Návštěva depa Krakov

10.6.2008 8:00 karel.f

Návštěva depa Krakov

Již v Košicích při Prebúdzaní Katky jsem začal uvažovat o návštěvě Krakova. Po předběžné domluvě s členem JG-Krakow Vlaky net a zaměstnancem PKP Zakladu Taboru w Krakowie padlo rozhodnutí omrknout místní depo.

Je středa 4.6.2008 pár minut po půlnoci a já vstávám na své putování. Počasí nehlásí zrovna nejlepší, přesto odjíždím na stanici Ostrava Svinov na vlak R 202 Chopin. V Bohumíně mám spoustu času na přestup na R 201 Silesia do Krakova. Potkávám zde svého zetě , který veze Chopina z Bohumína do Petrovic u Karviné.

Pro cestu do Polska jsem použil jízdenku FIP PKP. Jsou od nového roku trochu jiné a bylo to i velké překvapení pro některé konduktory (průvodčí PKP). Bylo vidět že vidí něco takového poprvé. Cestování po Polské straně moc popisovat nebudu trať je zde v mnoha místech poddolována a tak rychlost tomu i odpovídá. V čele Silesii je naše mašina 163 048-2 pojmenována Jadwiga. Pro jízdu po PKP není zrovna nejlepší. Tak mi odpověděl strojvedoucí PKP po příjezdu do Krakova. Město mě přivítalo mírným deštěm , který asi po hodině ustal. Přesunul jsem se do stanice Krakow Plaszow , zde jsem posnídal a udělal pár snímků. Po hodině jsem cestoval do další krakovské stanice Biezanow , kde je cíl mé cesty . Po překonání lávky nad stanicí se dostávám do depa. Čekalo mě vřelé přivítání s kolegou z vlaky net.

                     

                     Bohumín: R 202 Chopin připravený k odjezdu

                      

                     Krakow Gl. : Souprava EN 57-2029

                    

                     Krakow Plaszow : R TLK Monciak-Krupowki

                      

                    Krakow Biezanow : El. Souprava EN 81-007

                      

                     Krakow Biezanow : EU 07-317 po nalakování                     

                    

                     Krakow Biezanow : ET 41-009             

                     

                     Krakow Biezanow : ET 40-17

                    

                     Krakow Biezanow : ET 22-2000

                    

                     Krakow Biezanow : Pomník osobní (pasazarska) EP 02-08 

                    

                     Krakow Biezanow : Soustružení dvojkolí

                     

                     Katowice : EN 57-651 Elektrický nízkopodlažní  

                    

                    Pszczyna : EU 07-209 R 333 Goral 

                   

                    Pszczyna : Modernizováná jednotka EN 57-792

Protože jsem poprvé v Polsku potkal někoho co mi mohl spoustu o železnici vysvětlit následovala spousta otázek a odpovědí. Už mám trochu jasno co znamenají ty písmena a čísla na lokomotivách. Po vyřízení povolení k fotografování následovala prohlídka pracoviště. Zde se opravují elektrické lokomotivy . Od podvozků přes opravy skříní a motorů zde dělají vše. Trochu mi to připomínalo opravnu Přerov . V hale se nachází i stroje , které jsou jen zde a tak se tu sjíždí některé mašiny z celého PKP. Po dvouhodinové prohlídce končí mé fotografování a opět se v útulné kanceláři debatuje o železnici. V poledne se loučím s JG-Krakow . Nesmí chybět velké poděkování že při tom pracovním nasazení si našel čas i na mě. Tak že velké dík a těším se opět na setkání .

Přesouvám se opět na stanici Krakow Plaszow a ve 12:37 odjíždím do Katovic Posp.28106 Hetman. Po příjezdu se zdržím jen chvilku a odjíždím rychlíkem Goral do Pszczyny. R Goral má náhradní soupravu tak že fotografie Bobiny se nekonala. Zde po krátkém občerstvení udělám pár foto hlavně soupravy EN po rekonstrukci. V 17:15 příjíždí Os vlak do Ostravy a tak nasedám a odjíždím směrem k domovu. Na hlavní nádraží přijíždíme na čas a současně přijíždí i pendolíno od Prahy tak udělám poslední společné foto soupravy PKP a ČD.

Počasí se nakonec umoudřilo a putování po PKP bylo skvělé a hlavně jsem spoustu poznal.

Galéria