Po pěti letech obnoveno přímé spojení mezi Drážďany a Wroclaví

6.3.2009 12:00 Rastislav Štangl, Jan Přikryl

Po pěti letech obnoveno přímé spojení mezi Drážďany a Wroclaví

Od neděle, 1. března 2009, dochází ke znovuobnovení spojení mezi metropolemi Saska a Dolnoslezského vojvodství. Provozovateli 3 párů nově zavedených spojů jsou společnosti DB Regio AG a PKP Przewozy Regionalne. Všechny spoje jsou vedeny náležitostmi německého dopravce - jednotkami VT642 „Desiro“.

Od téhož data v Polsku zároveň vzniká ve velkém rozsahu nová kategorie regionálních vlaků: InterRegio (IR), jejíž vlajkovou lodí by se mělo stát právě spojení Dresden - Wrocław s jízdní dobou 3,5 hodiny.

 

Jiný kraj - jiná kategorie vlaku

Celková vzdálenost mezi oběma metropolemi činí 271 kilometrů: zatímco ve směru do Německa ji „Desira“ urazí za 3 hodiny a 27 minut, v opačném směru je jízdní doba o 6 minut delší. Nově zavedené vlaky nabídnou klimatizaci, nízkopodlažní nástup a kapacitu 98 míst k sezení ve 2. třídě + 16 míst v 1. třídě. Kromě hlavních nádraží v Drážďanech a ve Vratislavi zastavují rovněž ve stanicích: Dresden Neustadt, Bautzen, Görlitz, Zgorzelec, Zgorzelec Miasto, Pieńsk, Węgliniec, Bolesławiec, Chojnów a Legnica.

Jízdní řád vlaků Dresden - Wrocław

RE/IR
17041

RE/IR17043

RE/IR
17045

Stanice

IR/RE17040

 IR/RE
17042

IR/RE
17044

7:27

13:27

17:27

Dresden Hbf 

10:32

16:32

21:32

8:45

14:45

18:45

Görlitz

9:21

15:21

20:21

9:10

15:10

19:10

Węgliniec

8:53

14:53

19:53

9:53

15:53

19:53

Legnica

8:07

14:07

19:07

11:00

17:00

21:00

Wrocław Główny

7:05

13:05

18:05

Zajímavostí u těchto spojů je proměnlivá kategorie: zatímco na území svobodného státu Sasko provozuje DB Regio všechny spoje v kategorii RegionalExpress (linka RE 100), na území Dolnoslezského vojvodství je PKP PR zařadily do kategorie InterRegio (IR). Nicméně v obou případech se jedná o regionální dopravu a pro cestující z toho tedy nevyplývají žádné speciální důsledky. Podobná situace (R kontra ALX/RE) panuje i v přeshraniční dopravě mezi ČR a Bavorskem - zde však kvůli tomu cestující v mezinárodní přepravě bohužel také (na rozdíl od těch, kteří jedou pouze v rámci ČR) nemají například možnost rezervace místa k sezení.


Železniční stanice Wrocław Główny při východu Slunce. 27.10.2008 © Aleš Svoboda

Oferta „Drezno-Wrocław Regio Specjal“

Provozovatelé nově obnoveného spojení se rozhodli neponechat cestující napospas TCV tarifu a pro cestující připravili několik různých variant jízdného. Speciálně kvůli tomuto spojení byla zřízena nová tarifní nabídka „Drezno-Wrocław Regio Specjal“. Nabízena je hned ve 3 verzích: pro jednotlivce, rodiny a skupiny až pěti cestujících (bez omezení věku). Rodinná jízdenka je v pojetí PKP PR definována podobně jako české SoNe+ (maximálně 5 osob, z čehož nejvýše dva můžou být dospělí), avšak za děti se považují cestující pouze do dovršení 13. narozenin. Nabídku lze využít ve všech vlacích PKP PR i DB Regio (nejen v nově zavedených spojích).

Cena „Drezno-Wrocław Regio Specjal“ 

2. třída: TAM i ZPĚT

1. vozová třída: TAM i ZPĚT

Verze „SINGIEL“

39 € (1 097 Kč)

55€ (1547 Kč)

Verze „RODZINA“

59 € (1 659 Kč)

-

Verze „GRUPA“ 

79 € (2 222 Kč) 

-


Ceny v tabulce přepočteny dle kurzu ČNB platného k 27. únoru 2009: 1 EUR = 28,125 CZK.

