S „Tamarou“ po pískových tratích aneb Návštěva u konkurence

12.7.2009 8:00 Mgr. Jan Guzik

S „Tamarou“ po pískových tratích aneb Návštěva u konkurence

Dne 20.6.2009 uspořádalo Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie pro příznivce železnice další zajímavou akci. Tentokrát to byla okružní jízda zvláštního fotovlaku, sestaveného z motorové lokomotivy TEM2-282, jíž se v Polsku přezdívá Tamara, a třech osobních vozů řady Azd, po slezských tratích veřejných, ale především průmyslových.

 
 
 
 
 
 
Vlak měl onoho dne absolvovat zajímavou trasu Katowice – Chorzów Batory – Chorzów Stary – Katowice Dąbrówka Mała – Borki – Jęzor Centralny JCA – Szczakowa Południe – Ciężkowice – pískový lom Ciężkowice – Trzebinia Siersza – Trzebinia TSA GT (prohlídka rafinerie Trzebinia) – TSA GT – Elektrownia Siersza (prohlídka elektrárny) – Trzebinia Siersza – Ciężkowice – Szczakowa Południe – Jęzor Centralny JCA (prohlídka depa PCC) – Jęzor Centralny JCA – Jęzor Centralny JCC – Dąbrowa – Jaworzno III – Las – Jęzor Centralny JCC – Jęzor Centralny JCA – Sosnowiec Jęzor – Mysłowice – Katowice. Akce slibovala nevšední zážitek, protože vlak měl projet pro cestující běžně nedostupnými úseky pískových drah a byl plánován také jeho vjezd do pískového lomu či na vlečky několika významných průmyslových podniků, obsluhované polským soukromým dopravcem PCC RAIL SA.
 
Logo PCC Rail  na pronajatém stroji ČD (Pardubice hl.n., 1.7.2006) © PhDr. Zbyněk Zlinský 
 
Nadešlo deštivé ráno 20. června. Vstal jsem, nikoliv bez problémů, o půl páté ráno, sbalil fotografickou výbavu a vyrazil na krakovské hlavní nádraží. V ranním rychlíku do Katowic jsem se sešel se zbývajícími členy naší skupiny - Ryśkem Kozdraśem a Romkem Chołdou. Při procházení soupravou jsem zahlédl ještě několik známých krakovských železničních fanoušků, kteří se vydali na tutéž akci. Do Katowic jsme dorazili bez překážek. Protože do přistavení zvláštního vlaku ke 4. nástupišti tamního nádraží zbývalo dostatek času, ještě jsme na poslední chvíli něco nakoupili. Ta předvídavost se posléze ukázala spásnou, neboť naše pouť vedla daleko od civilizace, cestou nebyly žádné obchody a včasné doplnění proviantu nám pak umožnilo soustředit se výhradně na program akce. 
 
TEM2-282 se zvláštním vlakem u katovického 4. nástupiště © Jan Guzik
 
Když jsme se usadili v jednom ze třech vozů první třídy, vyjeli jsme do stanice Chorzów Stary, kde byla první zastávka, nezbytná kvůli směru jízdy. Poté jsme pokračovali do stanice PCC Sosnowiec Jęzor, kde jsme měli možnost fotografovat odstavená vozidla patřící holdingu PCC. Největšímu zájmu fanoušků se těšil jeden z nejnovějších produktů a.s. NEWAG Nowy Sącz – motorová lokomotiva řady 311 D, přezdívaná podle svého vzhledu Robocop. Je to zásadně rekonstruovaný stroj původní řady ST44 PKP, v Česku a na Slovensku známé jako Sergej. Pozornost budily i lokomotivy řad BR231/232, čili kdysi východoněmecké populární Ludmilly (jejichž dvěma příbuzným exemplářům řady T 679.2 ČSD se říkalo Ragulin).
 
"Ludmilla" alias "Ragulin" PCC Rail ve stanici Sosnowiec Jęzor © Jan Guzik
 
Dalším bodem programu měla být prohlídka remízy PCC Rail v Jęzoru, avšak chyběl souhlas ze strany PCC a vedoucí objektu odmítl naši skupinu vpustit dovnitř. Takže jsme se museli spokojit několika snímky úkradkem pořízenými otevřenými vraty. Když jsme dokončili prohlídku nádraží v Jęzoru, přejeli jsme do stanice PCC Szczakowa, kde byla plánována další fotozastávka. Po příjezdu do Szczakowy jsme potkali už zřídka na síti PKP vídanou lokomotivu, SM30-755 v barvách PCC Rail, která tam posunovala se soupravou, což bylo pochopitelně zvěčněno na fotografiích účastníků výpravy. Ze stanice Szczakowa jsme se vydali do provozovaných pískových lomů, které se nacházejí mezi městy Jaworzno a Trzebinia Siersza. To byl podle mne jeden z nejzajímavějších bodů programu.
 
