2008 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů (mimořádnosti)

27.2.2009 8:00 Milan Vojtek

2008 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů (mimořádnosti)

Už je to pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. S pátým zastavením přichází mimořádnosti, zaznamenané ve světě nostalgie.

Ne vždy je totiž vše tak, jak se to zrodilo v původních záměrech a občas je nutná v lepším případě změna plánu, v horším přímo improvizace. Tak se podívejme, co z toho se podařilo zachytit. Bohužel, některé z jízd byly osudové - ať už uzavřely nějakou epochu v životě stroje, nebo taky trati.

         

Oficiální loučení s Kačenou. Zimní parní jízda na Oravu měla v podtitulu právě loučení s končící parní lokomotivou. Naštěstí má lokomotiva 310.433 před sebou ještě budoucnost, ve které se počítá s opětovným zatopením v kotli. Tedy po jeho opravě.

         

Pielstick T 466.0007 veze před dopravnou Poštorná konvoj pro filmaře do Lednice. Tedy do Bánoviec nad Bebravou, neboť takové označení mělo nádraží podle filmového scénáře.

        

A to už jsme “na place”, kde Uhranka 331.037 jako filmová hvězda měla evokovat atmosféru odsunu Židů.

        

Začátek roku 2008 byl ve znamení finiše opravy brněnské parní chlouby. Předpremiéra 475.101 na jízdě do Zastávky u Brna pak měla přezkoušet lokomotivu na trati. Byl jsem přitom.

         

         

Narozeninová jízda VLAK.NET měla být podle původního scénáře v komornějším duchu v sestavě M 131.1 a 1x Blm. Zájem o akci byl ale takový, že se muselo prakticky hned po zveřejnění hledat řešení, jak vyhovět zájmu členů klubu. Výsledek? Nakonec jsme vyjeli v sestavě dokonce dvojnásobné.

         

Přípravy: Na sklonku roku měl svou obnovenou premiéru popradský papoušek 477.013. Já jsem jej, (i když za okolností ne zrovna milých a příjemných) fotil v době probíhajících příprav na zprovoznění.

          

Drama se šťastným koncem – tak nějak lze označit cestu M 262.018, když z Lednice odvážela do Břeclavi tři rybáky zvláštního vlaku šlechtičny 475.101. Právě stoupání z hráze mezi rybníky do Charvátské Nové Vsi bylo rizikovým místem, kde vysoká zátěž mohla ohrozit budoucnost motorového vozu. Vyhořelých M 262 si lidé z provozu pamatují nemálo. 018 si ale se zátěží poradila a drama se nekonalo. Zůstaly jen fotky

          

Požární vlak s bobinou. Spíše jen formální záležitostí byla jízda požárního vlaku za modrým mercedesem 498.022 při oslavách železnice ve Vrútkách. Český požární atest albatrosu na Slovensku nemá valný vliv na předpisy, a tak páru následovala bobina v roli požárního vlaku.

          

To požární vlak za polskou Ty 2 a vrútockou 556.036, to bylo jiné kafe. Přivěšením nákladních vozů do jeho soupravy vznikl nákladní fotovlak a pro mnohé zase dilema, co fotit dřív.

          

Druhý provozní pomeranč se zase promenádoval na trati z Vrútek do Banské Bystrice a Zvolena v čele zvláštního vlaku osobní dopravy.

          

Komarek na výstavišti, to byla naprostá novinka loňského strojírenského veletrhu v Brně. No, taky tam vzbudil patřičnou pozornost. Fakt je, že k ničemu jinému, než popojíždění tam a zpět, se ale toto vozidlo asi nehodí.

          

Zvláštní pojem, tradiční mimořádnost, to jsou návštěvy parních expresů na strojírenském veletrhu v Brně. Čmoudíkovci s albatrosem 498.022 zdolávají poslední metry před branou areálu brněnského výstaviště.

           

Setkání v Lednici, výletní vlak s hurvínkem a prototypová berta T 478.1001 se zvláštním vlakem se objevily společně v Lednici 20. září. I když počasí teda zrovna nepřálo, pro tohle setkání se vyplatilo i zmoknout.

            

A o pár dnů lednická lokálka dojezdila. Sezóna skončila a ta následující už bude podle jiného scénáře. Vlaky do Lednice budou jezdit podle zvláštního tarifu a již z Brna. Jak dlouho to jejich motory vydrží, to už je jiná kapitola. Ale zpět, hurvínek při poslední loňské jízdě jede vyzvednout přívěsný vůz

           

Poslední mimořádnost je ne zrovna veselá. 475.101 oficiálně ukončila osobní dopravu z na lokálce Vranovice-Pohořelice. Osobní vlaky dojezdily, Nákladní doprava zůstává. Tedy, ZATÍM.

Súvisiace odkazy