„Vindobonou“ na Pernštejnské panství 2009

16.7.2009 8:00 Richard Jakl

„Vindobonou“ na Pernštejnské panství 2009

Dne 3.7.2009 stála u druhého nástupiště vršovického nádraží vlaková souprava vedená pseudohistorickými vozy 854.027-0 a 854.021-3, na jejíž směrové tabulce bylo uvedeno "MEx 55 Vindobona-expreß * Berlin Hbf - Děčín hlavní nádraží - Praha hlavní nádraží - Tábor - České Velenice - Wien FJB". Což asi něco říkalo cestujícím, kteří do vlaku nastupovali, ale běžný občan z toho byl spíš zmaten.

  

 


A možná by znejistěl i občan ne tak běžný, i když právě na našich stránkách převládající – jen průměrně informovaný „vlakofil“. Tomu je právě určen následující článek z klávesnice našeho nového přispěvatele, zejména jeho první část. Část navazující je pak reportáží o zajímavé akci, která jistě zaujme všechny – byť její předloha nesla něco znaků autorské prvotiny, které se nepodařilo bezezbytku odstranit ani nezbytnou redakční úpravou.

(-zz-)

Trocha z historie Vindobony
Tehdejší ČSD v roce 1966 objednaly v závodech Vagónka Tatra Studénka deset motorových vůz řady M 296.1, deset přípojných vozů s oddíly 1. třídy řady Aam, pět vozů s oddíly 2. třídy řady Bam a šest vozů 2. třídy s restauračním oddílem řady BRam pro zajištění vozby mezinárodního expresu Vindobona od letního JŘ 1969. Z důvodu požáru ve vagónce a prodloužení zkoušek rychlíkové brzdy, byla převzata 1. srpna 1969, kdy německá jednotka VT 18.16.07 na vlaku MEx 54 ukončila jízdu v Praze hl.n. a cestující si přestoupili již do soupravy ČSD.
 
Jízdní řád Praha-Wien (1966); sbírka R.Jakl – ZOBRAZ!
Jízdní řád trati 22 (1966/1967); sbírka R.Jakl – ZOBRAZ!
 
Soupravy byly řazeny ve směru z Berlína M 296.1 + Aam + Bam + BRam + Aam + M 296.1, zadní část se vždy v Praze střídala, vzhledem k jízdě úvratí přes Hrabovku to byla přední část a při jízdě zpět se střídala opět přední část. Motorové vozy patřily depu Praha Libeň a přípojné vozy dom. st. Praha hl.n. Motorové vozy byly propojeny kabelem dálkového řízení a lokomotivní četu tvořily dva strojvedoucí a mechanik. Na tratích DR a ÖBB vlak doprovázeli piloti jednotlivých správ. Vlakové čety se střídali v Děčíně a Českých Velenicích. Obsluhu restauračního vozu zajišťovaly ČSD-JLV závod Praha v celé trase.
 
Jídelna vozu  BRam; sbírka R. Jakl
 
Z důvodu klesajícího počtu cestujících v důsledku normalizace a tím omezení cestování do cizích státu bylo dohodnuto, že soupravy mezi Prahou a Vídní budou složeny takto M 296.1 + Aam + BRam + M 296.1, jako přímé v úseku Vídeň – Berlín a zpět bude veden jen vůz 1. třídy. Nasazení motorových souprav ČSD bylo ukončeno roku 1972 a od 27.5.1979 začaly na Vindoboně jezdit klasické vlakové soupravy vedené lokomotivou.
 
"Vindobona" ČSD; sbírka R. Jakl
Vindobona ČSD nostalgická

Později se ovšem objevily snahy původní historii tohoto vlaku připomenout, jak dokazuje třeba inzerce v propagačním bulletinu „Nostalgie“ ještě tehdejších ČSD z roku 1992.

„Nostalgie“; sbírka R. Jakl

Podobnou akci zorganizovala cateringová společnost Urblík při silvestrovské jízdě z Prahy hl.n. do Kadaně v roce 1999, kde byl v tamní zámecké restauraci připraven program až do ranních hodin.

Vůz BRam při akci firmy Urblík; sbírka R. Jakl

A o několik let později se tato akce uskutečnila znovu, samozřejmě v úplně jiné podobě, ale ještě více nostalgická. Dne 3. července 2009 byla z depa DKV Praha PJ Praha Vršovice vystavena souprava legendárního motorového expresu Vindobona v tomto řazení 854 027 + BRam + Baim + 854 021, aby se vydala jako Zvláštní Ex 35201 Praha Vršovice – Brno hl.n. vypravený jako předvoj oslav Pernštejnského panství 2009 v trase Benešov u Prahy a Tábor jako Vindobona a dále Horní Cerekev, Jihlava a Okříšky jako Junák.

