Poézia pary - kalendár 2009

3.11.2008 8:00 Ivan Wlachovský

Poézia pary - kalendár 2009

V týchto dňoch sa mi dostal do rúk ďalší z umeleckých počinov Miliny Strihovskej, kalendár pre rok 2009 s názvom Poézia pary. Toto nepochybne krásne dielo si zaslúži, aby nezapadlo bez povšimnutia v prepadlisku dejín. Redakcia VLAKY.NET oslovila umelkyňu a ona poskytla na uverejnenie náhľad svojho diela.

Kalendár vyšiel v náklade 1000 ks, vo formáte A3. Záujemcovia si ho môžu zakúpiť buď priamo, v Múzeu dopravy (Šancova 1, Bratislava), alebo v modelárskom obchode JR line v Bratislave (Špitálska 53, naproti Dvom levom). Objednať na dobierku, adresa: macek@computel.sk , alebo  milina.s@post.sk. Cena je cca 130 Sk. 

 


Kto je Milina Strihovská rod. Imrichová 


Narodila sa 18.11.1965 v Bratislave.
 
Po skončení SOU polygrafického v Bratislave, kde študovala odbor reprodukčný grafik (1985), pokračovala v štúdiu na SVŠT Stavebná fakulta, odbor geodézia a kartografia.(1990)
V rokoch 1998 – 2000 absolvovala doplnkové štúdium na VŠVU na Katedre vizuálnych médií – umeleckú fotografiu u Doc. Ing. Ľ. Stacha, v Bratislave.
V súčasnosti žije a tvorí v Bratislave.
Aktívne fotografuje.
 
Od roku 2001 – je členkou združenia VILLA RUSTICA, od roku 2006 spolupracuje so združením výtvarníkov na Slovensku -Detvianska umelecká kolónia (DUK).
V tvorbe sa aktívne venuje fotografovaniu krajinných scenérií, detailov prírody, flóry a fauny; prírodné krásy a úkazy; fotografie zachytávajú okamihy z ciest, archivuje život mesta a ľudí,...
Pracuje na klasický fotografický materiál, ale aj na média digitálnym fotoaparátom. Pri spracovaní výsledného obrazu využíva PC techniku, čím posúva výpoveď fotografií do ďalších dimenzií.


Náhľad kalendára Poézia pary 2009

Jan Feranec komisár výstavy „Poézia vlakovej pary“ v Múzeu dopravy vo svojom predslove napísal: 

Milina Strihovská rod. Imrichová
 
Poézia pohybu, čaro minula i prítomnosti, hľadanie a objavovanie lyriky v realite, to je charakteristické pre prácu Miliny Strihovskej.
Neustále hľadá a objavuje nové polohy reality cez oko svojej kamery.
Kvalitatívny a systémový prístup v jej tvorbe nastáva najmä po absolvovaní nadstavbového doplnkového štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde získala teoretický odborný základ.
Profiluje svoje fotografické videnie, pracuje viac koncepčne a kompozične a hlavne experimentuje s objektom ako takým.
Postupne si buduje svoj výtvarný a grafický názor a ten pri tvorbe plne uplatňuje.
Svojim fotografickým videním preniká do štruktúry videného a zaznamenáva zaujímavým spôsobom veci všedné ale silné a hodné povšimnutia.
Toto hľadanie plne uplatnila najmä v cykle „kamene“, kde akoby odhaľovala život a dušu v štruktúre kameňa.
V cykle „Železnica trochu inak“, uplatnila komplexný pohľad na celok i detail.
Zaujímavé sú jej práce z oblasti historickej architektúry, kde sa pohrala s kompozíciou a snažila sa uplatniť vlastný svojský pohľad na objekt , (v architektúre nieje nič rovné).
 
Ďalšou, ale prvoradou, pre jej tvorbu sú kone. Prostredie žrebčínov, voľných výbehov, pretekárskych kolbíšť, či dostihových dráh a vôbec krása týchto ušľachtilých zvierat, ju oslovili a úplne očarili. Tu našla priestor pre nové motívy a motív pre nové hľadanie priestoru. (súbory drezúra – lipicany, parkúr).
 
Milina Strihovská je nesporne talentovanou autorkou, ktorá svoju prácu berie vážne a s hlbokým záujmom.
Svojimi prácami úplne inak hľadí na všedné veci okolo nás, dáva im utajované čaro a odhaľuje jednoduchú krásu a poéziu vašej doby.