Zo Železničnej revue: Okrídlený šíp sa vracia na Slovensko vo veľkom štýle

29.1.2010 8:00 Desanka Mertinková Zdroj: Železničná revue

Zo Železničnej revue: Okrídlený šíp sa vracia na Slovensko vo veľkom štýle

Nie je to žiadna novina, že na Slovensku sa budeme už čoskoro voziť v nových poschodových súpravách, ktoré budú vyrábať podniky zo skupiny Škoda Transportation. Prekvapiť nemôže ani to, že na výstave ŽEL-RAIL vo Vrútkach sme „naživo“ nezazreli ani jeden z nich.

Zvedavým návštevníkom však aspoň niečo naznačil trojsystémový elektrický rušeň Škoda 109E, ktorý patril k najatraktívnejším exponátom podujatia.

 


A nám sa podarilo získať aj vizualizáciu interiéru novej elektrickej poschodovej jednotky EPJ 671, ktorá sa objaví vo vozňovom parku Železničnej spoločnosti Slovensko ešte pred budúcim ročníkom ŽEL RAIL 2011. Dodávku 20 nových vlakov pre Slovensko a dvoch nových elektrických rušňov budú počas nasledujúcich štyroch rokov realizovať ŠKODA VAGONKA a. s. z Ostravy a ŠKODA TRANSPORTATION a. s. z Plzne.

Okrídlený šíp v kruhu je značka, ktorá sa na slovenských koľajach objavuje prakticky odvtedy, ako sa v bývalých Škodových závodoch v Plzni začala výroba prvých rušňov. No kým éra parných rušňov sa na Slovensku ešte spájala s menom viacerých navzájom si konkurujúcich výrobcov, po prechode na elektrickú a dieselovú trakciu sa plzenské strojárne stali producentom elektrických rušňov s výsostným postavením v celom Československu a ich významným exportérom do mnohých krajín. Napríklad do Sovietskeho zväzu vyviezli v rokoch 1957 až 1989 vyše 2400 elektrických rušňov.

Z viacerých dôvodov sa však posledných dvadsať rokov na Slovensku neobjavilo ani jedno nové koľajové vozidlo so známym emblémom okrídleného šípu. Všetko „napravila“ Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vlani a tohto roku, keď sa na základe dvoch samostatných verejných súťaží rozhodla spolupracovať s podnikmi zo skupiny Škoda Transportation.  Hlavným ťahúňom oboch zákaziek na dodávku 10 poschodových elektrických jednotiek EPJ 671 a ďalších 10 poschodových súprav PUSH/PULL bude ostravská ŠKODA VAGONKA a. s.

Vozeň EPJ 671 – nástupný priestor  © Železničná revue
Vozeň EPJ 671 – nástupný priestor  © Železničná revue

POSCHODOVÉ SÚPRAVY EPJ 671

Elektrická poschodová jednotka EPJ 671 pre prímestskú dopravu s výkonom 2 MW a maximálnou rýchlosťou 160 km/h predstavuje slovenskú verziu jednotiek radu 471 pre český trh známych ako City Elefant a jednotiek radu 575 vyvážaných do Litvy. Bude však dvojsystémová pre prevádzku v striedavej trakčnej sústave 25 kV/50 Hz a jednosmernej sústave 3 kV. Základná zostava EPJ 671 bude trojvozňová a bude vytvorená z elektrického, vloženého a riadiaceho vozňa. Na čele elektrického i radiaceho vozňa budú umiestnené stanovištia rušňovodiča.

Vozeň EPJ 671 – dolný oddiel © železničná revue
Vozeň EPJ 671 – dolný oddiel © Železničná revue


K jej výbave bude patriť klimatizácia, nový riadiaci systém s vysokým stupňom automatizácie a kamerový systém, ktorý bude sledovať situáciu vo vnútri súpravy i zvonku. V súprave bude 307 miest na sedenie a 333 na státie. ŠKODA VAGONKA a. s. dodá na Slovensko celkom 10 poschodových jednotiek EPJ 671 v hodnote 96,2 mil. eur, prvú v budúcom roku a poslednú v roku 2012. Na subdodávkach trakčného zariadenia a podvozkov sa budú podieľať ŠKODA TRANSPORTATION a. s. a ŠKODA ELECTRIC a. s. Výroba prvých komponentov sa v ostravskej vagónke začala už v máji tohto roku.

