Nový južný ťah?

27.8.2008 8:00

Nový južný ťah?

Južný ťah je v súčasnosti v situácii, keď úplne stagnuje a osobná doprava na ňom je veľmi komplikovaná, hlavne pre cestujúcich, ktorý cestujú vlakom len raz za čas. Južný ťah je jediné priame spojenie Bratislavy s Prešovom nevynímajúc Košice. Je potrebné čo najskôr investovať do tohto ťahu, pretože ináč sa situácia na ňom bude stále zhoršovať. Práve pre jeho lepšiu efektívnosť som navrhol plán výstavby nových úsekov, ktoré vedú cez významné centrá južného Slovenska.

 

 

Viete, každý občas dostane nejaký nápad, s ktorým môže preraziť. Nedávno som práve takýto nápad dostal ja. Ide o mnou navrhnutú novú trasu tzv. južného ťahu naprieč Slovenskom. Súčasný južný ťah vedie cez mestá Bratislava, Galanta, Šaľa, Šurany, Levice, Žiar nad Hronom, Zvolen, Lučenec, Fiľakovo, Tornaľa, Rožňava a Košice. Verte či nie, ale na tomto hlavnom ťahu existuje len jedno priame spojenie medzi Bratislavou a Košicami resp. Prešovom a to nočný spoj R 800/801 Poľana. Ostatné rýchliky a zrýchlené vlaky sú rozdelené na dva úseky a to Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica a Zvolen – Košice – Prešov. Južný ťah je jediným priamym spojením Bratislavy z Prešovom nevynímajúc Košice. Ako som už spomínal minule som dostal nápad ako tento južný ťah zefektívniť, iným slovom postaviť nové úseky trate tak aby prechádzali významnejšími centrami a boli kratšie oproti súčasným úsekom. Tieto úseky som zakreslil na priložených mapkách.

Mapa železníc na porovnanie starého a nového južného ťahu - ZOBRAZ!

Ak by ste sa v súčasnosti rozhodli cestovať týmto južným ťahom tak cesta by vám z Bratislavy do Košíc trvala niečo vyše 6 hodín, čo je porovnateľní čas s rýchlikmi idúcimi po severnom ťahu cez Žilinu. Avšak podľa mojich plánov by sa trvanie cesty skrátilo na 3 hodiny, áno dobre čítate neuveriteľné tri hodiny. Nie je toto priorita ŽSR, spojiť Bratislavu s Košicami čo najkratším spôsobom? Určite je avšak všetci kompetentní sa akosi dištancujú od modernizácie južného ťahu a všetky investície vkladajú do severného ťahu. Mnou navrhnutá trasa by mala ísť cez mestá: Bratislava, Trnava, Sereď, Nitra, Vráble, Tlmače, Žiar nad Hronom, Zvolen, Lučenec, Rimavská Sobota, Tornaľa, Rožňava a Košice. Všetky podrobnosti nájdete na priložených mapkách. Oproti starej trase by táto nová prechádzala cez významnejšie centrá spomeňme napríklad Trnavu, Nitru alebo Rimavskú Sobotu.

Aby som túto trasu popísal podrobnejšie tak začínala by sa v Bratislave skadiaľ by išla po súčasnej trati 120 až po Trnavu kde by sa napojila na trať 133 do Serede. Medzi Sereďou a Nitrou by sa musel vybudovať nový úsek, viď mapku. Z Nitry by trasa ďalej pokračovala po súčasnej trati 140 až po stanicu Branč, odkiaľ by sa zase vybudoval nový úsek smerom na Tlamče cez Vráble. V Tlmačoch by sa nová trasa napojila na súčasnú trať 150 cez Žiar nad Hronom a Zvolen až do Lučenca. Z Lučenca by sa opäť vybudoval nový úsek až po Tornaľu cez rimavskú Sobotu. V Tornali by sa zas nová trasa napojila na súčasnú trať 160 a pokračovala po nej až do Košíc. Iným slovom stačilo by vybudovať tri nové úseky a to úsek Sereď – Nitra potom Branč – Tlmače a Lučenec – Tornaľa. Dráhy týchto úsekov nájdete v priložených mapkách.

