Festival RAILFILM 2008 pozná svojich víťazov

30.9.2008 12:00 Ing. Eugen Takács

Festival RAILFILM 2008 pozná svojich víťazov

Slávnostné vyvrcholenie už v poradí tretieho ročníka festivalu krátkych filmov so železničnou tématikou RAILFILM sa konalo dňa 20. 9. 2008 v rakúskom železničnom múzeu v Strasshoffe. Do súťaže sa v roku 2008 zapojilo 32 súťažných diel, ktoré boli rozdelené do troch súťažných filmových kategórii: amatérska, profesionálna a 160. výročie príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska.

 

Vyhlásenie víťazov a odovzdanie cien víťazom sa uskutočnilo za prítomností zastupiteľov troch hlavných partnerov filmového festivalu RAILFILM 2008:

            

Za prítomnosti zástupcov OeBB, ŽSR, DB, SONY a niektorých železničných múzei Rakúska, Nemecka a Maďarska sme mohli vidieť víťazné filmy a odovzdať až deviatim súťažiacim hodnotné ceny. S poohliadnutím sa do minulosti musíme skonštatovať, že technická a umelecká kvalita filmov výrazne stúpa. Veľa filmov má komentár a niektoré boli dokonca viacjazyčné. Boli zdokumentované nielen historické a nostalgické témy, ale aj najmodernejšia železničná technika. Profesionálni filmári priniesli do súťaže čerstvé myšlienky, ich filmy vynikajuco spracovali špeciálne témy od automatickej obnovy tratí, až po nový europský projekt spojújuci Baltik s Jadranom.

Konečné výsledky v kategórii pre amatérov:

V amatérskej kategórii vyhral pán Hoffman s filmom Die rote Flitzer in Hochrhein, železnično-turistický epos o nových motorových jednotkach na juhu Nemecka v prekrásnej prirode a dôkladnou znalosťou tak železnic ako aj okolia.

Len o maličko horšie hodnotenie mal film Krysztofa Czajkowského Journey Written by Clouds of Steam. Film nemal chybu, autor veľmi pekne a romanticky spracoval jazdu parného vlaku. Snáď menej atraktivne počasie a trasa vlaku hrala úlohu pri strate jedineho bodu na víťaza.

Na treťom mieste skončil film veterána festivalu RAILIFLM Ferdinanda Klösa, opäť s americkou témou, tentokrát z južnejšej časti bývalej DRGW sieti. Železnica Cumbres and Toltec Scenic RR ponúka nezvyčajné vozidla, nesmierne peknú a prestrú prirodu a divoky západ podľa našich snov. Filmy pana Klös-a sú vždy lahôdkou pre fanúšikov amerických železníc.

1. MIESTO

Kurt Hoffmann (D)

Die roten Flitzer vom Hochrhein
A piros Csillogók Hochrheinből
Červené blesky z Hochrheinu
The Red Shines from

 

 

2. MIESTO

Krzysztof Czajkowski (PL)

Journey written by clouds of steam
Cesta napisaná mrakmi dymu.
Füstfelhőkkel írott utazás
Reise geschrieben von Rauchwolken.

 

3. MIESTO

Ferdinand Klös (D)

Die Cumbres & Toltec Scenic Railroad
Železnica Cumbres & Toltec
A Cumbres & Toltec Vasút
The Cumbres & Toltec Scenic Railroad

 

 

 

 

Konečné výsledky v kategórii pre profesionálov:

V professionálnej kategórii vyhral pan Siedl z Rakúska hneď prvé dve ceny. Obe filmy sa vzájomne doplňajú, vo víťaznom filme vidíme výsledok niekoľkomesačnej dôslednej dokumentačnej práce s excelentnou grafikou vysvetľujúcou aj laikovi náročné postupy pri generálnej obnove modernej železničnej trate. Druhý film je krátke intermezzo o výrobe špeciálnej súčiastky pre moderné podbijačky.

Na treťom mieste sa umiestnil film vyrobený pre Europské spoločenstvo o transportných možnostiach na trase Baltické more – Jadran. Autor pomocou mladej generácie znázorňuje význam toho spojenia.

1. MIESTO

Fritz Siedl (A)

Gleissanierung: vollmechanisiert
Obnova koľaji – plne mechanizovane
Vágány felujitás – teljesen mechanizálva
Track renewal – fully mechanized

 

2. MIESTO

Fritz Siedl (A)

Hartmetall – Stopfpickel
Ucpávky z tvrdého kovu

 

 

3. MIESTO

Focusfilm (A)
Die Baltisch - Adriatische Achse/Neue Schienen in die Zukunft
Balticko-jadranská spojka – Nové spojenie do budúcnosti.
A Balti-Adriai vonal – Uj összeköttetés a jövőbe.
The Baltic – Adriatic connection – The line in the future

 

 

 

Konečné výsledky v kategórii 160 rokov železníc na Slovensku:

Kategóriu 160. výročie železníc na Slovensku zaslúžene vyhral Emil Chlebničan s filmom Vôňa dymu o historickej lokomotíve a prekrásnej prirode stredného Slovenska.

Na druhom mieste sa umiestnil film Jakuba Gregora, ktorý pomocou parných vlakov ťahaných rušňami, ktoré boli kedysi doma na Slovensku navštivil zámky na južnej Morave.

Na treťom mieste sa umiestnil film Branislava Krnáča o tuneloch na trati Banská Bystrica – Dolná Štubňa. Je to opäť nový pohľad na železnicu a na veľmi známu trať v srdci Slovenska.

1. MIESTO

Emil Chlebničan (SK)

Vôňa dymu
Der Geruch des Rauches
A füst szaga
The Smell of Steam

 

 

 

2. MIESTO

Jakub Gregor (CZ)

On three castles with Her
Na troch zámkoch so Šlachtičnou
Három várban a hercegnővel
Auf drei Schlößen mit Gräfin

 

 

3. MIESTO

Branislav Krnáč (SK)
Tunely na trati Banská Bystrica - Dolná Štubňa
Die Tunnels auf der Strecke Banská Bystrica – Dolná Štubňa
Az alagutak a Banská Bystrica – Dolná Štubňa vonalon
Tunnels on the Line Banská Bystrica – Dolná Štubňa

 

 

Všetkym súťažiacim ďakujeme a všetkym výhercom gratulujeme. Dovidenia o rok v Nemeckom Freilassingu, kde tamojšie múzeum bude hostiť 4. ročník festivalu RAILIFLM.  

Kompletné výsledky festivalu RAILFILM si môžete pozrieť tu.

Všetky prihlásené súťažné diela do festivalu RAILFILM 2008 si môžete pozrieť tu.

Domovská stránka festivalu RAILFILM: http://www.railfilm.net  


Fritz Siedl výherca 1. a 2. ceny v profesionálnej kategórie ako daruje časť svojej
výhry múzeu Heizhaus resp. šéfovi múzea pánovi Gürtlichovi.