Bozkovské jaskyne a ich koľaj

6.9.2008 8:00 Peter Bado

Bozkovské jaskyne a ich koľaj

Bozkovské dolomitové jaskyne sú známe vďaka viacerým ojedinelostiam. Sú to jediné jaskyne sprístupnené na severe Čiech a jediné dolomitové v Česku, nachádza sa v nich najväčšie podzemné jazero v Čechách a ako prvé v Česku použili na osvetlenie výzdoby ultrafialové osvetlenie. Návštevníkmi prekračovaná je však i ďalšia pozoruhodnosť – pozostatok úzkokoľajky, ktorá bola využívaná pri sprístupňovaní podzemia.

 

 

Bozkovské jaskyne boli objavené v roku 1947 a verejnosti boli sprístupnené v roku 1969. Pozostávajú z dvoch častí – starej a novej jaskyne, ktoré sú medzi sebou spojené vyrazeným tunelom. Nachádzajú sa v Podkrkonoší, pri obci Bozkov a najbližšou železničnou zastávkou je Jesenný na trati Železná Brod – Tanvald. Jaskyne sú od tejto zastávky vzdialené necelé tri kilometre po modrej turistickej značke.

Mapka oblasti © www.atlas.cz/mapy

Pri sprístupňovaní jaskýň bola využívaná i drážka o rozchode 500 mm. Jej pôvodnú dĺžku ani ďalšie podrobnosti však dostupné pramene neuvádzajú. V súčasnosti je jej vonkajšia časť dlhá približne 65 m. Vnútorná časť má dĺžku odhadom 25 m a v prípade potreby sa používa ako núdzový východ z jaskyne. Hoci celková dĺžka koľaje nedosahuje ani 100 metrov, svojim unikátnym umiestnením si zasluhuje aspoň malú zmienku.

Výjazd z podzemia, 21.8.2008 © Peter Bado

Pramene:
  1. "Po kolejích za poklady podzemí", příloha dvojmagazínu Grand expres a ČD pro Vás, červenec 2008
  2. Bozkovské dolomitové jeskyně

Titulná snímka: Podzemná časť koľaje, 21.8.2008 © Peter Bado

Galéria