Zvláštní jízda na Doupovandě

24.10.2009 8:00 Mixmouses

Zvláštní jízda na Doupovandě

Uvažovali jsme s novou příbuznou, kam a kdy vyrazit na svatební cestu. Proto jsme uvítali pozvání od koordinátora provozu Doupovské dráhy na zvláštní jízdu v předvečer výročí nezvané návštěvy medvědů z Varšavského revíru. Jednalo se o neformální setkání lidí, kteří mají něco společného s touto dráhou, a jejich kamarádů.

 

 

 

Doupovskou dráhu představím jen velmi stručně, jde o železnici mezi Kadaní a Podbořany s odbočkou z Vilémova u Kadaně do Kadaňského Rohozce. V letošním roce na ní zajišťovaly provoz sezónní vlaky JHMD a.s. s motorovým vozem M 240.0113. Do historické singrovky jsme si naskočili už v místě jejího kadaňského pobytu, poté následoval přesunul do stanice Kadaň, kde jsme vyčkávali příjezdu zbytku osazenstva. Ještě před tím jsme si prošli centrum a byli jsme mile překvapeni tím, jak krásné město Kadaň je.

Pohled na krásné město od východu © Mixmouses

Odjezd proběhl bez problémů a vzhledem k tomu, že jsme byli toho dne jediní na trati, zbyl čas i na pár fotohaltů. V Kadaňském Rohozci, cíli naší jízdy, už bylo připraveno občerstvení v podobě stánku, kde krom pití bylo možno zakoupit i klobásky a hlavně voňavé a moc dobré ražniči. Parta byla fajn, byli jsme ze všech možných koutů republiky, takže bylo stále o čem povídat. Prim samozřejmě měla železnice. Před večerem jsme ještě udělali pár momentek se singrovkou a poté už jela zábava včetně tří kytar naplno.

Tři kytary a plné doušky © Mixmouses

Spánek jsme si dopřávali různě, dle vybavenosti a potřeb. S tiskovou mlčící jsme tedy skončili v rozsypaných balících slámy poblíž nádražní budovy. Po vydatné snídani a úklidu okolí se naše motorkumpanie vydala s vidinou dalších fotohaltů na zpáteční cestu. Oproti předcházejícímu slunečnému dni se nám trochu zkazilo počasí, takže obava strojvedoucího, který měl zastavit na fotohalt ve 30 promilovém stoupání byla oprávněná. Jen co se fotiči vyrojili ven, spustil se mírný deštík a potíže byly na světě.

Revitalizace nádraží Vilémov u Kadaně © Mixmouses

Po jejich návratu se singrovce poněkud nechtělo rozjet do takového kopce, takže po pár marných pokusech s posypem kolejnic jsme si dali lehký sjezd zpět za Fivedogs City (Pětipsy). Tento pokus byl úspěšný, takže motoráček mohl pokračovat směr Kadaň. Zde jsme se rozloučili a pokračovali expedičním gumokolem na sever Čech do Kytlice a na Šenovku.

Šicí stroj v roští (a v Kadańském Rohozci) © Mixmouses

Tímto bychom s příbuznou chtěli organizátorům poděkovat nejen za pozvání, ale i za dobře připravenou akci a popřáti jim další úspěšné počiny.

Titulní snímek: Podestlaná "Singrovka" v Kadańském Rohozci © Mixmouses

Galéria