Úsek Sereď - Nitra - ZOBRAZ!

Ako som už spomínal cesta medzi Bratislavou a Košicami by po tejto trase trvala neuveriteľné 3 hodiny s tým, že rýchlik by stál v Bratislave, Trnave, Nitre, Žiari nad Hronom, Zvolene, Lučenci, Rimavskej Sobote, Rožňave a Košiciach, teda vo významných centrách južného Slovenska. Táto trasa by vlastne išla popri rýchlostných cestách R1 a R2. Tieto moje návrhy som zaslal aj na správu ŽSR a taktiež regionálnemu pracovisku ŽSR vo Zvolene. Zatiaľ som dostal odpoveď len z regionálneho strediska kde mi odpísali, že moje plány sú zaujímavé a mám kontaktovať správu ŽSR. Všetky nové úseky som zakresľoval po dôkladnej štúdii terénnych snímkou, daných oblastí a preto som farebne vyznačil miesta prípadných tunelov.

Viem, že vybudovanie novej trasy nie je jednoduchou záležitosťou a nebude realizované najbližších 10 rokov. Avšak nech si hovorí kto chce čo chce, niekto raz s nejakými návrhmi prísť musí, ináč by to bol len jeden nesplnený sen. Dúfam, že sa tieto moje plány dostanú do rúk osobe, ktorá sa nad nimi aspoň trochu zamyslí a vtedy zistí, že práve táto trasa je tá, ktorá by mohla priniesť železniciam len výborné výsledky.

Úsek Branč - Tlmače - ZOBRAZ!

Samozrejme aj táto trasa má určité nevýhody. Priniesla by totiž ťažkosti Levičanom a Fiľakovčanom, ktorý by už nemali vedený južný ťah priamo cez ich mestá. Avšak aj na túto situáciu existuje množstvo riešení. Jedným s nich je, že by sa pre Fiľakovčanov zaviedli priame vozne medzi Fiľakovom a Lučencom, ktoré by odchádzali z Lučenca smerom do Fiľakova pri každom príchode nejakého Rýchlika. Nie je to síce efektívne riešenie ale zrejme lepšie ani nie je. Pre Levičanov by sa zaviedli špeciálne spoje, napr. medzi Zvolenom a Bratislavou, ktoré by išli po starom južnom ťahu, teda aj cez Levice.

Každý, kto si tieto plány pozrie, pochopí, že železnice robia veľkú chybu tým, že modernizujú severný a nie južný ťah. Ja tomu stále nechápem, veď južný ťah je najkratšie spojenie Bratislavy a Košíc, je to tiež jediné priame spojenie Bratislavy a Prešova nevynímajúc Košice. Vedie taktiež cez dôležité hospodárske centrá a keby sa do južného ťahu trochu investovalo alebo by sa moje plány stali skutočnosťou, určite by sa južný ťah stal jednou z najefektívnejších tratí na Slovensku. Ak by sa túto reportáž čítal niekto, kto pracuje na hlavnej centrále ŽSR v Bratislave, tak nech ma prosím kontaktuje, ja mu zašlem podrobnú správu e-mailom. Viac informácií nielen ohľadne tejto reportáže nájdete na mojej osobnej stránke, kde môžete aj vy prispievať svojimi reportážami. 

Úsek Lučenec - Tornaľa - ZOBRAZ!

Poznámka editora

Možno vám to všetko pripadá ako detské fantazírovanie, ktoré nepatrí na našu hlavnú stránku. Svojím spôsobom toto dielko nedospelé aj je, nakoľko autorovi je iba 15 rokov. A k mladosti nepochybne patrí aj tá fantázia. VLAKY.NET sa snažia vychovávať si nových, predovšetkým mladých prispievateľov, a tým by určitý myšlienkový rozlet chýbať nemal. Preto sme sa v redakcii po istom zvažovaní rozhodli príspevok zverejniť, aj keď predvídame niektoré negatívne reakcie.

PhDr. Zbyněk Zlinský