2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů (dvaja a jiné)

29.3.2009 12:00 Milan Vojtek

2008 – Provoz ve světě 1435 milimetrů (dvaja a jiné)

Už je to pěkných pár dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. Sedmé se nese tak trochu v duchu myšlenky „double, aneb když není šťáva“.

Ale nejsou to jen přípřeže na napěťových výlukách, co vám chci z loňska ještě připomenout. Ostatně, nahlédněte. Krev z fotek nepoteče, nanejvýš jen nafta z nádrží, i když na fotce je událost zachycena stejně z té vlakofilovsky přijatelnější pozice.

Když začal platit předchozí grafikon, viděl jsem v něm jedno lákadlo. Dalo se předpokládat, že je velká pravděpodobnost míjení EC 171 s fénovacím strojem řady 350 z Brna a pendolina od Vídně v traťovém úseku Břeclav – Podivín. Tahle věc mi vnukla nápad. Taková fotka, kde čelo fénového stroje míjí konec pendolina a obě vozidla se na chvíli postaví vedle sebe, to by bylo něco.

Takže, kdykoliv to bylo možné, vyrážel jsem na trať. Po několika týdnech jsem už měl vytipovanou oblast, kde by se to mohlo podařit. Marně, než začaly výluky - a tedy i jednokolejný provoz, tak se mi to nepovedlo. Dva snímky, kdy jsem byl blízko cíle, jsou zde, třetí - dílo náhody, pochází z Bezpráví. V tomto směru byl ale rok neúspěšný. A já se tu vlastně "chlubím", že se mi něco nepovedlo. 

 

Tak těžký vlak, že potřebuje tři lokomotivy? Tři laminátky v čele nákladního vlaku nejsou samozřejmostí, ale jsou určitě řešením, jak přepravit lokomotivu z Břeclavi na místo potřeby, aniž by vznikly náklady na dopravní cestu navíc.

Manipulák jako mimořádnost? To není zase taková blbost, jak by se na první pohled zdálo Bohužel, dostali jsme se do situace, kdy jako mimořádnost se už pomalu dá označit šňůra vozů, která se za dvojicí strojů veze. Proto jsem tuhle soupravu přidal do nabídky mimořádností.

Rekonstrukce železničního uzlu Břeclav si vyžádala i nemálo napěťových výluk. Ty přivály na jih Moravy také brejlovce, které v Břeclavi byly hojně k vidění do okamžiku, než byla v roce 1985 zcela elektrifikována trať do Přerova. Teď už jsou v těchto místech vzácným strojem a tak není divu, že jejich návštěva nenechala v klidu spoustu fotografů. Obzvláště, když se brejlovci předváděli spolu s dalšími stroji.

Začátek platnosti jízdního řádu byl spojen i s masivním útokem taurusů na české koleje.Strojvedoucí z Břeclavi už s nimi zkušenosti měli, jejich kolegové z Prahy nikoliv. Proto bylo zapotřebí dát jim možnost si je osahat a seznámit se s jejich obsluhou. Z toho důvodu se taurus vydal do Prahy a protože v té době byla již schválena jeho způsobilost na obou napájecích soustavách, nemusel jet potupně na druhém místě za přípřežním strojem, ale naopak, právě jako přípřež jel v čele soupravy. Asi nemohlo být lépe naznačeno střídání stráží s dosud vlakům Eurocity vládnoucí řadou 350….

Závěrečný snímek patří opět tandemu lokomotiv. I když v ne zrovna radostné situaci. Dvojice reko brejlovců zůstala stát v Hodoníně z důvodu úniku nafty z jednoho stroje. Ohleduplně jsem je vyfotil z té méně nepříjemnější strany. Nutno ale dodat, že hasiči v této věci odvedli dobrou práci a nádrž přečerpali.

Súvisiace odkazy