KRAKÓW, mesto dýchajúce kultúrou a históriou techniky, architektúry...

15.1.2009 8:00 Ing. Peter Kálman

KRAKÓW, mesto dýchajúce kultúrou a históriou techniky, architektúry...

Hoci od mojej návštevy Krakova uplynul už nejaký ten piatok a táto reportáž v žiadnom prípade nemôže byť zaradená medzi aktuality, či novinky, napriek tomu som sa rozhodol k jej napísaniu.

Možno sa ňou len s Vami chcem podeliť o mnohé zážitky, či pekné obrázky, ktoré som si odtiaľ priniesol, možno niekomu takto začiatkom roka touto cestou poskytnúť zaujímavý tip na výlet.

Do Krakova, ako inak, som pricestoval vlakom. Využil som na to priamy spoj, ktorý v tom čase (november 2006) spájal Žilinu a Krakov. V čase môjho príchodu bol Krakov zahalený do chladnej tmy neskorého večera. Po východe z budovy železničnej stanice sa (ako bohužiaľ nie u mnohých aj významnejších miest) naskytne návštevníkovi krásny pohľad na mohutné historické budovy a ruch veľkomesta. Železničná stanica Kraków Glówny je umiestnená priamo v centre mesta, možno päť minút chôdze od historického jadra..


Železničná stanica Kraków Glówny


Ulica pred budovou železničnej stanice Kraków Glowny

Myslím si, že pokiaľ chceme hovoriť o pamiatkach a zaujímavostiach Krakova, je potrebné ich najprv rozdeliť do niekoľkých oblastí.

Prvou, a pre bežného turistu asi najzaujímavejšou oblasťou sú architektonické pamiatky. Asi najznámejšou dominantou mesta je veľké historické námestie Rynek Glowny, s kostolom sv. Márie, tržnicou a ďalšími zaujímavými stavbami. Námestie neustále žije svojim rušným životom, je plné turistov, predavačov suvenírov, amatérskych umelcov, dokonca tu majú „parkovisko“ aj historické konské povozy, v ktorých je po zaplatení poplatku možné povoziť sa uličkami historického centra mesta.


Rynek Glowny kostol sv. Márie


Rynek Glowny Sukiennice


Rynek Glowny tržnica

Ďalšou slávnou stavebnou dominantou mesta je mohutný hrad Wawel, týčiaci sa na kopci nad zákrutou rieky Visla, ktorému sa však budem venovať ešte neskôr.


hrad Wawel

Avšak historické centrum nie je len námestie a hrad, je to aj veľká spleť starých uličiek s kamennou dlažbou, kde možno nájsť množstvo nádherných budov, či sakrálnych objektov.


Rynek Glowny


Divadlo

Ak chceme pokračovať v hľadaní ďalších zaujímavých pamiatok architektúry, kroky nás zavedú napríklad do pevnosti, ktorá je postavená na umelo vytvorenom kopci kósciuszki.

Druhou podľa mňa veľmi zaujímavou oblasťou Krakova sú technické pamiatky. Priamo v Krakove je malé múzeum mestskej dopravy, kde možno vidieť niekoľko výrobkov poľského automobilového priemyslu, ale aj niečo z histórie hromadnej dopravy. Toto múzeum sa nachádza v priestoroch bývalého depa električiek.


osobný automobil Warszawa


začiatky mestskej hromadnej dopravy


osobný automobil Syrena

Ďalším pekným, ale už väčším múzeom je letecké múzeum, nachádzajúce sa v širšom centre mesta. Ako z fotografii vidieť, expozíciu tvoria ako lietadlá vystavené na voľnom priestranstve, tak aj lietadlá, alebo ich časti a modely v halách. Špeciálnou časťou, a podľa môjho osobného názoru by tu bolo ľahké stráviť aj celý deň, sú haly s expozíciou zameranou len na spaľovacie motory.


historické lietadlá v hale


detail motora


výstava vonku


miestnosť plná motorov

Ako priateľa historickej železnice moje kroky aj v Krakove viedli do rušňového depa. Najprv som si na mape našiel menšie motorové depo Kraków Prokocim, ktoré som ako cudzí návštevník radšej len zľahka a rýchlo v rámci možností prešiel, ale napriek tomu ma príjemne prekvapilo tým, čo som v ňom našiel..