Výše uváděné podmínky nabídky „Drezno-Wrocław Regio Specjal“ se recipročně vztahují i k německé nabídce „Dresden – Wrocław Regio Spezial“. Pro cestující ze sídel v polsko-německém pohraničí je pak určen „Regio Specjal Niemcy“, v úseku Bolesławiec - Bautzen pak platí i síťová jízdenka „Euro Nysa“ (a stejně tak i český LIBNET+). Dále se nabízí možnost kombinace s německými regionálními jízdenkami, kupříkladu Sachsen-Ticket anebo Schönes-Wochenende-Ticket. Pokud upřednostníte klasický lístek TCV, také neodejdete s prázdnou: v relaci Zgorzelec - Görlitz si stačí koupit jednosměrný lístek tam a pak již máte návrat (ve stejný den) zpět zdarma.


Radnice metropole Dolnoslezského vojvodství před rozbřeskem. 27.10.2008 © Rastislav Štangl

Nicméně, poněkud omezující je dostupnost těchto tarifních nabídek. Jízdenka „Regio Specjal Niemcy“ je k dispozici pouze na vybraných nádražích (Legnica, Bolesławiec, Węgliniec) a v případě nové nabídky „Drezno-Wrocław Regio Specjal“ je situace ještě horší. K dispozici je totiž výhradně v klientském centru na Wroclavském hlavním nádraží. Dle vyjádření PKP PR by od 1. května 2009 měla být její dostupnost rozšířena na všechny běžné pokladny stanice Wrocław Główny.

Vyzkoušejme to na jeden měsíc ... pak uvidíme

Otázkou však zůstává, zda se nově zavedené spoje 1. května 2009 vůbec dožijí? Jejich zavedení není úplně definitivní a na řadu může záhy přijít nechvalně proslulá „poprawa“ (do konce února 2009 bylo k polskému jízdnímu řádu 2008/09 vydáno již 57 souhrnných změn!). PKP PR totiž na stránku věnovanou novému spojení dodatečně připojily oznámení, že jejich provoz v celé trase je zajištěn pouze na dobu 1 měsíce, tj. do 31. března 2009. V úseku Dresden Hbf - Görlitz rušení spojů nehrozí, avšak v tuto chvíli je velikou neznámou, jaký bude na počátku dubna jejich osud v polské části trasy...


Desiro BDŽ - propagační foto bulharského zastoupení firmy Siemens. 19.1.2009 © Siemens (BG)

„V současné době probíhají jednání s DB Regio ohledně zajištění provozu těchto vlaků v dalším období,“ dodávají ve svém stručném vyjádření PKP PR. Nejpravděpodobnější jsou tyto 3 scénáře: vlaky budou zavedeny natrvalo, jejich provoz bude dočasně prodloužen = oddálení rozhodnutí (podobně jako v případě spojení Trutnov - Jelenia Góra) anebo tyto nové spoje budou opětovně zrušeny. Nicméně, nabízí se tu ještě i čtvrtá možnost: převzetí provozování novým dopravcem v Dolnoslezském vojvodství - Koleje Dolnośląskie. Podle Mieczysława Czerpity, viceprezidenta společnosti, mají KD o provozování spojení mezi Drážďany a Wroclaví eminentní zájem.

Jádro problému? Příspěvek na krytí ztráty dopravce

Zkušenosti z Libereckého i Královéhradeckého kraje ukazují, že problémy se zajištěním přeshraničních vlaků vyvstávají na otázce úhrady vozidla dopravci, jehož náležitostmi je spojení provozováno. Pokud dopravce od objednatele neobdrží dostatečnou úhradu na krytí ztráty, stěží lze očekávat zachování tohoto spojení (jakkoliv je pro obě strany prestižní). Připomeňme si, že podobně nakonec (alespoň prozatím) ztroskotaly i snahy o obnovu přeshraničního spojení mezi českým Trutnovem a polskou Lubawkou - nepodařilo se dohodnout s polskou stranou na krytí ztráty polského úseku.


Desiro DB přijíždí do stanice Dresden- Klotsche na cestě Görlitz - Dresden. 29.9.2008 © Jan Přikryl

Poznámka autorů: Další vývoj v oblasti tedy bude rozhodně zajímavé sledovat i nadále - zvlášť proto, že nejde pouze o čistě německo-polskou záležitost. Díky výborné dostupnosti Drážďan z území ČR může mít znovuobnovené spojení význam i pro české cestující. V současné době je pro cesty mezi ČR a Polskem k dispozici pouze jediná rozumná možnost - dálkové vlaky trasované přes Zebrzydowice / Petrovice u Karviné. Nově zavedené vlaky mezi Drážďany a Wroclaví by tak mohly nabídnout zajímavou alternativu.

Německé zdroje: Nabídka Dresden – Wrocław Regio Spezial, Brožura ke spojení Dresden - Wroclaw, Jízdní řád tratě DB 230

Polské zdroje: Nová kategorie InterRegio, Zavedení vlaků Drezno - Wrocław, Slevy na mezinárodní jízdné, Jízdní řád trati PKP 260

Úvodné foto: Dresden Hauptbahnhof - spodní část nádraží. 24.6.2007 © Jan Přikryl

Súvisiace odkazy