Mojich 12 mesiacov s vláčikmi II.

4.3.2010 8:00 Ivan Wlachovský

Mojich 12 mesiacov s vláčikmi II.

Niekedy začiatkom roka som začal každoročné upratovanie minuloročného foto archívu. Triedil som fotografie, vyhadzoval zlé, upravoval, skrátka robil poriadok. Pri tejto práci ma napadlo pripomenúť si rok 2009 tak ako som ho prežil nielen vláčikmi, ale aj ľuďmi, ktorí postávali pri trati, alebo ma inak potešili prítomnosťou. Tak som si z každého mesiaca vybral vždy jednu akciu a vznikol tento fotočlánok.

 

.

JÚL

Začali prázdniny a Víchrica s Uragánom zakotvili v detskom tábore na Starej Myjave. Cestu späť sme využili na návštevu Lipoveckého viaduktu a prehliadli si železničnú trať v okolí ŽST Paprad.

© Ivan Wlachovský

Krásny deň sme zavŕšili pod najdlhším viaduktom železničnej trate z Vrboviec do Nového Mesta nad Váhom. "Papradský s dĺžkou 254 m je ozaj zaujímavou stavbou. Strašne zle sa však fotí. Na svoju dĺžku je hojne zarastený vysokou vegetáciou.

© Ivan Wlachovský

Možno prídeme v zime povedali sme si. No vzhľadom k radosti z letného dňa na fotografii tomu moc neverím. Ľahko sa však môže stať, že pôjdeme lyžovať do Starej Myjavy. To potom už vyzerá aktuálnejšie.

© Ivan Wlachovský

AUGUST

V nedeľu ráno 30. VIII. sme sa vo štvorici zišli na bratislavskej hlavnej stanici v zložení: Víchrica, Uragán a M@jo. Čakala nás okružná jazda po trase Bratislava - Břeclav - Veselí nad Moravou - Vrbovce - Myjava - Nové Mesto nad Váhom - Bratislava. Cieľom okružnej jazdy moravsko – slovenskej, bolo navštíviť myjavskej akciu pod názvom: „Osemdesiatka na koniec prázdnin“. Z Veselí nad Moravou nás potiahla bratislavská Uhranka.

© Ivan Wlachovský

Zapózovala nám veru nielen na trati, ale aj v ŽST Velká nad Veličkou. Bolo že to slávy. Organizátori sa blysli ozaj parádnou akciou na konci prázdnin.

© Ivan Wlachovský

Nedajte sa zmiasť prázdnym vozňom. Veru ušlo sa nám miesto iba v služobnom oddiele. Celý vlak bol naplnený do posledného miestečka. Vedľa nás si našli miesto aj Laci a Tax, ktorí sa tiež pomerne často vyskytujú na všakovakých akciách spojených s vláčikmi.

© Ivan Wlachovský

V Myjave som si nemohol nechať ujsť T444.0060, ktorá nasledovala parný vlak ako požiarnická záloha. Cesta z Myjavy do Bratislavy bola síce veselá, ale už iba pravidelnými vlakmi.

SEPTEMBER

Vietor ma opäť zahnal na Zvolensko. Celý rok som sa obšmietal okolo rekonštrukcie improvizovaného pancierového vlaku Štefánik. Bohužiaľ iba rôznou podporou nemanuálnou. Oslavy 60 výročia SNP bežali už v plnom prúde a veru hanba, nehanba fyzicky som ho ešte nevidel. Ako sa vraví dočkaj času ako húsa klasu. Cesta za IPV Štefánik začala v Šuranoch, kde som sa pripojil ku konvoju, ktorý smeroval do Zvolena na 11. ročník GP. Prijal som pozvanie KHT Zvolen, aby som strávil prekrásny víkend.

© Ivan Wlachovský

Noci som trávil v spoločnosti Shalomka a Karla.F vo vozni PPS Prievidza. Veľkolepé preteky parných rušňov okorenili ukážky improvizovaných bojov o ŽST Zvolen.

© Ivan Wlachovský

To je on, Shalomek, priateľ, skoro brat. Počas celého roku sme spolu prežili niekoľko železničiarskych aj neželezničiarskych dobrodružstiev. Stal sa takpovediac členom našej domácnosti. 

○ Ivan Wlachovský

Rajio, kamarát, spolubojovník, rád sním trávim chvíľky vlakové, ale aj cykloturistické, alebo len také bežné v rozhovoroch.