Korečkové rypadlo v pískovém lomu © Jan Guzik
 
Pískový lom (pole piaskowe) je místo, kde se pomocí obřích kolesových a korečkových rypadel (napájených elektrickým proudem o napětí 6 kV) dobývá a na speciální vagóny nakládá písek, používaný v uhelných dolech k vyplnění vytěžených slojí, aby se zamezilo propadání terénu. V lomu naplánovali organizátoři za účelem fotografování delší pobyt. Koleje jsou tam položeny přímo na písku tak, aby je bylo možno po odtěžení vrstvy písku lehce přeložit a zajistit tak příjezd vagónů do dosahu dopravníků rypadel. Uspořádání kolejí je bohužel omezeno na minimum (jedna kolej pro nakládku a druhá k objíždění soupravy lokomotivou), takže jsme v přítomnosti vlaku našeho nemohli vyfotografovat soupravu vagónů sloužících k přepravě písku. Kromě dvou už zmíněných velkých rypadel, sloužících k těžbě a nakládání písku na vagóny, byly v lomu ještě stroje menší, určené k rekultivaci terénu, jenž je po ukončení těžby srovnáván a osazován zelení.
 
Zvláštní vlak v pískovém lomu © Jan Guzik
 
Po opuštění lomu jsme se vydali na další pouť do stanice Siersza. Cestou jsme navštívili stavědlo dopravny PCC Jaworzno-Ciężkowice, kde jsme si mohli prohlédnout a vyfotografovat jeho mechanická zařízení. Dalším bodem programu pak byl vjezd do areálu rafinerie Trzebinia. Což byla pro fanoušky velká událost, neboť vzhledem k charakteru podniku je tam běžně vstup cizím osobám zakázán. Před vjezdem do podniku se účastníci museli zapsat na zvláštní seznam a vyslechnout krátké školení z oblasti bezpečnosti v objektu. Poté od naší soupravy odstoupila lokomotiva PCC Rail a do podniku ji zavezl stroj rafinerie. Cestující zvláštního vlaku mohli podnik obdivovat jen z oken vagónů, později nám však byla umožněna návštěva depa firmy Euronaft Trzebinia, kde už nám nikdo ve fotografování nebránil.
 
V hale depa rafinerie Euronaft Trzebinia © Jan Guzik
 
Po opětovné výměně lokomotivy jsem se vydali na vlečku elektrárny Siersza. Byl to už poslední bod našeho programu, avšak jeho organizátor připravil na jeho závěr ještě překvapení. Od soupravy zvláštního vlaku byla odvěšena lokomotiva TEM2-282 a na zbývajícím úseku přes Mysłowice do Katowic vlak vedl nejnovější produkt nowosądecké firmy NEWAG SA, stroj 311D-09, který také se soupravou zapózoval účastníkům na posledních dvou fotozastávkách. Vzhledem k pokročilé době a už nezajímavému pokračování cesty (vlak do stanice Katowice pak jen odvážel cestující), rozhodli jsme se opustit soupravu ve stanici Mysłowice, kde jsme mohli chytit poslední večerní vlak domů. Ten měl zpoždění asi 35 minut, takže jsme svému výletu mohli dodat ještě nádech tramvajový. To když jsme před nádražní budovou vyfotografovali tramvaj linky 26, jezdící mezi Sosnowcem i Mysłowicemi.
 
Tramvaj linky 26 před nádražím v Mysłowicích © Jan Guzik
 
Na závěr možno konstatovat, že to byl den velice zajímavý. Jeho organizátor nám zajistil návštěvu takových železnicí obsluhovaných míst v areálech průmyslových podniků, kam se běžný smrtelník hned tak nedostane. Účastníkům neselhávala dobrá nálada ani přes deštivé počasí, které panovalo po větší část dne. Nevadilo ani to, že se z organizačních důvodů neuskutečnil vjezd do areálu elektrárny Jaworzno III. Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie ostatně na září ohlašuje druhou část akce, která slibuje také řadu zajímavostí. Popřejme tedy jeho členům mnoho dalších úspěšných podniků.
 
"Robocop" v čele zvláštního vlaku na zastávce Sosnowiec Jęzor © Jan Guzik
Odkazy:
  1. Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie
  2. Lokomotivy TEM2 v Polsku
  3. PCC Rail - Teraz nasza kolej
  4. NEWAG- oficjalna witryna
  5. Euronaft Trzebinia Sp. z o.o.
  6. Elektrownia Siersza w Trzebini

Titulní snímek: Zvláštní vlak v pískovém lomu © Jan Guzik

(Přeložil a odkazy v textu opatřil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria