Fotozraz na Kriváni

1.2.2009 8:00 Bc. Martin Horňák a Michal Melicher

Fotozraz na Kriváni

Od leta ubehlo už zopár mesiacov, teplé dni vystriedali studené, občas priam mrazivé. Skúškové obdobie na vysokých školách je v plnom prúde, a tak bolo priam žiadané dopriať si v hektickom a stresovom období chvíľku oddychu. Vo veľmi dobrých spomienkach na septembrovú dovolenku pri Sklenom sa miko rozhodol zvolať už známu partiu - matias, d`Ant, tom001 a miko007 aby sa vybrala na nejaký ten "fotovýlet". Voľba padla na okolie Kriváňa s nádejou, že sa nám podarí vyfotiť aj nejaké nákladné vlaky.




Piatkové odreagovanie

Ešte skôr ako sme vyrazili na cestu, dopriali sme si ešte v piatok malé odreagovanie, fotovačkou v Brodne. Príroda bola však zjavne proti nášmu zámeru, pretože po našom príchode na miesto sa slnko rozhodlo skryť za oblaky a navyše od Čadce sa pomaly blížila snehová prehánka. To nás však sprvu neodradilo, horšie to bolo s vlakmi, ako to býva keď chce človek niečo chytať musí čakať, a tak sme čakali aj my. Čakanie sa nakoniec oplatilo, škoda iba schovaného slnka, pretože po pár minútach sa v oblúku objavila dvojička smerujúca do Čadce, a tak začali cvakať závierky, aj napriek zhoršeným poveternostným podmienkam.

Keď sa však zo zastávky rozbiehal Os 3917 príroda sa akoby na tých pár chvíľ umúdrila a prestalo chumeliť. No nevydržalo jej to dlho, pretože ďalšie Pn-ko s dvojičkou už bolo znova zahalené vločkovým efektom. Počasie nám veľmi neprialo, a tak sme boli po krátkej dobe rozhodnutí pre návrat, museli sme však vyčkať na osobák.


Os 3917 sa rozbieha zo zastávky Brodno do Žiliny, 16.1.2009, © Michal Melicher

A tak sa nám podarilo ešte cvaknúť ďalší Os do Čadce, za ktorým sa prehnal náklad s Rakaňou. Potešením pre naše oči bol Mn, v čele ktorého si pomrmlávala 751 131 ešte v červenom nátere so žltým výstražným pruhom šírky 600 mm, ktorá so sebou viezla aj Hektora ZSCS, žiaľ číslo nevieme. Po manipuláku sa okolo ešte prehnal Ex 235 Detvan, v tomto GVD v čele s Peršingom, osobák na Čadcu a za ním Pn s Rakaňou. Viac sme toho už nestihli, radšej sme vymrznutí sadli na osobák do Žiliny, aby sme mohli spraviť poriadny nákup na sobotňajší výlet.


Cesta do Mýtnej

Je skoré ráno, vonku ešte stále tma veď je 4:30, zvoní budík a ja ho pohotovo vypínam, pretože za 10 minút aj tak znova začne zvoniť, aby som sa zobudil po častiach. Po chvíli zvoní telefón, miko z vedľajšej izby kontroluje či som vstal. Balíme nevyhnutné potraviny do ruksaku a opúšťame teplo internátu do skorého žilinského rána. Na stanicu prichádzame načas, Šturec už stojí pri 2. nástupišti, je 5:50 a my, "žilinská" časť výpravy - miko, tom a matias, sa vydáva na cestu do Zvolena.

Na naše nemilé prekvapenie, kúrenie vo vozni síce vydávalo príslušné zvukové efekty, no teplota v kupé, ktoré sme obsadili nebola omnoho vyššia ako tá vonkajšia, a keďže ostatné už boli takisto obsadené nezostávalo nám nič iné ako prečkať cestu do Zvolena v nie príliš vhodných podmienkach. Prestup vo Zvolene sme využili na rannú kávu, pretože sme mali pred sebou ešte prakticky celý deň. Ako to už pri vlakoch zostavených z Krabíc 81X + 011 býva, motor vykúrený do červena a v prívese cencúle na oknách, a tak tomu bolo aj pri vlaku MOs 6207, a tak sme po zlej skúsenosti zo Šturca radšej nastúpili do preplnenej 812tky aby sme sa aspoň na trištvrte hodinu cestou na Mýtnu zohriali.


Prekúrená 812 052 s vymrznutým prívesom na MOs 6207 vo Zvolene, 17.1.2009, © Bc. Martin Horňák

Vytúžená fotovačka

Pred zastávkou, no nedal sa prehliadnuť, v poli stál d`Ant, ktorý cvakal náš motor brzdiaci do Mýtnej. Ten dorazil na Mýtnu asi štvrťhodinku pred nami s R 930 Ipeľ. d`Ant si spokojne „pobafkával“ cigaretku (onedlho sa k nemu pridal aj tom) a tak sme sa po úvodnom zvítaní, po 4 mesiacoch od dovolenky vybrali popri trati smerom na zastávku Píla.