Hľadám, hľadám, nenachádzam. Žiada sa mi na toto miesto aj fotografia Petra Oravca. Človeka, ktorý bol a aj je dušou všetkého čo sa šuchlo okolo GP a IPV Štefánik. Bolo veru ťažké prehodiť s ním čo i len dve vety bez toho aby v pokluse už neriešil nejaký zádrhel... 

© Ivan Wlachovský

Nad Starou Kremničkou sa konala ukážka prvého bojového nasadenia IPV Štefánik. Obrovské množstvo divákov prišlo stráviť nedeľné popoludnie so spomienkami na SNP.

OKTÓBER

Ozimilo sa, lístie už popadalo zo stromov. Jedného jesenného dňa mi volal Juro Kubáček: "Ideme kovať".  Dlho, predlho sme boli dohodnutí, že natočím krátky film o kovaní trubiek do parného rušňa. Skoro všetci sme už viackrát navštívili areál MDC na Rendézi. Málo kto však vie, že v trubkárni sa z času na čas vystavené exponáty zbalia a zakúri sa v peciach.

© Ivan Wlachovský

Všetky stroje ktoré skrýva trubkáreň sú funkčné a čakajú na svoju príležitosť. Trubkáreň MDC má dnes už stredoeurópsky význam. Pokiaľ mi je známo tak je jediná funkčná. Kovať sa sem chodí zo široka a ďaleka.

© Ivan Wlachovský

Treba to skrátka zažiť. Ťažká práca chlapov, ktorí vo svojom voľnom čase zachovávajú dielo našich otcov a dedov.

© Ivan Wlachovský

Prikladám ešte povinnú fotografiu z ospalého sobotného popoludnia na Rendezi.

NOVEMBER

November už býva na železničiarske akcie skúpy. VLAKY.NET už viac rokov usporiadajú kamarátsko rodinnú akciu na výročie 17. novembra. November roku 2009 sme strávili na Oravskej lesnej železnici a na HLÚŽke.  

© MUDr. Luďka Wlachovská

Koncom októbra napadol na Orave sneh. V kútiku duše som sa tešil, že naše putovanie za úzkokoľajkami bude v snehu. Chyba. Prišlo oteplenie, sneh sa roztopil a my sme odolávali neustálym prívalom dažďa. 

© MUDr. Luďka Wlachovská

Počasie nám však nepokazilo náladu. Ozaj ukážkový prístup k nám predviedol Peter Klinovský, správca OLŽ. Cítili sme sa ozaj príjemne.

© Radovan Plevko

Kompletná zostava, ktorá sa zúčastnila nášho jesenného putovania.

DECEMBER

Koniec roka sa vždy nesie v znamení nostalgických jázd pre Mikuláša. Nie, že by to bolo koncom roku 2009 inak. Vybral som však akciu, ktorej som vymyslel názov: "Parné šialenstvo". Jazdy cestovnej kancelárie Tatraturist pre zahraničných vlakofilov sa uskutočnili na samom prelome rokov 2009 a 2010.

© Ivan Wlachovský

Vlak plný turistov dotiahla 28. 12. 2009 do Bratislavy Nemka 01 533. Niekoľko skalných napriek veľkej zime čakalo na bratislavskej hlavnej stanici. Samozrejme mrzli sme spolu s verným Shalomkom. Po chvíľke došla aj Šľachtičná. Dlho sme sa nevideli...

© Ivan Wlachovský

Pokračovanie paroparády sa uskutočnilo v rušňovom depe Bratislava hl. st. Moje prvé sklamanie z nezáujmu verejnosti o akciu bolo zažehnané. Napriek ozaj pokročilej nočnej hodine sa tiesnila pri točni v depe asi stovka nadšencov. 

© Ivan Wlachovský

Spanilá parná jazda pokračovala ďalšie dni krížom cez celé Slovensko až do Košíc a potom späť cez Bratislavu do Rakúska. Bratislavský Albatros je zachytený na Šenkvickom viadukte.

Doupratované, archív je vyčistený a pripravený na napálenie. V tomto mojom celoročnom výbere som sa nesnažil vyberať najlepšie fotografie. Stále ma viac láka filmovanie ako fotenie. Skôr som sa snažil pripomenúť chvíľky strávené s priateľmi. 

Foto na titulke: Jakub Wlachovský

Súvisiace odkazy