Se šlechtičnou mezi vinohrady

12.11.2008 8:00 Milan Vojtek

Se šlechtičnou mezi vinohrady

Již osvědčenou akcí je parní vlak, jehož cílem, čí úkolem, je zajistit dopravní servis pro aktéry burčákově turistické akce, kterou je pochod slováckými vinohrady. Jinak tomu nebylo ani letos, kdy se 11. října akce opět uskutečnila. A po loňském sólu pro 464.202 se letos mezi vinicemi toulala brněnská 475.101.

Pro mě byla cesta parní lokomotivy hlavním důvodem obrovského dilema. Byla to šance na focení na jinak klidné, pozvolna umírající jednokolejce, jenže současně ve stejný den byla mimořádná akce pro druhou oblast mého života. Dobrovolní hasiči ve Staré Břeclavi přebírali novou zbrojnici. A protože parní vlaky i na tu bídu, co je, jezdí přeci jen častěji, než se v Břeclavi staví požární zbrojnice, musel jsem na slávu. A byl ještě jeden důvod, velkolepá oslava se dvěma čuníky, opalujícími se nad ohněm….

Takže jak to udělat? Fotky z akce jsem samozřejmě chtěl, a na zbrojnici jsem chtěl a musel. Proto padl kompromis, vyjedu fotit aspoň první část jízdy parního vlaku. O smyslu svého rozhodnutí jsem ale zapochyboval ihned poté, co jsem se ráno podíval z okna. Všude bílo, ne sníh, ale mlha. Chvíli jsem vážně přemýšlel, že zvítězí rozum nad přáním fotit a ladným skokem zaletět zpátky do peřin. Ale pak jsem si připomněl Thomasův výrok … kde ostatní končí, Shalomek začíná… Bylo by zbabělé to vzdát a tak vyrážím na cestu. První snímek vzniká na koridoru poblíž Šakvic a pětasedmu opravdu doplňuje mléčná kulisa. Pak už jsem se věnoval stíhací jízdě po jednokolejce Zaječí – Čejč – Hodonín. Na fotkách je také povětšině vidět bílé nadělení a pára z páry. A samozřejmě černá krasavice.

Podobně, jak je tomu i v Kubíčkově reportáži o akci s 556.0506, měla i sobota na jihuMoravy dvě části, tedy alespoň co se počasí týká. Po zamlženém ránu přišel slunečný den, jenže to už jsem se ke kolejím nedostal….Tak z akce alespoň pár dopoledních snímků. Na fotkách se můžete přesvědčit, zda je alespoň něco pravdy na Thomasově tvrzení…

         

                                          Mlha a 475.101 u Šakvic 

         

                                                         Odjezd z Velkých Pavlovic

        

                                           mezi Čejčem a Mutěnicemi

         

                                                Na vjezdu do Mutěnic

         

                                                   před Hodonínem

          

                                            první příjezd do Hodonína

         

              kromě cesty po jednokolejce si vlak odskočil do Rohatce, než se vrátil do Hodonína, vysvitlo i Slunce