MOs 6207 odchádza zo zastávky Mýtna, 17.1.2009, © Michal Melicher

Keďže však na Kriváni stál zrejme Mn 83301 alebo Pn 63113  s Barčou 751 077, ktorá sa pustila dolu kopcom na odhlášku za osobákom a tak sme mohli urobiť prvé poriadne fotky na 160tke. Po ceste sme mali možnosť pozorovať pôvodné teleso trate, ešte pred jej zdvojkoľajnením, ktoré je dobre viditeľné dodnes. Ako sme si už pri našich nájazdoch na nákladné vlaky zvykli, práve dnes neboli žiadne mimoriadne zavedené a aj časť pravidelných odrieknutá. 

Na Píle sme sa stihli rozmiestniť popri trati, aby sme mohli cvaknúť R 1931 Bodva v čele so 754 036, ktorý sa ponáhľal naproti svojej vyvolenej Júlii 754 072. Po jeho prechode sme mali dostatok času na presun do Podkriváňa, veď Pn 61300 od Plešivca stál v Jesenskom a do osobných vlakov bolo veľa času. Tak sme si prezreli pôvodný jednokoľajný tunel, v ktorého útrobách sa vynímal asi 2 metre dlhý ľadový cencúľ. Za tunelom sa v kríkoch pekne vynímala zachovaná pätka návestidla typu ZSSR, pozostatok starej jednokoľajnej trate. Cesta na Podkriváň odsýpala pomaly, pretože nebolo veľmi čo fotiť, až pri bývalom zrejme strážnom domčeku (Hl./Hr.?) pred Podkriváňom sa v snehu vynímala snehom zakonzervovaná zdochlina diviaka, a o pár metrov i jednej srnky, a tak sme si spravili aspoň spoločné fotografie.

Čas však po prejdených kilometroch postúpil a tak sme zanechali ďalšieho putovania na Podkriváň a radšej zaujali vhodné miesta pri trati, pretože do kopca sa už šplhal R 932 Domica v čele s Júliou 754 072. d`Ant tu zaujal klasickú videopozíciu, a miko už klasicky postával v zábere tomymu.


Júlia šplhá s rýchlikom do Podkriváňa, 17.1.2009, © Bc. Martin Horňák

Po jeho prechode sme vyrazili do Podkriváňa, lebo za rýchlikom mal ísť hore Os a za ním vytúžený Pn 61300. No skôr ako stihli tieto doraziť, prehnal sa okolo nás Malý Somár 736 009 na postrk do Lovinobane. Osobák dorazil načas, a tak sme mohli túžobne očakávať Pnko, ktoré malo na postrku nám už známu Barču 077čku, a tak ho bolo dobre počuť už z ďaleka. Nie ale tak zdaľeka, aby ho včas začul aj zarozprávaný miko s tomym a tak ten kým vybehol hore na most, stihol už len udychčaný záber na postrkovú 751. 077. 


Pn 61300 s postrkom, 17.1.2009, © Bc. Martin Horňák

Cesta domov

Čas nám postúpil no do osobných vlakov na naše smery bolo ďaleko, a nám už poriadna zima, rozhodli sme sa pre taktický presun do Kriváňa. Tu sme navštívili miestnu reštauráciu, kde sme sa zohriali teplými nápojmi, tom samozrejme pridal aj údené koleno. d`Antov vlak šiel skôr a tak nám neostávalo nič iné ako sa s ním rozlúčiť a aspoň si vyfotiť 754.034 na čele tohto vlaku.


Hybrid 750 181 na Os 6216 do Zvolena, 17.1.2009, © Dušan Antalík

Ako naschvál, súprava nášho vlaku musela byť tvorená ničím iným ako najnovším typom z rodiny Krabíc 813/913. Po príchode do Zvolena sme však na našu radosť zistili, že si Bagetku ešte užijeme, cestou do Žiliny. Pozitívum bolo, že sme si vybrali trasu cez Hornú Štubňu a tak sme si mohli pri zapadajúcom slnku pospomínať na letnú dovolenku v Sklenom, a časy strávené na krásnej trati 171. Pôvodne si chcel miko vo Vrútkach vybehnúť na lacnú bagetu do miestneho bufetu, minútový pobyt vlaku mu to však nedovolil a tak mu musela stačiť bageta, v ktorej sedel. Do Žiliny sme dorazili, ako sa na 81X patrí poriadne vytrasení a unavení. Mali sme však pred sebou rýchly obrat na internát pre veci, pretože sme museli stíhať R 612 Ružín, aby sme sa ešte v sobotu dostali domov.

Za sobotu sme urazili 421 kilometrov, čo je podľa mňa celkom dobrý výkon, a znova sme si obzreli kus Slovenska, hlavne miesta, kde ešte vedú koľaje, a jazdia i ako tak poriadne vlaky. Som zvedavý čo nám miko nachystá nabudúce...

Odkazy:
www.zmst.yw.sk
www.trainzstc.tym.sk

Galéria

Súvisiace trate