2008 – People, poslední z roku s tímto číslem

6.2.2009 8:00 Milan Vojtek

2008 – People, poslední z roku s tímto číslem

Už je to pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. To první, jehož úvod se vám právě vnucuje do pozornosti, patří některým lidským ozvěnám, takže pokud vás zajímá třeba jak Mano zradil Julii, prosím vstupte.

Protože jsem v letošním roce pouštěl “nekonečný seriál People …” postupně, nezbylo mi toho na konci roku k výběru takové kvantum. Nicméně pár snímečků se ještě v archivu najde. Tak pojďme do světa těch lidsko-vlakových záběrů, které vznikly vloni při toulkách za vlaky a lidmi kolem nich. A kdo je na lokomotivy, tak i na na těch se pracuje... stačí jen trochu vydržet.

           

Na prvním záběru je vidět, že když je třeba, přiloží ruku k dílu i lidé, jejichž prioritním úkolem je vlastní organizace parních cirkusů. Nostalgikům ze zemí moravských a českých netřeba představovat.

           

Navzdory hrozbám a zastrašování ze strany jednoho jedince nadále cestuje na Slovensko také čmoudík. Skutečnost, že jej objektiv zastihl mezi nárazníky modrého mercedesu a soupravy, ale není důkazem toho, že by se skrýval, ale naopak, potvrzuje, že se o vlajkovou loď české parní vozby umí starat i v praxi.

           

Chcete-li nacpat do šestikoláku, neboli rakaně rychlé eso a ještě obojí vyfotit bez poškození, pak zodpovědně prohlašuji, že je to možné. Stačí jen počkat někde při trati, až se objeví šestinápravová tramvaj, kde za kontrolérem sedí majitel nicku 362.001. A protože v situaci na snímku se rakaňa už po odvedené práci veze “dolu kopcom” ze Štrby do Popradu, má rychlé eso čas nahlédnout z okna, co za tvora jej fotí.

            

A ještě jeden pohled do kabiny strojvedoucího. To si tak partička vlakoneťáků zastaví na nádraží ve Vrútkách a jde se porozhlédnout, co se na nádraží děje. No a vedle zastaví lokomotiva a strojvedoucí si nás začne fotit. No, co by jste udělali? Oplatili mu to, že? Já teda ano. A ono je to člen klubu. Tak proč by neměl být v tomto ohlédnutí.

             

Co to má zase znamenat?Ten záškodník nás zase fotí. Asi tohle říkají lidé, kteří neodmyslitelně patří k parní vozbě z Brna. To nic, to jen Shalomek prochází kolem vlaku a když vidí známé tváře, tak mu to prostě nedá.

             

Hodonínské nádraží a kdože to stojí na něm? Marek Říha, člověk, důvěrné známý nostalgikům zemí českých a moravských a znalec uniforem a dalších záležitostí železničních, spolu s tercikem a jeho uvítací grimasou.

              

Nemůžu si pomoct, ale když se dívám na tuto fotku, moje oči ignorují koridorové nástupiště v Hodoníně a fotka na mě dýchá atmosférou, ne nepodobnou Burianově ztvárnění filmu Přednosta stanice.

              

Relax po práci. Aneb když tercik nevyplazuje jazyk, hledej v tom pivo.

              

Setkání fandů při příležitosti funusové jízdy šlechtičny do Pohořelic. Kratičká porada nebo spíše setkání nad tratí u Vranovic. A tento snímek ukazuje, že se mnou je asi lépe být vždy ve střehu. Fotoaparát jsem totiž vůbec nemusel mít u očí, abych přátelům střihl tento fotošok

              

A ještě jednou loučení s pohořelickou lokálkou. Tercika jsem na nádraží v Pohořelicích předhodil kolegům z médií. A protože svou novou roli vzal nesmírně vážně, nepodařilo se mi vyloudit u něj nějakou tradiční grimasu.

              

To kmotr a karel.f neměli s grimasami problém. Tak Radku, pro příště, když tě fotím, nezavírej oči!

              

Zrada! Historický okamžik, nachytali jsme mladého muže ze Zvolena, jak dezertoval od brejlovců k měděným strojům. Mano754 si bude muset změnit nick na mano140. V Čadci skoro slintal blahem při možnosti přiblížit se k bobině.

                   

A závěrem dvě fotky mimo klubové. Takto vyfotil kolega kmotra tauruse v barvách českého fotbalu při křtu v Brně. To ještě nikdo nevěděl, jaký debakl nám reprezentace připraví.

              

A tak z celé akce zůstaly jen fotky. Třeba tato, kde se láhev sektu tříští o kabinu rakouské lokomotivy v českých barvách.

Súvisiace odkazy