2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů

10.2.2009 8:00 Milan Vojtek

2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů

Už je to pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. V pořadí druhé ohlédnutí předstupuje před vás s malým průřezem, jak také vypadal železniční provoz v roce 2008.


A tak zatímco v té člověkovské reportážce jsem se ještě jednou poohlédl po lidech, teď už se budu věnovat jen a jen lokomotivám. S podtitulkem - provoz – tak přichází první dávka lokomotivoidních ohlédnutí. A když se na některé snímky tak dívám, tak mě napadá ještě jeden podtitul - soukromníci, protože nemálo snímků zachycuje právě externí dopravce.


Psal se osmý březen minulého roku a zatímco někteří si říkali,že je třeba oslavit Mezinárodní den žen, já jsem stepoval na břeclavském nádraží. Hák v levém horním rohu snímku nad konstrukcí lávky přes koleje břeclavského nádraží napovídá, že se v tento den demontovalo první pole lávky. A protože uvolnění lávky nějaký čas trvalo, mé pozornosti neunikl příjezd soukromníků z LTE s konvojem cisteren. Tak jsem si odskočil udělat fotku a předávám ji k nahlédnutí.

Rovněž cisterny, jen jiný soukromníci a pro našince méně nezvyklé lokomotivy v čele. Takový obrázek se mi naskytl pár stovek metrů od vjezdového návěstidla Břeclavi. Svou barevnou kombinací se podle mě tyhle vozidla soukromníků řadí mezi nejzajímavější na našich kolejích.

Nikoliv neschopnost lokomotivy ale vcelku standardní sestava Mn vlaků mezi Břeclaví a Brnem. Žehlička pro traťovou službu a 742 pro posun na staničních kolejích bez drátů. Na snímku šupajdí z Břeclavi do Podivína, z důvodu přeložky břeclavského vjezdu proti správnému směru.

Střelice a na tamějším nádraží momentálně asi to nejlepší, co v kategorii motorových vozů na jihu Moravy jezdí. Vratná souprava 854.007 s řídícím vozem 954, který byl “v dobách svého železničního mládí” poštovním vozem, jsou standardem přepravy a pohodlím pro cestující o poznání dál, než rádoby novější strakaté variace na téma šukafon – tedy slavné Regionovy.

Soukromníci znovu. Přes čelní sklo hurvínku, směřujícího do Lednice vznikla v Bořím lese tato fotka dvojčat OKD se soupravou sypáků.

Jarní toulky po Slovensku. Cestou na základnu ve Východné jsme ve složení veskrze federálním předjeli konvoj soukromníků s pěti diesely na nákladním vlaku. A když jsme následně zásluhou spřízněných duší zjistili, že souprava uhání dál naším směrem, tak sotva jsme se vybalili, šli jsme na ně číhat. Jako na přání nám ve stanici uhnuli na bok, aby uvolnili místo spěchajícímu rychlíku. A pak už nebyl problém si je zvěčnit.

Čekání pod Strečnem. I když hitem onoho dne bylo vyfotit modrýmercedes pod Strčnem, vyplatilose i otočit na druhoustranu a cvaknout si zvolenskou dieselovou vozbu.

A soukromníci znovu. Na odjezdu z Břeclavi jsem přichytil další variaci na téma 740/742, tentokráte Chemopetrol a jejich rekonstruovaná 744.701.

Na stejném místě jako výše uvedení soukromníci Chemopetrolu se vyskytl i transport 731, kterou do Brna táhne 210.015. kalendář v ten den sršel osmičkami, bylo to totiž 8.8.2008.

Dietní manipulák, vezla 5.9. minulého roku 210.038.

Mechaniku na vjezdu do Nemotic minul motor 842 na vlaku do Veselí nad Moravou. A i když hitem onoho dne byl Matěj 433.002, korzující se po lokálce Nemotice – Koryčany, nelenil jsem obětovat pár minut času a trochu prostoru na paměťové kartě právě přijíždějícímu motoru.

Napěťové výluky v Břeclavi “z jamy” rozjíždí náklad do Rakouska Herkules 2016.061, kolem výhybky, které v označení ta 0chybí, na štítku je jen 216. Ve dnech napěťových výluk v Břeclavi na základě dohody jsou nasazovány stroje nezávislé trakce.

Blíží se konec roku a 242.248 uhání do Břeclavi již po přeloženém úseku kolejí na vjezdu do na přednádraží.

První vlaky u nově otevřeného čtvrtého nástupišti si převzal taurus v barvách nizozemského fotbalu. Opodál odstupuje od soupravy rychlé eso.

A poslední fotka zastupující provoz minulého roku patří zvolenské brejlovcové vozbě, zachycené na Silvesta pod Strečnem, zříceninu lze ale jen tušit v oparu zimního dne.

Súvisiace odkazy