Nehoda ve Lhotce

19.8.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Nehoda ve Lhotce

Jako první přinášíme zprávu o jedné nehodové události na kolejích SŽDC, která z nějakých záhadných důvodů unikla pozornosti našich médií. A to vzdor tomu, že zahrnovala všechny obvyklé prvky, které sedmou velmoc v poslední době přitahují: vykolejení, ohrožení nebezpečnými látkami i zpoždění vlaků. No, všechny přece jen ne - chyběly (naštěstí) mrtvé či zraněné osoby, šlehající plameny či vysoká škoda na majetku.

 

 

Mou předchozí upoutávku berte s rezervou. Nešlo samozřejmě o nehodu na síti SŽDC, s.o., ale o její ztvárnění na kolejích RaMS, r.k. – tedy „tétéčkového“ rodinného kolejiště otce Romana a syna Martina Svobodových, s nímž jsme se na našich stránkách už jednou setkali. Jestliže v úvodní reportáži nás jeho tvůrci a provozovatelé po své miniaturizované krajině provedli slovem i obrazem, tentokrát nám připravili drobnou ukázku z dění, které se v ní odehrává.

Mn vlak míří do Lhotky © Roman a Martin Svobodovi

Aby byla tato demonstrace co nejpřitažlivější, za její námět si vybrali nehodovou událost, k níž došlo ve stanici Lhotka. Při posunu soupravy manipulačního vlaku zde vykolejily dva vozy, z nichž jeden byl ložen umělým hnojivem, takže hrozila ekologická havárie. Proto byl na místo nehody povolán nejen nehodový vlak z depa Kamenice, ale museli přijet také kameničtí hasiči. Nakonec vše dobře dopadlo a následky nehody byly odstraněny bez výraznějšího vlivu na provoz.

Jeřáb i hasiči opouštějí Lhotku © Roman a Martin Svobodovi

Jak k nehodě došlo, jak probíhalo odstraňování jejích následků i jak se po ní normalizoval provoz na trati, to můžete velice podrobně sledovat na obrázcích v připojené galerii. Věřme, že to není poslední zajímavá reportáž z dění na kolejišti stále ještě budovaném v jednom zlínském domku.

Poznámka:

Tato fiktivní reportáž vznikla krátce před oním nešťastným dnem plným osmiček a její zveřejnění bylo pak z pochopitelných důvodů v jeho důsledku o snad přiměřenou dobu odloženo.

Titulní snímek: Vykolejené nákladní vozy © Roman a Martin Svobodovi

Námět a foto Roman a Martin Svobodovi,
text

Galéria

Súvisiace odkazy