Rozlúčka so stanicou Wien Südbahnhof

7.1.2010 8:00 štb

Rozlúčka so stanicou Wien Südbahnhof

Viedenská južná stanica, alebo v origináli Wien Südbahnhof, bola pre mnohých z nás prvou veľkou železničnou stanicou na západe, ktorú sme mali, po otvorení hraníc v roku 1989, možnosť navštíviť. Bola to pre mnohých z nás brána do nového sveta. S koncom grafikonu 2008/2009 sa táto železničná brána definitívne zatvorila. A tak sme sa vybrali do Viedne, aby sme sa s viedenským Südbahnhofom rozlúčili.

 

 


Neboli sme sami, na stanici sa už od rána pohybovalo množstvo fotografov a určite sme neboli zo Slovenska sami. Preto som dosť prekvapený, že sa na www.vlaky.net ešte neobjavila z tejto udalosti reportáž. Predsa len ja nepatrím k stálym návštevníkom Viedne a určite je tu množstvo ľudí, ktorí služby Südbahnhofu využívali častejšie. No ale ak sa nikto nemá k činu, dal som sa do toho aj s pomocou skúsenejších ľudí ja.

Posledný vlak v obliehaní fotografov © Michal Póňa

Vyrazili sme z Bratislavy smerom na Gänserndorf, pretože tento smer prestal byť od Bratislavy v novom GVD obsluhovaný priamym spojom, a dá sa tam dnes dostať iba s prestupom v Marcheggu. Každopádne akciový lístok do Viedne sa dá touto trasou využiť stále. Toto spojenie má jednu nezanedbateľnú výhodu: dá sa prejsť celá nosná chrbtica viedenskej dopravy, od Florisdorfu cez stanicu Praterstern (bývalú centrálnu stanicu Viedeň Mitte) - mimochodom tiež veľkoryso rekonštruovanú, až po Meidling (v súčasnosti náhrada hlavnej stanice).

Jeden z posledných Os do Gänserndorfu © štb

Na trase nechýba ani v súčasnosti jedna z dvoch možnosti vstúpiť do lokality Südbahnhofu, keďže podzemné nástupišťa zostali v prevádzke. Práve tam sme ako viedenské S-ko dorazili a hneď sme sa vybrali fotografovať čo sa len dalo. Robotníkov na nástupištiach smerom na Bratislavu, poloprázdne nástupištia smerom na stanicu Meidling, veľkú prázdnu plochu kde kedysi stála budova pošty, staničnú halu kde bolo viacej fotografov ako cestujúcich alebo torzo pokračovania budovy, ktoré už bolo v predstihu zbúrané. (Kedy že sa takej prestavby dočkáme v našom hlavnom meste?)

Po výbuchu či prírodnej katastrofe? © štb

Na hornom poschodí staničnej haly prebiehali prípravy na večernú šou, čiže stavba pódia. V celej hale sme stretali pracovníkov ÖBB, ktorí rozdávali letáky informujúce o nastávajúcich zmenách vo viedenskej železničnej doprave. Bolo ich naozaj požehnane a chvíľami sme ich mali už plné zuby, keďže sme si letáčiky zobrali hneď od prvého z nich. (Kedy že sa toho dočkáme na Slovensku?) Po dôkladnom zdokumentovaní všetkého pre budúce generácie sme sa vybrali využiť druhú časť nášho Wien Ticket-u a to je možnosť využívať viedenskú mestskú dopravu. Samozrejme zaujímala nás najmä sieť S-bahn a metro.

Konečná stanica Ottakring na linke U3 © štb

Nie že by električky a autobusy boli od macochy, ale zase toľko času sme nemali. Previezli sme sa teda na Handelskai, odtiaľ „horskou dráhou“ S49 na Ottakring a metrom do centra mesta, kde nasledoval obed. Následne sme sa pretlačili davmi turistov k ďalšej zastávke metra a previezli sa jeho novo budovanou časťou linky U2 k futbalovému štadiónu na zastávku Stadion. Pri prestupoch sme mohli znovu obdivovať zrekonštruované stanice Meidling a Praternstern. (Dočkáme sa takýchto staníc aj v Bratislave?) V pôvodnom pláne bolo aj zvezenie sa CATom na letisko, ale ten nie je v MHD zahrnutý a je aj dosť drahý, takže sme ho nakoniec vynechali. Navyše čas a skorý západ slnka nás tiež tlačili.