Jízdní řád rychlíku „Junák“ (1993/94); sbírka R. Jakl – ZOBRAZ!

Nikdo nepředpokládal, že se tato jízda může vůbec uskutečnit, jelikož tyto motorové vozy jsou důležité pro zajištění každodenní přepravy cestujících na spojích kde je objednavatel krajský úřad a tudíž musí vozidla splňovat předepsanou úroveň. Podle slov Ing. Milana Sáblíka z KCOD Brno tuto akci připravoval už od července 2008 a nikdo nevěřil, že to dokáže. A přece… Cestujících nebylo mnoho, možná podle očekávání, ale jistě byli spokojeni.

Souprava v žst. Praha-Vršovice ® R. Jakl

Po nastoupení cestujících, jež si tuto zvláštní jízdu nenechali ujít, a po splnění předepsaných úkonů se přesně v 9:08 dle jízdního řádu dal vlak do pohybu.

Vlakový doprovod (má maličkost) ® R. Jakl

Stanovenou stokilometrovou rychlost hravě zvládl a mohl jí pokračovat až do Prahy-Hostivaře, odkud směl již 120 km/h až do Strančic, a dále podle tabelárního jízdního řádu.

Stanoviště ® R. Jakl

Nejdříve se zaplnil restaurační vůz, kde servis zajišťoval personál z pensionu „U Vlachů“, s velice příjemnou nabídkou jídel a nápojů a hlavně s lidovými cenami. Hned zde panovala příjemná atmosféra a cesta vesele ubíhala. Tito neúnavní číšníci, servírky a kuchař s kuchařkou zajišťovali, aby všichni cestující, jež se přišli občerstvit, byli spokojení až do posledního vlaku v pondělí 6.7. Nabízely se nápoje nealkoholické i „ostřejší“ ze sortimentu pivovaru Černá Hora a kuchyně se linula vůně tradičního guláše, pečených žeber či smažených řízků s bramborovým salátem. Nechyběly ani pochoutky k pivu a drobné občerstvení.

Personál jídleního vozu - foto Hostinec U Vlachů

V ostatních vozech cestující vychutnávali požitek z jízdy a po kontrole jízdenek a místenek, vydaných speciálně pro tuto jízdu a jež jsou všem příjemnou památkou, už nic nebránilo k ukrajování kilometrů.

Jízdenka s místenkou ® R. Jakl

Dále bylo v plánu několik fotozastávek patrných z jízdního řádu. Bohužel se uskutečnily jen první tři.

Dobrá Voda u Pelhřimova ® R. Jakl

Ve výhybně Spělov náš vlak byl zastaven na 50 minut z důvodu křižování zpožděného R 664. Bohužel se nepodařilo zjistit z jakého důvodu právě zde, když do Kostelce to bylo pár minut jízdy. Začalo silně pršet a další fotozastávky byly zrušeny a tím bylo eliminováno zpoždění.

Deštivá Jihlava ® R. Jakl

V Jihlavě po nutném dozbrojení restauračního vozu a provedení úvratě byl vlak vypraven ještě před zpožděným R 665. Dále cesta již ubíhala podle JŘ bez dalších větších zdrženích, jen v Tetčicích se čekalo na R 925 a s desetiminutovým zpožděním byla naše jízda po devíti hodinách skončena u 5. nástupiště brněnského hlavního nádraží. Do Vídně jsme sice nedojeli, jako původní expres, ale i tak to byl nevšední a neopakovatelný zážitek pro všechny.

Cestující a směrovka ® R. Jakl

Po vystoupení jistě spokojených cestujících souprava odjela jako Sv 24275 do PJ Horní Heršpice DKV Brno, kde byla na noc deponována, aby opět mohla vyjet ráno na Sp 1766 do Žďáru nad Sázavou / Os 14911 do Tišnova / Os 14912 opět do Žďáru nad Sázavou / Sp 1767 do Brna hl.n. Tak tomu bylo po tři dny.

Směrovka Sp "Pernštejn“ ® R. Jakl

Ale to je již další kapitola a pokračování příště…

Malá ochutnávka s M 296 a T 466 ® R. Jakl

Všem pořadatelům a zúčastněným patří velký dík!

(Upravil a doplnil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy