Do Polska třikrát jinak - a ještě něco navíc (2)

27.6.2008 8:00 Miloslav Bednář Zdroj: CZ LOKO, a.s.

Do Polska třikrát jinak - a ještě něco navíc (2)

Protože každý ze zákazníků naší firmy má jiné přání, co se týká přepravy lokomotivy po opravě, někdo si ji doprovází sám, někdo jede samostatnou jízdou. Tak jsme po roce zase dostali za úkol dopravit do Glogówa T 448p-158, opět ve vlaku. Trasa přes Lichkov je momentálně vzhledem k elektrizaci a modernizaci dlouhodobě "mimo provoz", musela se tedy hledat náhradní varianta.

 

 


Proč náhradní? Protože přes Lichkov to je asi 257 km a jinudy to je vždy podstatně delší. Když k tomu přidám problémy s polským Cargem, je na problémy zaděláno. Takže pěkně od východu. Přes Petrovice je to daleko, Głuchołazy jsou nepoužitelné, Lichkov vyřazen, Meziměstí nepovolili Poláci, takže zbývá Liberec - Zawidów. Tak tedy hurá do Frýdlantského výběžku.

Ráno 22.5.2008, vlak 63 420, tzv. "šíbovací Nymburk", večer v Nymburku (nebo snad Nymburce?), ráno vlak 64 300, ve 4.57 odjezd a bleskově, za 3.5 hodiny, jsme v Liberci. Po nutném posunu a vyřešení problému s tím, jestli tato lokomotiva má nebo nemá překročenou ložnou míru, zařazení do vlaku 44 204 a ve 14.50 odjezd směr Frýdlant. Cesta nádherným 42 km dlouhým úsekem Jizerských hor je nezapomenutelná. Po příjezdu do Zawidówa za 50 minut přepřah a hurá na PKP - Państwo Kolejowe Polski :-). To jsem ještě netušil, co na mne čeká.

23.5.2008 - Sulików: jasné známky "hustého provozu"  © Miloslav Bednář

Zarostlá hlavní trať, opuštěné přípojné tratě, zničené a zdevastované drážní objekty, zastavená osobní doprava na celém asi 35 km dlouhém úseku, než jsme se napojili na trať Zhořelec - Wróclaw. Poté jsem dojel v 18.32 do velké seřaďovací stanice Węgliniec. Bývalé západní Prusko s mohutnou budovou nádraží a poměrně malou frekvencí osobní dopravy. Tady si mne "podal" jakýsi polský drážní úředník, protože jsem byl uprostřed vlaku a tím jsem jim přidal spoustu práce s mým vyřazením. Spravil to jeden Bráník v plechu.

V noci jsem byl v poloze vleže a hlubokém "bezvědomí" přemístěn do Legnice a odtud v 9.18 h. opět po lokálce v zoufalém stavu (tratě) do Rudnej-Gwizdanowa, kde se napojuje trať z Wróclawi - trasa posledních 22 km do Glogówa. Po těchle lokálkách je běžná provozní rychlost mezi 15 až 35 km. V Glogówě jsem před stažením na "šoupáku" do Wróblina strávil opět příjemných 13,5 hodiny v opuštěném ranžíru s minimálním provozem, byla sobota. Pár fotek přidávám. Cesta domů se zástupcem firmy autem do Katovic a Sobieskim do Přerova a to už jsem byl doma, tedy skoro.

24.5.2008 - Glogów: ... a teď jsem odstavený i já  © Miloslav Bednář

Odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. Pol-Miedź Trans
  3. Pol-Miedź Trans Sp. z o.o.

Titulní snímek: T 448p-158 v žst. Zawidów dne 23.5.2008 © Miloslav Bednář

Galéria

Súvisiace odkazy