Vozeň EPJ 671 – dolný oddiel s priestorom na prepravu detských kočíkov © Železničná revue
Vozeň EPJ 671 – dolný oddiel s priestorom na prepravu detských kočíkov © Železničná revue

POSCHODOVÉ SÚPRAVY PUSH/PULL

Zmluvu na dodávku 10 prímestských poschodových jednotiek a úpravu 10 rušňov radu 263 v hodnote 74,3 mil. eur podpísala ZSSK a ŠKODA VAGONKA a. s. iba 30. júna tohto roku. V ten istý deň bola podpísaná aj zmluva medzi ZSSK a ŠKODA TRANSPORTATION a. s. na dodávku dvoch elektrických rušňov v hodnote 8,5 mil. eur. Konštrukcia týchto rušňov bude vychádzať z koncepcie rušňa Škoda 109E, ktorý už plzenský podnik vyrába pre České dráhy. Bude sa však od neho odlišovať niektorými úpravami, napríklad maximálnou rýchlosťou 160 km/h.

Súpravy PUSH/PULL sú ťahané alebo tlačené rušňom na jednom konci súpravy, na druhom konci sa nachádza riadiaci vozeň. V praxi to znamená, že po príjazde súpravy do konečnej stanice nie je potrebné prepriahať rušeň na opačný koniec, teda na čelo vlaku. Rušňovodič iba prejde na stanovište v riadiacom vozni. Rušeň zostáva na pôvodnom mieste a pri spiatočnej ceste súpravu neťahá, ale tlačí. Takéto riešenie prináša v prevádzke úsporu technologických časov a energie a potrebná nie je ani objazdná koľaj na manipuláciu s rušňom.

Vozeň EPJ 671 – horný oddiel © Železničná revue
Vozeň EPJ 671 – horný oddiel © Železničná revue

SUBDODÁVKY AJ ZO SLOVENSKA

Ostravské súpravy PUSH/PULL pre maximálnu rýchlosť 160 km/h budú jazdiť na Slovensku ako trojvozňové s jedným riadiacim a dvomi vloženými vozňami. Na ich vozbu sa budú používať upravené rušne radu 263. Ich konštrukcia bude vychádzať z koncepcie EPJ 671, avšak s tým rozdielom, že vozne budú mať centrálny zdroj energie a na čele klasickú skrutkovku a nárazníky. Vozne budú takisto klimatizované, s uzavretým systémom WC, rampou a priestorom na prepravu imobilných cestujúcich na invalidnom vozíku. Výbavu súpravy bude dopĺňať prehľadný informačný systém a vnútorný kamerový okruh. Kapacita súpravy bude 362 miest na sedenie a 352 na státie.

Výroba súprav sa začne v prvom polroku 2010, skúšky sú plánované na jeseň. V prevádzke by sa mala prvá súprava objaviť v marci 2011 a posledná začiatkom roku 2013. Pri realizácii zákazky bude ŠKODA VAGONKA a. s. spolupracovať s českými a zahraničnými dodávateľmi. Napríklad aj so ŽOS Zvolen, ktoré budú mať na starosti úpravu riadiaceho systému rušňov radu 263 pre komunikáciu s riadiacom vozňom a výrobu podvozkov pre súpravy PUSH/PULL i EPJ 671.

Uverejnený článok je vybraný z časopisu:

Železničná revue

Časopis o železničnej doprave a priemysle


Zaujíma vás, čo je nové v železničnom sektore na Slovensku a vo svete? Chcete vedieť, ako tieto najdôležitejšie udalosti a zmeny vnímajú odborníci i ľudia priamo z praxe? Práve takéto informácie vám od júla 2007 prináša na Slovensku jedinečný časopis Železničná revue, ktorý vychádza štvrťročne v náklade 2000 kusov. Prvé číslo Železničnej revue v roku 2010 vyjde v marci, druhé v júni, tretie v októbri a štvrté v decembri.

» Objednávka časopisu na rok 2010

Aj v roku 2010 si môžete časopis objednať formou predplatného uhradeného vopred. Celoročné predplatné pre čitateľov zo Slovenska je 8,33 EUR vrátane DPH (250,95 SKK pri konverznom kurze 1 EUR=30,1260 SKK). Pri distribúcii časopisu mimo Slovenska je celoročné predplatné 17,85 EUR vrátane DPH. Časopis si môžete objednať písomne, telefonicky alebo mailom.

                           
Železničná revue 3/2009                                         Železničná revue 4/2009