M62 – nesmrteľný bohatier?

10.3.2010 8:00 Bc. Jozef Gulík

M62 – nesmrteľný bohatier?

Už sme viackrát medzi rečou spomenuli, že Maďarsko je schopné európskym železničným fanúšikom ponúknuť veľa zaujímavostí. Krajina, ktorá je pre mnohých z nás síce blízka, ale zároveň tak vzdialená. Ak sa na vec pozrieme objektívne, je to škoda, pretože niektoré koľajové unikáty stoja za to, aby sme sa povzniesli nad kultúrne či jazykové odlišnosti a vychutnali si všetko, čo je nám blízke.

 


Veď kto z nás by sa napríklad netúžil ešte aspoň raz stretnúť s legendárnym Sergejom v jeho pravidelnej prevádzke?    

     „Még élnek a nagyvasak“ – „ešte žijú veľké železá“ – vytrvalo sa ozýva familiárne zvolanie z rozličných kútov Maďarska. Hoci pre nás to môže znieť neuveriteľne, keďže od ukončenia ich riadnej prevádzky na Slovensku uplynulo už viac než 10 rokov, stačí zájsť len o čosi južnejšie a motorovú legendu opäť uvidíme ako živú súčasť železničného kolobehu! Jednak modernizovanú verziu s motorom CAT alebo MTU (M62.301-334), ale rovnako tak aj starú originálnu verziu radu M62, ktorá nás bude zaujímať najviac.

 

Dňa 6. 9. 2004 v stanici Székesfehérvár stoja bok po boku zástupcovia oboch typov Sergejov - starý M62.147 a modernizovaný M62.305.

     Hoci v strednej Európe, mimo bývalých krajín Sovietskeho zväzu, pôsobia tieto stroje už takmer ako prízrak z minulosti, spoločnosť MÁV-Trakció ich stále nasadzuje do pravidelnej prevádzky. Nových strojov totiž niet a rovnako tak niet nazvyš ani financií na modernizácie hnacích vozidiel, najmä ak ide o typy, u ktorých sa predpokladá postupný útlm. Ich rady teda pomaly rednú – nazvime to „prirodzeným úbytkom“, avšak v posledných rokoch nie tak rýchlym tempom ako pred pár rokmi, v čase hromadných rekonštrukcií na M62.3.

 

Zaplátaný, ale pojazdný stroj M62.095 v depe Debrecen dňa 24.8.2006.

     Dalo by sa povedať, že stroje, ktoré prežili všetky tie vlny vyraďovania až do dnešných dní, zostávajú stabilnými pomocníkmi na posune či v nákladnej doprave na frekventovaných tratiach bez trolejového vedenia. Treba si však uvedomiť, že ide o zvlášť ohrozený druh a preto akékoľvek predpovede do budúcnosti stoja iba v teoretickej rovine.

 

Občas sa zatúlajú aj pod drôty... V traťovom úseku Nagyszentjános - Ács na hlavnom ťahu z Budapešti do Viedne sme 12. 11. 2004 náhodne zachytili M62.215.

Sergej M62.302 odchádza zo stanice Komárom, kam doviezol kontajnerový vlak pre Dunajskú Stredu, späť do Győru. (8. 12. 2007)

     Otázkou teda je, kam sa za nimi vybrať? V tesnej blízkosti hranice so Slovenskom sa „starý“ Sergej pravidelne objavuje napr. na trati MÁV 81 z Hatvanu do Somoskőújfalu, kde si počas pracovného dňa (v doobedňajších hodinách) pravidelne vymieňa záťaž so slovenskými strojmi. Veľmi nepravidelne prebieha v réžii M62 nakládka dreva na trati 78 (v Acsa-Erdőkürt a Nógrádkövesd) a nerastných surovín na niekdajšej trati 84 (v Mátraderecske).

 

M62.228 z depa Hatvan vchádza dňa 18. 6. 2009 do pohraničnej stanice Somoskőújfalu. Keďže ale v tento deň záťaž pre Slovensko nie je, prichádza iba sám - bez vozňov.

     Obidve verzie Sergejov môžeme opakovane stretávať aj na trati 92 Miskolc – Bánréve – Ózd, na rozsiahlych posunoch a prevozoch v uzle Záhony (na normálnom aj širokom rozchode – tam ako typ M62.5) alebo vo funkcii budapeštianskej dispečerky. Podobne tak zachádzajú do staníc Komárom, Győr a tiež do Rajky.

 

Aspoň že opačným smerom, do maďarského vnútra, čakalo na odvoz zopár cisterien. Snímka zachytáva spiatočný vlak pri odchode zo Somoskőújfalu (18.6.2009).

     Hlbšie vo vnútrozemí je výskyt niektorého z M62 alebo M62.3 pravdepodobný takmer na všetkých hlavných neelektrifikovaných tratiach. Najnovšie sa im však pôsobisko zužuje o čerstvo zatrolejovanú spojnicu Hodoš – Zalaegerszeg – Ukk – Boba, po ktorej vozili vcelku hustú nákladnú dopravu. Nasadenie starého typu je potvrdené napr. na tratiach 50 Dombóvár – Bátaszék, 65 Pécs – Magyarbóly, 120 Szajol – Békéscsaba, 135 Szeged – Békéscsaba.

