijedou do Krnova, tak mohou po roce znovu prožít slavnostní chvíli, kdy bude vdechnut nový život vozidlům, která budila a budí i po letech stále dostatek pozornosti.

Na co se mohou účastníci akce těšit? Na zvláštní vlak, na fotozastávky na zajímavých místech, na dnes již běžně neprovozované soupravy a na prohlídku krnovského depa. Vezměme to popořadě: v sobotu 24. května v pravé poledne dojde před rotundou krnovského depa k přestřižení pásky a ředitelé KŽC, Olpas Moravia, VÚŽ a BRKS, kteří mají přímý a osobní podíl na záchraně historických skvostů, představí hostům nově zprovozněná vozidla, se kterými se v budoucnosti budou setkávat při zajišťování zvláštních jízd. Na kolejových paprscích depa se objeví tyto skvosty, nově v majetku KŽC provozované dopravcem KŽC Doprava: M 262.0056, M 262.0180 a dále M 262.0193, který je v majetku Olpas Moravia. KŽC dále představí M 131.1302 a znovu M 286.1008, který se v zimní sezoně podrobil střední opravě v krnovském depu. Olpas Moravia představí fotografům ještě M 286.0006 a M 131.1454. Všechna vozidla budou otočena na točně, takže fotografové si přijdou na své. K vidění bude i historická tramvaj, jejíž oprava je toho času dokončována v dílnách pro DP města Opavy a bude nasazena jako historické vozidlo v Opavě. V odpoledních hodinách si všichni účastníci budou moci prohlédnout depo, v němž nalezl své nové působiště opravce Olpas Moravia. V podvečerních hodinách vyrazí některé z nově opravených vozidel na spanilou jízdu nejen pro fotografy do Svobodných Heřmanic. Na akci v Krnově nebude chybět občerstvení, hudba a další slavnostní program. A co takhle večerní focení se západem slunce v depu, k tomu něco malého z grilu a točené pivo?

Pro předem přihlášené účastníky je naplánována další specialitka a to v neděli 25. května, kdy vyrazí konvoj vozidel z Krnova přes Uničov, Šumperk do Kolína a dále do Zásmuk. Na zajímavých místech na trati proběhnou předem naplánované fotozastávky a opakované průjezdy soupravy fotogenickými místy. Věříme, že fotografům přijde vhod přesně zorganizované focení v místech, která jsou vděčná pro pořízení kvalitních snímků. Zvláštní vlak bude z Krnova ku Praze sestaven z vozidel, která budou prezentována v sobotu. A nebylo by to úplné, kdyby chyběly takové lahůdky, jako je šotoušení po vlečkách; můžete se těšit na vlečky v Bošicích, Bečvárech, Lysé nad Labem (2x). Ale to již hovoříme o pondělí 26. květnu, kdy vlak dojede ze Zásmuk do Lysé nad Labem, kde bude zvláštní jízda ukončena. Samozřejmostí bude občerstvení v soupravě vlaku.

Nostalgické vlaky osobní dopravy v celé ČR, zajišťované dopravcem KŽC Doprava, budou v roce 2008 ve znamení vozidel: M 262.0124 s vozem Bix, M 262.0180 s vozem Bix, M 131.1302, M 286.1008 s vozem Bmx. Věříme, že úsilí a cílená péče věnovaná předmětnými subjekty historickým kolejovým vozidlům, se dočká ocenění v podobě radosti z provozního nasazení motorových veteránů, kteří ještě odvedou poctivý kus práce na kolejích v ČR a v zahraničí.

Chcete-li se zúčastnit této motoráčkové parády, přihlašte se na akci včas. Přihláška má řadu výhod oproti těm, kteří přijdou náhodně: přihlášený účastník získá přesný jízdní řád zvláštních jízd, podrobný rozpis aktivit při roll-outu, bude mu zajištěn nocleh jak v Krnově, tak i v Zásmukách, a bude mít právo určit si místo ve zvláštním vlaku, které bude chtít. Přihlášení proveďte podle propozic hlavního organizátora motoráčkové parády – KŽC: www.kzc.cz/klub. Kontingent míst s garantovaným přidělením místa u okna je omezený.