Češi a Slováci jeli spolu do Lourdes

14.9.2008 16:00 Milan Vojtek Zdroj: Právo

Češi a Slováci jeli spolu do Lourdes

Stranou pozornosti železničních fanoušků zůstal zvláštní vlak slovenských vozů společnosti Wagon Service, který na počátku víkendu projel Evropou. Vlak, který svým způsobem dokumentuje, že Češi a Slováci mají k sobě stále blízko, odvezl věřící z nástupnických zemí někdejšího Československa na pouť do francouzských Lourdes. A protože je módní psát samochvalné etudy, tak i já napíšu: VLAKY.NET jako jediný železniční server byly při tom a jako jediní vlakofilové vám přinášíme super exkluzivní snímky.

Dvě minuty před desátou hodinou zaznělo ze staničního rozhlasu v Lanžhotě dlouho očekávané hlášení, že přijíždí zvláštní vlak do Břeclavi a Lurd. Pro první dvě stovky věřících přijelo osm lehátkových vozů zmíněné společnosti jako Sv vlak z Bratislavy a po jejich nástupu souprava přejela pro zbývajících 160 pasažérů do Břeclavi. “Je to poprvé, co od nás odjíždí přímý vlak do francouzských Lurd. Ve Vídni se spojí s vlakem slovenských věřících a pak už vyrazí patnáctivozová souprava do Francie,” řekl v pátek Právu dopravní náměstek břeclavského železničního uzlu Zdeněk Krystián.

         

            Cestující čekají v Lanžhotě na příjezd zvláštního vlaku

          

Rozdělení nástupu do Břeclavi a Lanžhota mělo svůj důvod. Břeclavské nádraží, procházející rekonstrukcí, nedisponuje nyní takovou kapacitou, že by bylo možné obětovat jednu kolej, aby na ní stál zhruba dvě hodiny zvláštní vlak. Proto padlo rozhodnutí využít stanici v Lanžhotě, byť za cenu toho, že nástup do vlaku byl z důvodu omezené délky nástupiště rozdělen na dvě etapy.

         

           Zvláštní vlak přijíždí do Břeclavi

“Tuto cestu jsme začali připravovat již někdy před rokem v červenci a nebylo to vůbec snadné. Ale za pouhé tři týdny od zveřejnění nabídky jet do Lurd byla místa vyprodána a tak se ještě jeden vagón přiobjednával. Celkem tak jede od nás vlakem 360 lidí, ve slovenské části se na cestu vydalo 240 věřících,” řekl organizátor výpravy Jindřich Miklas. “Z Vídně vyrazíme přes Švýcarsko, francouzský Lyon a Toulose do Lourdes. Čeká nás asi dva tisíce kilometrů ve vlaku. Do cíle přijedeme zítra v 16.50. A v 18.15 na místo přiletí ve vrtulníku i papež Benedikt XVI.,” dodal organizátor.

         

         

           pohodový kněz Jiří Koníček chtěl jet do Evropy s vlajkou  

Do Břeclavi se věřící vypravili z různých koutů ze mě autobusy, mikrobusy a osobními auty. V některých případech se do přípravy cesty zapojili kněží jednotlivých farností a organizace šlapala jako hodinky. Pořadatelé dokonce měli i systém, náhradníků, kteří se vydali na cestu místo lidí, jimž zdrví či jiné důvody zabránily vyjet. Navštívit poutní místo, kam při oslavách 150. výročí zjevení Panny Marie míří i papež si lidé nechtěli nechat ujít. “Jedu s maminkou, jsme z Kokor, vesnice mezi Přerovem a Olomoucí,”prozradil s úsměvem páter Jiří Koníček. Krátce před cestou do poutního místa se vrátil z Chorvatska, aby podle svých slov po oddechu těla nechal na pouti odpočinout duši. “Bylo to asi dílo Boží, komentoval informaci, že po ukončení jeho dovolené teploty ve Splitu spadly na čtrnáct stupňů,” usmál se kněz, spokojený i skutečností, že se těsně před odjezdem stačil vybavit českou vlajkou.

         

         

           Zvláštní vlak připravený k odjezdu do Vídně a po spojení se slovenskou částí do Lourdes

Vlaková pouť českých a slovenských věřících do Lurd je přinejmenším v novodobé historii první. Účastníci, mezi nimiž nechybí ani tělesně postižení, stráví v křesťansky významném místě čtyři dny, po další dva bude jejich domovem vlak. Domů se mají vrátit ve čtvrtek.