 

Dňa 1. 10. 2009 vyrážame opäť na cesty, aby sme zaznamenali pohyb repného vlaku na trati č. 85 (Újszász - Vámosgyörk). Zisťujeme, že zhodou okolností nám spoločnosť znova bude robiť stroj M62.228 (Jászapáti).

     Zvláštnou kategóriou sú pravidelne sa opakujúce jesenné prepravy cukrovej repy. V posledných rokoch sa repa zváža z rôznych častí Maďarska do posledného fungujúceho cukrovaru v Kaposvári. V minulom roku sa vo väčšom či menšom objeme nakladala v staniciach: Ács, Bácsalmás, Bácsbokod-Bácsborsód, Baja, Balmazújváros, Cegléd, Ebes, Hajdúszoboszló, Hódmezővásárhely, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászkisér, Lepsény, Pusztaszabolcs, Szombathely, Taszár, Tápiógyörgye a Tura. Na „dízlových“ tratiach prakticky vždy pod taktovkou Sergeja, zväčša starého typu. Aj v roku 2010 je opäť predpoklad, že repná kampaň bude prebiehať na podobných miestach a za účasti „veteránov“ M62.

 

M62.228 usilovne posunuje v stanici Jászapáti s cukrovou repou, aby si zostavil ložený vlak a zároveň pristavil prázdne vozne pre ďalšiu nakládku (1.10.2009).

     Letné obdobie zas opakovane prináša spestrenie v podobe nasadenia Sergejov do osobnej dopravy. Zvýšená intenzita osobných vlakov a rýchlikov pozdĺž severného brehu Balatonu znamená vyššiu turnusovú potrebu motorových rušňov a väčšia hmotnosť súprav si priam pýta použitie výkonných strojov, inak atypických pre osobnú dopravu. V tomto prípade je však škodou, že až na drobné mimoriadnosti ide v tomto prípade výlučne o remotorizované stroje M62.3.

 

Už síce nepočuť ten originálny zvuk, ale stále je to Sergej - a v osobnej doprave! Rýchlik 974 s M62.318 sa valí ku zastávke Balatonarács a jeho majster sa snaží dohnať drobné, asi 4-minútové meškanie (23.8.2009).

 

O kúsok ďalej a o pár hodín neskôr sa na podvečernom slniečku vyhrieva osobný vlak do Tapolce s rušňom M62.331 (Balatonarács, 23.8.2009).

     Šesťnápravoví siláci majú inú špecifickú úlohu aj v zimnom období, počas ktorého  sú pripravení vyraziť so snehovými pluhmi priamo do hlbokých závejov. Práve uplynulá  zima dôkladne preverila ich schopnosti, keď silný vietor s vytrvalým snežením po niekoľko dní sužovali väčšinu maďarského územia. V sobotu 13. 2. 2010 na trati 29 pri stanici Polgárdi zostal v záveji uväznený ranný motorový osobný vlak 9739. Z oboch strán vyslané rušne M41 a M62.165 tiež uviazli v snehu a situáciu zachraňoval na druhý deň práve mohutný pluh na stroji M62.187. Jedna pekná fotografia z tejto zaujímavej akcie je na adrese:
http://www.iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1861:elre-nem-lathato-hoakadaly&catid=1:nagyvasut&Itemid=3

 

Sergej a mohutná dymová clona - to skrátka patrí k sebe. (M62.228, Salgótarján, 18.6.2009)

     Nuž a čím uzavrieť naše malé rozprávanie o „ruských bohatieroch“ M62, ktorí balansujú na pokraji svojej existencie? Vedzte, že staré rušne typu M62 nielen žijú a poctivo plnia svoje úlohy, ale dokonca sa ešte stále podrobujú aj veľkým opravám (v rozsahu ako naša MH)! Tieto prebiehajú v depe Dombóvár, pričom bol začiatkom roka dokončený stroj M62.116 a hneď po jej ukončení bol na omladzovaciu kúru pristavený ďalší kandidát – M62.231 z depa Székesfehérvár. Zdá sa teda, že vybrané stroje budú mať teda pred sebou ešte svetlú blízku budúcnosť.

 

     A hoci nie sú ani zďaleka ideálnymi strojmi, aké si moderná železničná prevádzka vyžaduje, držme posledným veteránom palce, aby si svoje posledné roky ešte naplno užili. Hoci im nikto nemôže prisľúbiť inú prácu, než ťažkú drinu s nákladnými vozňami, predsa len dozrel čas aj na čosi iné - na uznanie a obdiv, ktoré týmto motorovým velikánom právom prináležia.

Posun rušňa M62.228 v žst. Jászapáti. Video sa otvorí v novom okne. Veľkosť 4,0 MB.

Prechod repného vlaku cez zastávku Jászdózsa. Video sa otvorí v novom okne. Veľkosť 6,9 MB.

Snímky autor.