pomník pred železničnou stanicou Kraków Plaszow


OKZ 32 2


u nás jazdili pod číslom 444.1


nemka


Tk 148 167 v mini múzeu


EP 03 01

Oveľa viac som sa pri železnici a v depe zdržal pri druhej možnosti, ktorú mi osud doprial. V rámci oslavy sviatku železničiarov sa konala v priestoroch železničnej stanice Kraków Glówny statická výstava rôznych hnacích koľajových vozidiel. Sprievodným programom bol aj deň otvorených dverí v elektrickom rušňovom depe Kraków Biezanow. Toto depo som už prechádzal ako člen organizovanej skupinky, sprevádzanej ochotným odborným personálom depa. Priznám sa, exkurziu som absolvoval dvakrát a tu je niekoľko zaujímavých momentov..


ET 22 721 na váhe


EU 06 01 - prvá svojho druhu, vyrobená v Anglicku, všetky lokomotívy EU 06 sú anglickej produkcie, lokomootívy EU 07 sú rovnakej konštruckie, avšak poľskej výroby na základe licencie

A keď už hovoríme o Krakove a histórii železnice, nesmieme zabudnúť na skanzen, ktorý sa nachádza v neďalekej Chabówke..

Aj keď Visla v Krakove nie je typickým príkladom mohutnej rieky, oko nadšenca lodnej dopravy sa môže potešiť pohľadom na väčšie či menšie rekreačné i nákladné plavidlá, alebo pohľadom na umelé bazény prístavu aj s malou lodenicou.

Ďalšou atraktívnou oblasťou mesta je jeho život, kultúra a možnosti trávenia voľného času v prípade veľmi zlého počasia. V prvom rade je tu množstvo rôznych zaujímavých múzeí. Okrem už spomínaných technického smeru, je tu napríklad múzeum tradícií, voskových figurín, židovskej kultúry, mestské múzeum a v neposlednom rade hrad Wawel s rôznymi samostatnými expozíciami. Pre všetkých záujemcov o návštevu hradu možno drobná rada, a to prísť tam čím skôr ráno a kúpiť si lístky. Vstupy do jednotlivých expozícií sú po organizovaných skupinkách so sprievodcom, v presných časoch a na každej vstupenke je uvedené pre ktorý vstup platí. Často sa stáva, že si človek kúpi vstupenku aj o niekoľko hodín dopredu, lebo už všetky skoršie vstupy sú obsadené inými návštevníkmi. Alebo sa mu v daný deň do danej expozície už dostať ani nepodarí.


Wawel katedrála sv. Václava a Stanislava


Wawel katedrála - detail ovečka na streche


Wawel spodné nádvorie

Ako už množstvo veľkých sakrálnych pamiatok prezrádza, Krakov je aj významným centrom náboženského života. Svojho času práve tu niekoľko rokov pôsobil a študoval aj Ján Pavol II. Prehliadka jednotlivých historických chrámov je naozaj zážitkom, vo viacerých z nich sú pochované slávne osobnosti náboženského i spoločenského života.

Už krátka prechádzka ulicami mesta prezrádza, že Krakov je mesto jazzu. Je tu množstvo drobných jazzových kaviarní, kde si priaznivci tohto hudobného štýlu prídu na svoje. Zhodou okolností sa mi podarilo v jeden večer zúčastniť koncertu domácej rockovej kapely Runaway, ktorý sa vtedy konal v jednom z mnohých útulných barov mesta.. Zaujímavou atrakciou sú aj koncerty vážnej hudby, ktoré sú pravidelne organizované vo vybraných kostoloch. Zúčastnil som sa aj takéhoto podujatia a aj keď nie som milovníkom vážnej hudby, možno tým, že som niečo podobné zažil prvýkrát v živote, možno spojenie hudby s monumentálnymi priestormi a ozvenou kostola, spôsobilo, že to bolo tiež celkom zaujímavé.

