Setkání parních lokomotiv - 150 let Kladensko-nučické dráhy

15.7.2008 12:00 Designer

Setkání parních lokomotiv - 150 let Kladensko-nučické dráhy

Železniční muzeum ČD tradičně pořádá tématická setkání historických kolejových vozidel při příležitostech významných výročí nejen celostátního, ale i regionálního charakteru. Proto je podtitulem letošního Setkání parních lokomotiv připomenutí zahájení provozu Kladensko-nučické dráhy před 150 lety.

Zásoby černého uhlí na Kladně spolu s objevem železné rudy u Nučic byly podmínkou rozvoje kladenského průmyslu. Hutní výroba potřebovala kromě rudy také vápenec a tak KND splnila požadavek na efektivní způsob dopravy těchto surovin. V expozici muzea v Lužné se nachází dvě parní lokomotivy a tři nákladní vozy, jejichž historie se provozu KND a nebo hutních podniků Kladenska dotýká. Nejvýznamnější je parní lokomotiva č. 6, která je zapůjčena ze sbírky Národního technického muzea v Praze a rokem výroby 1876 je nejstarším kolejovým vozidlem v Lužné.

Keďže do Čiech chodím veľmi rád a dosť často, buď to je za dobrými kamarátmi, na akcie ako sú napr.: zrazy parných mašiniek, exkurzie, veľtrhy (Brno, Ostrava), roll-outy a pod., ale najradšej sa však vraciam do malebného prostredia, ktoré sa nachádza v brezovom hájiku. Asi každému z Vás sa vybaví len jediný bod – Muzeum ČD v Lužnej u Rakovníka. 

Je piatok 27.06.2008 a ja sa po nočnej smene vyberám vlakmi EC 174 do Prahy-Holešovíc, odkiaľ sa metrom presúvam na hlavák a peši na stanicu Praha - střed. Po nákupe základných potravín sa vyberám do pristaveného motorového osobného vlaku, ktorý bol zložený z dvoch 814-tok.

Na pragotrone bolo vypísané vlak vpredu – takže sa vyberám do prednej časti vlaku. Keďže som bol po nočnej smene a cesta bola dlhá, tak som zaspal. Zobudil som sa až v Kladne, kde sa súpravy rozdelovali.... Predná časť, kde som sedel ostala stáť a zadná sa vyposunovala vedľa nás a vydala sa do cieľa svojej cesty – žst. Rakovník!! a predná smer Kralupy na Vltavou. Tak som sa trochu pohádal s vlakovou čatou, ale bolo to zbytočné... Ešte, že zachvíľu išiel Zr vlak do Rakovníka.  Tak som pokračoval v ceste do cieľa môjho víkendového pobytu v muzeu ČD – Lužná u Rakovníka.

 
Po vybavení formalít a zložení sa na izbe sa vyberám do depa „bývalej výtopny společnosti Buštěhradské dráhy“, kde sa stretávam s paristami od 477.043 (majetok ČD), 387.043 a s ich najnovším  prírastkom parným vozom M 124.001 „Komárek“ (exponáty sú majetkom NTM Praha) z DKV Louny. Vypomáham pri prípravných prácach na víkendovú akciu a popri tom dokumentujem fotozábermi situáciu v depe. V podvečerných hodinách sa unavení poberáme do vagóna na večeru a pokec pri dobrom pivku z pivovaru Louny. Dobrú noc – ideme spať. 

Sobota ráno a východ slnka dávajú depu romantický nádych, čo využívam na prvé fotografovanie vystavených exponátov bez verejnosti. Komárek a ostatné pary sa pomaly zakurujú, mažú a lešťia, aby po príchode davu nadšencou sa ukázali v plnej kráse a sile na osobných či nákladných vlakoch.

Okolo 10-tej hodiny prichádza prvý mimoriadny „parný“ vlak z Prahy ťahaný elegantným rušňom 475.179 „Šlachtičná“. Za pár minút prichádza druhý parný vlak ale z opačného smeru od Rakovníka, na čele ktorého je tiež elegantný parný rušeň – 354.7152. Po vystúpení cestujúcich si to obe mašinky nasmerujú do depa, aby sa podrobili technickej prehliadke a dozbrojeniu pred ďalšími výkonmi počas dňa. Stretávam sa aj s jedným klubovým členom VLAKY.NET – Staňom. Na obed boli lokomotívy predstavené návševníkom na točni – rušňoparáda. V poobedňajších hodinách sa mašinky vyberajú na ďalšie mimoriadne výkony na osobných vlakoch. 
 

A je tu čas oddychu abo ide sa domov.... Vášnivých záujemcov z dobrým pocitom z pobytu v muzeu, odváža domov mimoriadny parný vláčik ťahaný mašinkou 354.195 a nás čakajú upratovacie práce. Po náročnom a teplom dni, alebo si človek mohol povedať „Super akcia“, sa vyberáme na večeru. Rozoberanie zážitkov a čo treba spraviť a nachystať na nedeľu trvalo do neskorých večerných hodín.

Nedeľné ráno je o trochu chladnejšie a podmrakom ale to znamená, že cez deň bude zase teplo a pekne slnečno – aj to tak bolo. Ako tak prvé slnečné lúče dopadajú na vystavované exponáty, tak sa s fotoočkom motkám medzi nimi a dokumentujem. Muzeálna expozícia sa otvára o 9-tej a prvý nápor záujemcov sa trúsi medzi exponátmi. Prichádza mimoriadny vlak z Prahy a druhá vlna záujemcov.

Na obed sa zopakovala rušňoparáda, a ja som si po sobotňajšom „zácvikovom“ dni odskúšal silu točne – je to sranda ale zodpovedná práca. Po záverečnom odpískaní odchádza mimoriadny parný vlak do Prahy ťahaný mašinkou 475.179 a na postrku vypomáha „nemka“ 555.0153.
A ja zvažujem či ísť domov abo ostať, keďže máme v pondelok nočnú smenu.... Nakoniec som bol prehovorený, aby som ostal, že hodíme pri pivku reč. Tak ostávam, ale nečakol som v pondelok také „cestovné“ problémy.

Nečakal som, že dostať sa slušne z Lužnej do Prahy a odtiaľ priamo do Bratislavy bude taký veľký problém. Keď sme pozerali spojenie cez informačný systém ČD (obdoba vyhľadávania na serveri ZSSK Slovensko, a.s.) bola to katastrofa !!! Tak som si požičal cestovný poriadok a spojenie som si vyhľadal radšej sám, aj keď to vychádzalo dosť naostro.

Cesta domov: osobný vlak 2505 – Rakovník (05:34) – (07:14) Praha Masarykovo nádr., peší presun na hlavák (cca. 10-15 min.), cesta metrom na Holešovice, kde som s odretými ušami stíhal medzinárodné EC-čko 175 s odchodom o 07:33 smer Bratislava – a poďme ho do nočnej smeny....

Záverom by som všetkým záujemcom, ktorí nemali ešte tú česť navštíviť muzem ČD – Lužná u Rakovníka, rád odporúčil návštevu tohoto nádherného prostredia (občerstvenie v historickom jedálnom vozni WR, detské ihrisko), ktoré je umiestnené v brezovom hájiku.
  

      Odkazy:

               ·        http://www.drinksunion.cz/pivo/nase-pivovary/louny/
               ·        http://www.pivovary.info/prehled/louny/louny.htm
 
foto: © Plachy Stanislav alias Staňa

Galéria