Komorní Lhotka 2008

24.11.2008 18:00 Igor Molnár

Komorní Lhotka 2008

Rok 2008 sa nesie v znamení osláv 160 rokov železníc na Slovensku. Tomu zodpovedá množstvo sprievodných akcií po celom území Slovenska. No nielen pre priaznivcov skutočnej železnice je tento rok bohatý na rôzne podujatia. Množstvo fanúšikov modelovej železnice si počas tohto roku tiež prišlo na svoje. Či už to bolo tradičné stretnutie H0 modulovkárov v Bojniciach alebo TT v Hôrkach pri Žiline doplnené menšími stretnutiami v Košiciach, Kokave n/R. a Podbrezovej. Na medzinárodnej úrovni to bol letný Festival železnice v Budapešti a nakoniec prevádzkové stretnutie v Komorní Lhotke.

O posledne menovanom si v tejto reportáži povieme niečo viac. Konalo sa v termíne 24.-28.10. 2008 zorganizované klubmi ZABABOV a OSTRAMO pre členov obidvoch klubov a pozvaných hostí. Okrem menovaných klubov sa ho zúčastnili ešte členovia z KŽM Bojnice a modelári z poľského Krakova. Na krátku návštevu prišli i modelári z ostatných kútov Čiech, Slovenska a Poľska.
Tématicky išlo znázornenie prevádzky na tratiach ČSD na pomedzí Moravy-Sliezska-Slovenska v období rokov 1965 – 1975 s nástupom motorizácie na tratiach ČSD a ústupu pary.

Pre niektorých z nás to bolo prvé stretnutie, kde sme si mali možnosť vyskúšať jazdu vlaku s kartami nákladných vozňov. Pre rušne boli k dispozícii takisto karty nutné pre priradenie obehu.
Viac o organizácii dopravy sa môžete dozvedieť na týchto stránkach:
http://ostramo.parostroj.net/oa/Komorni_Lhotka/komorni_lhotka_2008.htm
http://www.zababov.cz/?id=930

Zaujímavá reportáž je i tu:
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/Vystavy/img00123.htm

Ja len doplním, že okrem veľkosti H0 tu bolo možné vidieť i úzkorozchodnú časť layoutu v mierke H0e. V prekladisku Beroun sa normálne rozchodné vozne pomocou špeciálne upravenej koľaje dostali na úzkorozchodné podvalníky a takto sa mohli vozne po „úzkej“ prepraviť až do cieľovej stanice Kamenice.
Okrem modulov zapojených do layoutu a rôznej úrovne ich spracovania mohli účastníci zhliadnuť napr. i stavbu výhybiek s pomocou leptaného drobného koľajiva, zakúpiť si iné leptané doplnky, vymeniť si skúsenosti a dozvedieť sa množstvo informácií. Pre mnohých z nás to bola cenná skúsenosť. Z viacerých zdrojov som počul, že to bola veľmi vydarená akcia. Za to patrí veľká vďaka organizátorom. Podľa posledných informácií sa na budúcoročnom stretnutí v Bojniciach chystá expanzia českých modulov. Máme sa teda na čo tešiť.
Pre tých, ktorí sa z rôznych príčin tohtoročných modulových stretnutí nemohli zúčastniť je tu ďalšia pozitívna správa. Na prelome mesiacov november-december sa budú konať na Slovensku ešte dve modulové akcie. Jedna v Bratislave a druhá v Košiciach. Všetci záujemcovia o modulovku sú srdečne vítaní. 
Viac informácií o tej prvej sa dozviete tu: 
http://railnet.sk/view.php?cisloclanku=2008110006

Galéria