Popoludnie na stanici Praterstern © štb

Predposledným bodom viedenského programu bolo zvezenie jedným z posledných regionálnych vlakov v úseku Südbahnhof – Meidling. Museli sme sa teda vrátiť na Südbahnhof a dobre sme urobili. V priestoroch bývalej reštaurácie už totiž bola otvorené výstava o tom čo všetko sa so stanicou bude robiť a ako bude vyzerať v budúcnosti. Už pod názvom Hauptbahnhof čiže Hlavná stanica. Vy si tieto plány môžete pozrieť na www.hauptbahnhof-wien.at, ale vidieť naživo svietiaci model novej hlavnej stanice stálo za to.
 
Model novej stanice Hauptbahnhof © štb
 
Potom už nasledovala zmienená cesta na Wien Meidling a presun na Wien Westbahnhof za posledným cieľom našej cesty. Ešte predtým ale musím podotknúť, že aj Westbahnhof je v rekonštrukcii. (Kedy že sa takej prestavby dočkáme v našom hlavnom meste?) Tým posledným cieľom bolo zatiaľ predposledné IC-čko Šariš, ktoré v minulom grafikone odchádzalo z Viedne smerom do Bratislavy a posledné do Košíc. Vonku sa už začalo stmievať, možnosti fotografovania sa zhoršovali a preto sme zvolili tento skorý odchod domov.
 
Poslené IC z Viedne do Košíc © štb
 
Ruch na železničnej stanici Wien Südbahnhof ale neutíchol. A neutíchol ani po polnoci, keď bola stanica nadobro uzavretá. Večer sa konal na pripravovanom pódiu kultúrny program. Stroje a bágre vonku pod holým nebom pokračovali vo svojom koncerte aj počas neho a ďalej nepretržite aj po jeho skončení. Fotografi zvŕtali svoje nástroje tesne pred polnocou, keď stanicu o 23.59 opustil „Letzter Zug – Posledný vlak“. Vlak smeroval do Murzuchslaggu, kde bola prehliadka Südbahn musea a nadránom sa vrátil do Viedne. Viac o ňom nájdete tu. Tento vlak bol posledným, ktorý zo stanice odišiel, ale posledným odbaveným vlakom bolo IC350 z Mariboru s príchodom 00.05 hod na Südseite Südbahnhofu.
 
Posledný vlak...© Michal Póňa
 
A ani cestujúci sa zo Südbahnhof celkom nevytratili. Naďalej funguje a aj bude fungovať podzemná linka využívaná S-bahnmi a regionálnymi vlakmi a dočasne niekoľko provizórnych nástupíšť nazvaných Ostbahnhof,, na ktoré sa dostanete, ak prídete do Viedne vlakom z Bratislavy, východnej časti Dolného Rakúska či Maďarska. Südbahnhof fungoval 135 rokov a najstaršie budovy depa Heizhaus ost si pamätali koniec 19.storočia. O pár rokov vyrastie v lokalite stanice Wien Südbahnhof nová veľká stanica, ale ... to už bude iný príbeh.
 
Na toto sa môžeme za pár rokov tešiť © www.hauptbahnhof-wien.at
 
Za pomoc pri písaní ďakujem EMILovi a taurusovi a tiež autorom fotografii za ich ochotu poskytnúť teraz už historické zábery.
Zdroje a odkazy:
  1. Wien Südbahnhof – Wikipedia – nemecky aj anglicky
  2. Hauptbahnhof Wien – nemecky
  3. ÖBB-Personenverkehr AG Countdown für Wien Südbahnhof – informácie v slovenčine vpravo dole
  4. Aktuell im VOR Verkehrsverbund Ost-Region - o MHD vo Viedni, nemecky
  5. Der letzte Zug von Wr. Südbahnhof - nemecky

Titulná snímka: Smerová tabuľka posledného vlaku © Michal Póňa 

Galéria

Súvisiace odkazy