2008 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

18.2.2009 8:00 Milan Vojtek

2008 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

Už je to pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. Čtvrté zastavení míří do světa, kde pára znamenala pohyb. No, dobrá výjimečně to mohl být i jiný pohon, ale jednalo se o historické vozidlo, takže, podívejme se na nostalgii roku 2008

A jestliže v předchozím ohlédnutí jsem čmoudíka vyzýval, ať v rámci ochrany svého zdraví příspěvek raději neotevírá a věnuje se výrobě zpravodajství pro párofily (nezapomeň, že jsme nažhavení na některá tvá tajemství), dnes může vstoupit dovnitř, aniž by se musel obávat o své zdraví.

      

Ač nejsem myslivec, posed se občas hodí. A já takto seděl na čekané nikoliv na vysokou, ale na hurvínka. Místo činu – nedaleko zastávky Lednice Rybníky, poblíž Nového dvora. A byla to sázka na jistotu, na rozdíl od srnčí a jelení zvěře se vlaky řídí jízdním řádem.

        

O pár desítek metrů dál vznikla fotka jiného historického vozidla. Při oficiální premiéře na Pálavském okruhu vyjela do Lednice čerstvě opravená 475.101, vinou starého a nekvalitního uhlí se ale její cesta do Lednice poněkud neplánovaně prodloužila. Ale protože platí, že kdo si počká, ten se i dočká, nakonec se příležitost vyfotit ji přeci jen naskytla.

        

A to už jsme na Slovensku. Velká parní paráda, jejímž centrem se staly Vrútky, přilákala pozornost fanoušků zblízka i daleka. A přilákala i modrý mercedes s kompletní posádkou. Na snímku se žene se zvláštním vlakem kolem Strečna.

        

A na Slovensku hostovala i polská parní vozba. Ty 2 jede na přípřeži před domácím štokrem 556.036 ze štubnianskej odbočky vzhůru na Harmanec.

          

V oblacích páry a kouře vyráží československý tandem vrútocké šlechtičny a pražského albatrosu na cestu se svým fotovlakem. Původně se mělo jednat o takzvaný parní pantograf. Nakonec se ale jelo s oběma lokomotivami v čele. Což je pochopitelně fotogeničtější.

         

          

A svou eleganci měly obe lokomotivy iu při zpáteční cestě, když se vezly pro změnu uhlím napřed.

          

Další tradiční akcí je mejdan historických vozidel v Bratislavě. Jinak tomu nebylo ani letos a parní pantoograf se zeleným antonem a hrbounem 310.23 právě projíždí před objektivem.

           

Na dalším záběru obě zmíněné lokomotivy v jiné roli –jako výletní vozba pro nadšené návštěvníky akce.

            

             

Návrat ze stejné akce byl skutečně parní show. Část cesty se jelo na efekt, vedle sebe. Tak, jako třeba na vjezdu do stanice Malacky. Ale pak už byly na řadě Kúty a tam se ze dvou vlaků stal jeden.

            

A když se léto začínalo překlápět v podzim, tak jsem se sebral a jel do….. do Koryčan. On tam totiž jel i Matěj 433.002, no, jel….. nechal se taky tak trochu i tlačit. Ale fotit se to dalo.

            

A po necelém týdnu další parní jízda. Se šlechtičnou 475.101 z Brna do Oslavan

            

Aby toho nebylo dost, už o dva dny později jsou znovu uháněl do Brna. K pramalé radosti jednoho vystavovatele tam deštivou atmosféru nasycoval ještě dým z Komarka, kterému přijel v kouřovou clonou pomoci ještě modrý mercedes s označením 498.022.

            

To naopak při jízdě Rádia Kiss Hády do Lednice dým zparní lokomotivy chyběl. Šlechtična 475.101 měla problém s roštem a tak na poslední chvíli musela zaskočit berta T 478.1001. Ale i tak jsem byl spokojený s jízdou neobvyklé lokomotivy na lokálce do Lednice.

            

Na posledním snímku už je znovu šlechtična 475.101. Po absenci na výše uvedené akci už byla na výletě Slováckými vinohrady zase v kondici.Tak do se vynořila z mlhy mezi Čejčem a Mutěnicemi

Súvisiace odkazy