Provozní premiéra ocelové lady Šlechtičny První

14.5.2008 8:00 Milan Vojtek, Jakub Gregor, Radek Hořínek

Provozní premiéra ocelové lady Šlechtičny První

Již nedávná reportáž s podobným názvem nastínila, že se do provozu vrátila jedna parní krasavice. První zatopení bylo ještě v kruhu nejbližších lidí od lokomotivy, první (zkušební) jízdu jsme přiblížili alespoň reportáží a ve čtvrtek 8. 5. se lokomotiva konečně představila na trati v plné parádě a taky s plnou zátěží. VLAKY.NET byly u toho.

Shrňme si stručně data. Pálavský okruh v květnu 2006 byl okruhovou derniérou 475.101, s příznivci se pak před opravou definitivně rozloučila na akci Brno Město uprostřed Evropy. Pak následovala demontáž, odvoz kotle do Českých Velenic a oprava lokomotivy. Po návratu kotle byl 12. Prosince loňského roku opět zavázán do rámu a pokud se nepletu, tak 8. dubna 2008 se její kola poprvé otočila silou páry z opět zatopeného kotle. 14. dubna následovala zkušební cesta do Zastávky u Brna, pak vážení v Českých Velenicích a ve čtvrtek 8. května premiéra na vlaku s lidmi.

A nyní již k vlastní premiérové akci.

Davy lidí ve čtvrtek 8. května na hlavním brněnském nádraží dávaly tušit, že se bude dít něco nezvyklé. Bylo je možné rozdělit do tří skupin, respektive zčásti do jejich kombinace. Náhodní cestující v první nevěděli, co se děje. Ve druhé byli cyklisté, čekající na vozypro přepravu jejich dopravních prostředků a ve třetí příznivci nostalgie, ověšeni mýdlovými krabičkami, fotoaparáty a kamerami. Ti čekali na premiéru šlechtičny 475.101, která se s nimi rozloučila před dvěma lety, právě na Pálavském okruhu. (vloni byl v režii 464.202, mocně požduchované T 478.1001). Pak se objevil dým a do peronu se pomalu sunul konvoj čtrnácti vozů pestré soupravy. Pět “dlouhých Balmů” se závěsy pro jízdní kola, brněnský občerstvovně-suvenýrový rybák, sedm dalších a čtyřnápravový služební vůz, konečně už následovaný naleštěnou šlechtičnou. Zatímco o chvíli později už cyklisté obléhali vůz, aby si odložili své nářadí, fotografové a děti se vrhli na lokomotivu. Pak už přišel čas, kdy stroj oficiálně vyrazil na trať.

                   

      Čtvrteční ráno, šlechtična couvá s vlakem k prvnímu nástupišti brněnského nádraží. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                   

                   Šlechtična s konvojem čtrnácti vozů projíždí Silůvkami. 8.5. 2008 © Jakub Gregor

                 

                  Stylově. Šlechtična a mechanika v Moravských Bránicích. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                 

                  Smíšená souprava vjíždí do zastávky Jevišovka. 8.5. 2008 © Radek Hořínek

Trasa zvláštního vlaku vedla z Brna přes Hrušovany nad Jevišovkou do Mikulova. Z města pod Pálavou, vyjel do Lednice a pak se znovu vracel pro své cestující v Mikulově. Odpoledne se vydal na zpáteční cestu pro změnu přes Břeclav a cestou nabíral turisty, kteří se z Mikulova a dalších míst vypravili na cyklistickou túru směrem ke zvolenému nádraží. Pravda, akce se neobešla bez problémů. Podle informací z vlaku bylo na vině špatné uhlí (a o tom se lidé od páry bavili již při cestě do Zastávky u Brna), podle dalších prý problém s některou trubkou. Faktem ale zůstává, že parní vlak při své cestě uvázl u zastávky Lednice Rybníky a do etapového cíle v Lednici dorazil se značným zpožděním. Tím narušil i provoz hurvínka na pravidelných spojích. Ovšem zdálo se, že nejvíce tento fakt zarazil fotografy, okupující možná i nemožná zákoutí na trati. Čekání na páru se totiž výrazně prodloužilo. Nakonec ale parní vlak svůj úkol splnil.

                 

                  Zvláštní vlak se blíží do Valtic. 8.5. 2008 © Jakub Gregor

                 

                  Zákopová fotka. Zpod mostku u přejezdu ve Valticích. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                 

                  Oblíbené fotomísto nedaleko zastávky Lednice Rybníky. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                  

Parní vlak vyrazil na zpáteční cestu z Mikulova Na snímku přejezd u Sedlece. 8.5. 2008 © Jakub Gregor

                 

U valtického přejezdu, jiný pohled při zpáteční cestě v podání dalšího autora 8.5. 2008 © Jakub Gregor

Jízda měla jeden bonus. Na trati do Lednice se v uvedený den objevila hned tři historická vozidla. Již zmíněná šlechtična, hurvínek M 131.1463 a M 262.018. Ten nastoupil na poslední pár vlaku, protože bylo zapotřebí odvézt z Lednice do Břeclavi 3 (!) Rybáky. Ojedinělá sestava vlaku, která mohla být pro motor osudná (jízdní odpor Rybáků, stoupání ze zastávky Lednice – Rybníky a váha zátěže s přihlédnutím k stavu motoru a špatné pověsti motorů jako snadno hořlavých strojů), lákala fotografy a ani vlakoneťáci nemohli chybět.

                 

                  Hurvínek vjíždí z Poštorné do Bořího Lesa. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                 

Oblíbené fotomísto u zastávky Lednice Rybníky, jiná souprava, M 262.018 s maxizátěží. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

Parní lokomotiva šlechtična má ve svém rodném listu zapsán rok 1947. Byla první z početné série univerzálních lokomotiv a ve své době znamenala příchod nových vozidel na poválečné koleje. Počin brněnských železničářů je v dnešních podmínkách výjimečný. V letošním roce ze stejných důvodů, jako před časem vystydl kotel brněnské šlechtičny, dojezdí pět jiných parních lokomotiv. Pět ubude a na tratě se vrací jen jediná, šlechtična, která měla svou obnovenou premiéru. “Že se podařilo ji opravit, je obrovský úspěch. Tato doba parním lokomotivám a vůbec všemu, co nepřináší okamžitý zisk, naprosto nepřeje,” bylo slyšet z úst lidí, kteří se do situace na kolejích trochu vyznají. Důkazem je i skutečnost, že Brno, které bylo ještě před několika lety domovem pro čtyři provozní parní lokomotivy (475.101, 433.001, 498.106 a 354.1217), má po návratu šlechtičny dva funkční parní stroje. Ale jen na chvíli, protože skaličák 433.001 patří mezi pětici končících lokomotiv a za pár týdnů dojezdí.

                 

                  Místo bagrů byla v Břeclavi šlechtična. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

                 

                  Směr Brno. Odjezd z Břeclavi po nových kolejích. 8.5. 2008 © Milan Vojtek

A ještě než ukončím psaní příspěvku, akce byla pochopitelně také příležitostí k setkání. Pro mě s hrozbou nutnosti výjezdu k jakékoliv mimořádnosti, která by se vyskytla, když další povinnosti jsem musel plnit za pohybu. I s tímto rizikem se akce zúčastnil se mnou i kmotr, který byl trpělivým komplicem tohoto fotošílenství.

 

Video k akci pochází z kamery Kubíčka, který je nabídl k vidění i dalším členům klubu. 

 

Galéria