2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů (mimořádnosti)

22.3.2009 12:00 Milan Vojtek

2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů (mimořádnosti)

Už je to pěkných pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. Šesté zastavení nás vrátí do roku 2008 a některých mimořádností, zaznamenaných v každodenním provozu.

Naštěstí byl v mém rajónu rok klidný a tak smutné události, jako byla nehoda ve Studénce (tu musel jet fotit karel.f), jsem fotit nemusel. Takže v tomto příspěvku nemusíte mít obavy z nějakých krvavých a dramatických fotek – snad s malou výjimkou jednoho trochu zkráceného motoru.

Unikátní taurusový “pantograf" bylo možné vyfotit při příležitosti oficiální premiéry lokomotivy v barvách českého fotbalu v Brně. Návrat oslavence, pokřtěného Antonínem Panenkou, byl na rychlíku Brno – Vídeň kdy původně vlaková lokomotiva zůstala na konci zpátečního spoje a fotbalovník nastoupil do čela. A protože tento vlak jezdil v třívozové sestavě, pantograf byl v poměru dva na tři, tedy dva taurusy na tři vozy.

Ve znamení výluk byla prakticky celý minulý rok doprava na břeclavském nádraží. Aby se vlaky do nádraží, fungujícího na redukovaný počet nástupišť vůbec vlezly, padlo rozhodnutí nahradit rakouské patrové “lasičky”na posledním úseku cesty z Vídně sólo motorovými vozy. V několika případech se tak do Břeclavi podíval i vůz v tomto provedení.

Ze stejného důvodu – tedy rekonstrukce břeclavského uzlu, se uskutečnilo také nemálo napěťových výluk. Nákladní vlaky pak do Rakouska vozily lokomotivy 2016 – Herkules.

Jediný snímek z mých loňských toulek, který sem řadím, ukazuje bouraný motorový vůz v žilinském depu. Kéž by jich bylo co nejméně. Ale jak to sleduji, ani letošní rok nebude výjimkou, protože střetů na přejezdech zase přibývá.

Zpráva o jízdě černého krasavce soukromé společnosti zvedla ke kolejím nemálo zvědavců. Já jsem vyrazil také. Ale protože jel nakonec přeci jen v jiném čase, než jsem čekal, bylo původně vybrané místo focení již nepoužitelné a tak bylo nutné improvizovat. Snad se to alespoň trochu povedlo.

Jiné avizované focení bylo spojeno s návratem fénu 350.020 domů. V závěru několikadenních toulek po českých kolejích jsem jej i s měřícím vlakem odchytil na vjezdu do Břeclavi.

Jestli předchozí snímky byly výsledkem avizovaných jízd tak tento je dílem naprosté náhody. Zatoulal jsem se do české šotomekky Bezpráví a tam mi náhoda zavála před fotoaparát konvoj s jeřáby, vracejícími se ze zatěžkávací zkoušky pražského Nového spojení. A tak jsem na vlastní oči poznal, že varování, že Nové spojení už nepozná parní lokomotivy jako zatěžkávací vozidla, nebylo plané.

Vzápětí po cestě do Bezpráví následovala společná mini šotomise do Cerhenic a spolu se Zbyňkem jsme tam fotily testy dvou jednotek.

Unikátem loňského závěru léta či skoropodzimu byla mise českých a slovenských věřících do poutního místa Lourdes. Protože v té době Břeclav disponovala vším možným, jen ne nadbytkem volných kolejí, byl nástup rozdělen mezi Břeclav a Lanžhot. 263.004 na snímku právě přiváží zvláštní vlak před jeho cestou do Vídně.

Vlakoneťáci jsou rozlezlí všude. A tato skutečnost může být užitečná. Tak například stačilo avizo –vv-, že se mi do Břeclavi zatoulal transport s jednotkou ATR220-002, abych drapl přistroj “fotograficzny” a vydal se ke kolejím. A přestože slunce mělo v ten den zrovna náladu nad jiné vrtošivou, podařilo se vyčíhnout okamžik, kdy pár paprsků přejelo po čele jednotky. Výsledek? Sami vidíte.

Práce mě vedla k domovu kolem nádraží v Podivíně, už ani nevím odkud. Ale konvoj,. Který tam stál, mě v klidu nenechal. Tolik lokomotiv pohromadě. No… tak jsem to cvakl a pak si ještě počkal, až bude vjíždět do Břeclavi.

 

Hodně pozornosti vzbudil vloni případ mostu u Pouzdřan na koridorovém úseku Břeclav – Brno. Ne, že by se jednalo o nějaký architektonický skvost, ale kvůli kusům konstrukce, které most jaksi trousí. Tak jsem se tam taky vypravil a pro lepší efekt k reportáži vznikla tato fotka.

 

Dárek k novému jízdnímu řádu dostali v prosinci cestující na nádraží v Břeclavi. Skončila výstavba nových nástupišť A na snímku je první vlak, který po skončení stavebních výluk přijel k novému třetímu nástupišti.

A to už je závěr. Jako třešnička na dortu uzavírá mimořádnosti loňského roku ta nejpříjemnější – novinářská premiéra 380.002 na okruhu v Cerhenicích, spojená s možností vidět na stanovišti lokomotivy, jak se ukazatel rychloměru dotkne hranice dvousetkilometrové rychlosti. Už se těším, jestli testy v provozu přivedou lokomotivu na trať mezi Brnem a Břeclaví.

Súvisiace odkazy