A keď už takto obšírne opisujem Krakov, nesmiem zabudnúť na miestne jedlo a pitie. Tradičné jedlá regiónu, ktoré sú myslím celkom chutné a odporúčam ich každému ochutnať je bigos, kotlet schabowy kapusta ziemiaczki a pierogy. Jedlá som uviedol zámerne v poľkom jazyku, ja som ich mal vtedy napísané na papieriku a len som jeho obsah porovnával s obsahom jedálnych lístkov.. V prvom prípade sa jedná o zmes kapusty, mäsa, klobásy a prímesí, ku ktorej sa podáva chlieb, alebo zemiaky. V druhom prípade sa jedná v podstate o vyprážaný bravčový rezeň s duseným kelom a zemiakmi. No a pierogy sú v podstate zemiakové pirohy, ktoré sú plnené najrôznejšími plnkami. V centre mesta je množstvo štýlových reštaurácii, ktoré sú zamerané práve na tradičnú kuchyňu a myslím oplatí sa ju vyskúšať. Možno menej známa je skutočnosť, že na území mesta je aj čokoládovňa, a mliečna čokoláda značky Wawel, je naozaj výborná, produkuje sa aj ako plnená rôznymi ovocnými, karamelovými plnkami a možno ju kúpiť ako v Krakove, tak si myslím i v mnohých iných mestách krajiny.  A záverom tejto časti ešte musím spomenúť miestne praclíky, ktoré sa predávajú temer na každom rohu v centre mesta.

Asi najkrajším výletom po okolí Krakova je návšteva známej soľnej bane v neďalekej Vieličke - Wieliczke. Ťažbou kamennej soli tu v minulosti vznikla jedna obrovská štruktúra nádherných podzemných chodieb a komnát vytesaných v soli. Návštevníkom je časť z nich prístupná v sprievode s odborným výkladom. Po viac ako hodinu trvajúcej prechádzke a prehliadke nádherných útvarov vytesaných do soli sa zrazu v podzemí sprievodca so svojou skupinou rozlúči a návštevníci majú rozchod. Priamo v podzemí sa nachádza reštaurácia s čerstvým vareným jedlom, obchodíky so suvenírmi, toalety, spoločenská sála či ďalšia drobná expozícia zameraná na prezentáciu rôznych druhov a foriem soli, kde je možné sa svojvoľne pohybovať. A až keď sa návštevník všetkého nasýti a sám usúdi, že by rád znovu videl  slnečné svetlo, príde k banskému výťahu a nechá sa vyviesť na povrch. Hoci baňa má éru svojej slávnej prevádzky už dávno za sebou a dnes slúži len turistom, stále sa tu produkuje soľ. Je to soľ získavaná z podzemnej vody, ktorá je neustále v rámci údržby z bane odčerpávaná.  Táto odčerpaná podzemná voda nesmie byť pustená priamo do prírody, a skôr ako sa dostane do riek je z nej soľ odstránená. No a túto soľ je možné si priamo na mieste kúpiť.


EN 81 01 po príchode z Krakova


chodby soľnej bane


chodby soľnej bane


chodby soľnej bane

Pre mnohých sa návšteva Vieličky začína aj končí prehliadkou bane. Je tu však viacero ďalších zaujímavostí, asi najvýznamnejšou je starý drevený kostolík sv. Sebastiána nad obcou.


kostol sv. Sebastiána

Pre dopravu z Krakova do Vieličky je možné použiť vlak, ktorý nás sem rýchlo pohodlne dopraví a chodí pomerne často.


EN 57 1772 rb pred odchodom do Krakova

Takto nejako na návštevníka, aspoň vtedy na mňa, dýcha Krakov. Je to veľké mesto, plné zaujímavostí a ponúka návštevníkovi možnosť oddýchnuť si, prežiť mnoho pekných chvíľ a odniesť si domov pár zaujímavých spomienok.

Ak Vás táto reportáž zaujala, som rád, ak som Vám vnukol myšlienku navštíviť Krakov, možno už len posledná rada, a to použite na prepravu vlak, autobus, alebo mestskú hromadnú dopravu. Ako v mnohých veľkomestách, aj tu sú cesty cez deň v mnohých úsekoch zapchané a plné a doprava peši s mapou v ruke, alebo napríklad v električke je mnohokrát rýchlejšia a určite zaujímavejšia..

Galéria