2008 – MV TOP

13.4.2009 8:00 Milan Vojtek

2008 – MV TOP

Už je to nemálo dnů, co se překulilo datum přes poslední prosincový den a v kalendáři začal rok s devítkou na konci. A když jsem konečně uzavřel archiv fotek, nastal čas podívat se do něj a připravit nějaké to ohlédnutí za rokem s číslem 2008. Poslední ohlédnutí má v mé filozofii označení projekt Topový a snažil jsem se do něj vybrat ty opravdu nejkouzelnější snímky.

Patří sem tedy i fotka, jejíž pořízení výrazně pomohlo přátelství se dvěma fajn človíčky, které zde známe pod pracovním označením první dvě rychlá esa. Ale to bych předbíhal, protože než vyrolujete stránkou k tomu snímku, čeká vás ještě pár jiných obrázků…. Tak prosím, můžeme začít.

První fotka je naprosto tuctová stanicovka, mnohými samozvanými superexperty zásadně jen přehlížená a opovrhovaná. Já jsem ji sem ale zařadil kvůli prasátku, které mi přes kabinu 363 poslal do objektivu taurus. A přiznám se, že jsem kvůli tomu nějakou chvíli přecházel po nástupišti a hledal místo, odkud se to dá udělat.

Jak už zaznělo v jiné reportáži, snažil jsem se vyfotit kombinaci 350 a pendolino a trati.To se sice nepovedlo podle mých představ, ale zase jsem odchytil pár jiných zajímavých momentů. Třeba tato strojní jízda laminátky.

Jindy jsem se zase vypravil na focení a řekl jsem si, že je čas osvěžit si jednu z mnoha fotodisciplín, focení jedoucího vlaku. Obětí byl fén prototypový první.

Taky jsem vloni monitoroval postup přestavby břeclavského nádraží a při jedné takové návštěvě jsem sledoval dva strojvedoucí rakouských taurusů, jak tráví čas s lokomotivami vedle sebe při čekání na výkon s vlaky Eurocity. No a když se na sousední koleji objevil třetí taurus s nákladním vlakem svitla naděje na poněkud neobvyklý záběr. A vy můžete vidět, jak jsem se s tím vypořádal.

Tyto dva snímky mají něco společné, vlastně stejně je na tom i snímek strojní jízdy laminátky. Vznikly při lovu na společný snímek 350 a pendolina. I když to se nepovedlo, jsou tu alespoň výše zmíněné fotky.

Tak trochu jako vzpomínka na doby, kdy pendolino bylo všemožné, jen ne vzor spolehlivosti připomíná zátiší s pendolinem a cyklisty. Pamatujete se ještě na vtip, jak zastaví pendolino u babičky a strojvedoucí volá babi,pojďte,já vás svezu. Babička mu odpovídá kdepak synáčku dnes ne, dnes pospíchám…. Na ten vtip jsem si vzpomněl, když jsem zmáčkl spoušť a udělal tento záběr.

Remízek u Kostické váhy v traťovém úseku Lanžhot – Břeclav je sympatickou kulisou pro podvečerní focení.A tak když jsem jednoho dne čekal na sudého Haška, samozřejmě jsem nepohrdl ani záběrem Nexu s lokomotivou, která v polovině devadesátých let svým tehdy bíločerveným lakem byla vděčným objektem focení.

Slovenské toulky s kamarády v okolí Východné nás zavedly nedaleko Važce. V tomto prostředí vznikl snímek, který podle mě se v tomto projektu neztratí.

Když vyjel s novým lakem na koleje fén 350.003, budil samozřejmě zaslouženou pozornost. Tedy do doby, než se klasicky zašpinil a splynul s ostatními stroji své řady. Proto není divu, že jsem s lovem spěchal.

I když přípřežím lokomotiv v době napěťových výluk patřil jiný příspěvek, jednu dávám sem, protože mě zaujala.

No… jednu… vlastně dvě ale v případě tohoto snímku rozhodl flek vlevo od lokomotivy. Ten flek, to je bažant – kaskadér. Nicméně v tomto případě to přežil.

Jak už zaznělo v úvodu, až do tohoto příspěvku jsem si nechával fotografii, která vznikla při toulkách v okolí Popradu kdy mými průvodci byl Thomas 362.001 a Juraj 362.002. S touto fotkou letí k nim moje díky, za vše, co pro mě udělali. Tenhle záběr je pro mě asi Top foto 2008

I když se tento snímek tady již objevil, Horehronec a skála nedaleko Dobšinské Ľadové Jaskyne do tohoto příspěvku patří….

A patří sem i dva snímky z toulek kolem Bezpráví. Pendolino natažené přes zastávku a 151.001 jen o pár stovek metrů blíž Praze.

…. A to je vše přátelé…. Bude-li mi štěstí přát, další podobné ohlédnutí zase za rok… Teď už se budu věnovat takovým věcem, jako je putující most atd.

Súvisiace odkazy