Do Polska třikrát jinak - a ještě něco navíc (3)

3.7.2008 8:00 Miloslav Bednář Zdroj: CZ LOKO, a.s.

Do Polska třikrát jinak - a ještě něco navíc (3)

V únoru letošního roku byla v CZ LOKO dokončena oprava už třetího "čmeláku" polského dopravce STK (Specjalistyczny Transport Kolejowy) Wrocław, stroje S 200-302. Ten měl být následně přepraven do ZNTK (Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego) Rybnik pro vybavení některými komponenty pro jejich polský "VZ". Nejbližší hraniční železniční přechod k žst. Rybnik jsou Chałupki, a proto byla vybrána trasa přes Bohumín - Vrbice.

 

 

Dne 7.3.2008 jsem už měl lokomotivu připravenou v žst. Česká Třebová, když jako poměrně často - a nebylo to tedy žádné překvapení - přišel příkaz, že lokomotiva se vrací zpátky do podniku, protože byl stažen souhlas s přepravou.

O dva dny později večer konečně skutečný odjezd, za 5 hodin jsem byl v Ostravě, kde jsem byl přivítán (a to jsem nevěděl) budoucím důchodcem - hádejte kterým, (K.F.).  Vše už probíhalo zdánlivě normálně, zařazení na vlak, zkouška brzdy, zhruba 15 km do Chałupek, já už jsem měl vyhledané spojení z Bohumína domů - a bác. Polský drážní úřad opět stáhl souhlas k přechodu, ale to už je trochu trapná historie.

20.3.2008 - po příjezdu k Furišom © Miloslav Bednář

Místo předání 20.3. v Chałupkách byla lokomotiva deponovaná asi 19 dní v depu Ostrava. Když konečně nastala příhodná doba, mám pocit, že ten rozhodující byrokrat asi měl dovolenou, tak honem, ještě dnes musí být "čmelda" v Polsku. Jedno české úsloví říká "honem se ani pes n.......", takže tady to platí vždy dvojnásob. Přesun na vlaku do Vrbice, z vlaku dolů a na PKP budete přepraveni ODOSem.

Jako útěcha mi byla tak poskytnuta možnost asi 6 hodin dokumentovat provoz po hlavních i vedlejších kolejích této stanice. Konečně asi okolo 22-té hodiny večer odjezd, most přes Odru a Polsko. Následovalo předání klíčů a dokumentace o mašiny a útěk zpět přes hranici EU, aby si to ještě nakonec někdo nerozmyslel.

9.4.2008 - Vrbice, čekáme, co bude, Polsko nebere © Miloslav Bednář

Odkazy:
  1. CZ LOKO, a.s.
  2. STK Sp. z o.o. Wrocław

Titulní snímek:  19.3.2008 - žst. Č Třebová, druhý pokus © Miloslav Bednář

Galéria

Súvisiace odkazy