8. březen: MDŽ, změna jízdního řádu a začátek dalších prací na I. koridoru

7.3.2009 12:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Skanska DS, a.s. a ČD, a.s.

8. březen: MDŽ, změna jízdního řádu a začátek dalších prací na I. koridoru

Svátek žen celého světa nás na těchto stránkách pochopitelně zajímá méně, než ony dvě další věci v nadpisu uvedené. A já si dovolím v tomto připomenutí tří událostí jednoho data položit důraz na bod třetí, jenž spočívá v pracích na rekonstrukci železničního úseku mezi Běchovicemi a Libní, které právě oné neděle zahájí sdružení zhotovitelů pod vedením společnosti Skanska DS.

 

 


Takže začněme po pořádku, tentokrát tedy od konce:

Za 93 dnů zrekonstruují stavbaři 9 km železnice mezi Libní a Běchovicemi

Tak zní titulek tiskové zprávy a.s. Skanska DS, v jejímž úvodu se praví:

Kompletní rekonstrukci jedné z kolejí železničního úseku mezi Běchovicemi a Libní v délce 9 kilometrů musí stavbaři zvládnout za pouhých 93 dní, během kterých na této trati dojde k výluce. Práce začnou v neděli 8. března, společně s výlukou skončí 11. června letošního roku. Modernizace přinese zvýšení kapacity trati v úseku Praha Libeň – Praha Běchovice a zvýšení traťové rychlosti souprav až na 160 km/h. Stavbu realizuje sdružení zhotovitelů pod vedením společnosti Skanska DS, jejím investorem je Správa železniční dopravní cesty a finančně ji zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.

Ilustrační snímek firmy Skanska DS, a.s. - ZOBRAZ! 

V rámci prováděných prací bude kompletně rekonstruován železniční svršek a spodek, rekonstruovány nebo opraveny všechny mostní stavby a podchody pro cestující, vybudovány protihlukové stěny, postavena nová nástupiště, čekárny a přístupové chodníky v Dolních Počernicích a Kyjích a také zřízeno nové zabezpečovací zařízení.

Hlavním cílem stavby je rozšíření nynější dvoukolejné trati na trojkolejnou. Práce během výluky se uskuteční na jedné z kolejí mezi Běchovicemi a Libní a na nově zřizované koleji v úseku Kyje - Libeň. Modernizace počítá i se zapojením nových kolejí do železniční stanice Libeň, kde vznikne nové rozvětvení. Zbývající kolej a objekty pod ní se zrekonstruují v druhé polovině roku, kdy se předpokládá obdobná výluka jako nyní.

Ilustrační snímek firmy Skanska DS, a.s. - ZOBRAZ! 

Další podrobnosti včetně souhrnných informací o projektu jsou uvedeny ve zmíněné tiskové zprávě. Aktuální výluky na dotčeném úseku najdete na příslušné internetové stránce Českých drah.

První změna jízdního řádu

V neděli 8.3.2008 začíná platit první změna jízdního řádu SŽDC na období 2008/2009. Dotýká se především regionální dopravy, v níž České dráhy jako dopravce reagovaly na podněty jednotlivých krajů, které vedly k k dílčím úpravám časových poloh odjezdů a příjezdů vlaků, změnám v jejich vedení či zastavování popř. také ke zrušení nevyužitých spojů či zavedení nových. Změny také reagují na výlukové práce prováděné Správou železniční dopravní cesty na některých tratích.

Ilustrační snímek firmy Skanska DS, a.s. - ZOBRAZ!

Popis hlavních změn v jednotlivých krajích je uveden v dílčích tiskových zprávách dopravce, celý rozsah změn je zapracován do traťových jízdních řádů dostupných z níže uvedeného odkazu (do doby platnosti odlišeny červeně):

Mezinárodní den žen

je vzdor snahám některých našich senátorských inovátorů stále ještě (nebo spíš zase) přítomen na příslušné straně platných kalendářů. Je-li přítomen také v našich myslích, to je záležitost jistě individuální. Ať už je to jakkoliv, já si při jeho příležitosti dovoluji všem nečetným členkám našeho klubu, poměrně četným příslušnicím modré armády a celé té mužů četnější části naší populace vůbec poslat aspoň virtuální kytičku.

Kytka k  jednomu dávnému MDŽ... © PhDr. Zbyněk Zlinský

A když už jsem v tom vinšování k 8. březnu, tak také přeji pracovníkům, kteří se podílejí na výše zmíněné stavbě, aby se jim práce dařila, Českým drahám, aby jim to podle změněného jízdního řádu dobře jezdilo a cestujícím, aby všechny další změny jízdního řádu byly jen k lepšímu.

Titulní ilustrační snímek: Kolejiště žst. Praha-Běchovice dne 23.6.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský