50. ročník MSV Brno byl ve znamení páry

27.9.2008 12:00 Milan Vojtek, Jakub Gregor

50. ročník MSV Brno byl ve znamení páry

Taky jsem mohl dát jako titulek slova modrý Mercedes letos opět vykouřil Brno, ale nakonec jsem si řekl, že by to nebylo férové vůči posádce Komarka, které ještě než se poprvé pohnula z místa, už čelila výtkám jakéhosi kravatového stánkaře, že jim kouří do expozice. Tak tedy, pár písmenek o tom, jak pára dobývala veletrh, právě čeká na své čtenáře.

Jak už se objevilo v titulku, strojírenský veletrh slavil padesátiny a tak se do Brna “vrátily” některé exponáty, které tam měly v prvních ročnících svou premiéru. To možnáplatí pro dnes již muzejní městskou verzi legendárního autobusu Škoda 706 RTO, ale těžko to může platit pro dvě nepřehlédnutelná kolejová vozidla. I albatros 498.022, který se opět ulicemi Brna přihnal na výstaviště, je o nějaký rok starší než veletrh, o 105 let starém Komarkovi ani nemluvě.

Jízda albatrosu do Brna je již pomalu tradicí. Letos ale pořadatelé zapomněli poslat objednávku “nahoru” takže cestu provázelo vše možné, jen ne slunečné počasí.

        

       

Nedaleko brněnského Globusu a na Poříčí zachytil příjezd vlaku Jakub Gregor

       

       

Spolu s albatrosem do Brna přijel taky salonní vůz prezidenta Masaryka. Ten pak byl jednou z prvních zastávek prezidenta Václava Klause na cestě výstavištěm. Proč, to je ale stěží pochopitelné, protože prezident “svůj” (neboť v něm občas jezdí) vůz dobře zná. Takže návštěva se snad dala vysvětlit slovy, že si šel zkontrolovat vagón, jak zvládl cestu z Prahy do Brna. (což pochopitelně zvládl, stejně jako před několika lety bez problémů zvládl cestu s vánočním stromem až do Vatikánu.

Několika snímky se pokusím přiblížit atmosféru úvodního dne veletrhu. Albatros byl samozřejmě na místě činu jen v pondělí, Komarek tam strávil dní více, než se opět na silničním trajleru odebral do svého domova.

       

       

      

Nejen po kolejích jezdily parní exponáty 50. MSV Brno

      

Jeden nevlakový, ale gumokolní exponát. Neodolal jsem a vyfotil autobus z dob mého mládí 


Video wmv, 11,2 Mb
 
autor © Jakub Gregor

Galéria