Predrendezová brigáda VLAKY.NET

28.5.2010 8:00 Miroslav Sekela

Predrendezová brigáda VLAKY.NET

O pár týždňov sa uskutoční už 12. celoslovenský zraz historických železničných vozidiel v RD Bratislava východ – RENDEZ 2010. Stalo sa už tradíciou, že pred akciou organizujú VLAKY.NET v spolupráci s Múzejno - dokumentačným centrom brigádu. Tohtoročná brigáda sa uskutočnila v dňoch 22. – 23. mája.

 Na brigáde sa stretlo 20 vlakyneťákov. Zastúpená bola prakticky celá bývalá Československá republika, od Sokolova až po Košice. Prví účastníci dorazili do areálu depa už v piatok, väčšia časť potom  v sobotu ráno.

V sobotu o deviatej hodine nás privítal Jirko Kubáček, zadelil nám prácu a rozdelil nás do skupín. Každá skupina mala stanovené konkrétne ciele, čo má robiť :
- premazať výhybky
- konzervovať lokomotívy a vozne vystavené v areáli
- vykopať jamy a zabetónovať stojany jednodrôtových závor
- vykopať jamy a zabetónovať stojan predzváňacieho zariadenia, pazuchy a hranol rumpálu
- vyčistiť koľaj pri mazutke
- orezať stromy, ktoré zasahovali do prejazdového prierezu lokomotív a vozidiel vstupujúcich do areálu
- zasypať diery na prístupovej ceste
- zabetónovať široké škáry na ceste

Konzervovanie exponátov © Tomáš Polívka

Všetci sme sa teda s vervou pustili do práce, nezabudli sme sa samozrejme priateľsky podpichovať, kto robí viacej a kto menej. Ani sme sa nenazdali a už bol čas obeda. Guľáš bol výborný dodal nám sily do ďalšej roboty. Teda väčšine z nás. Keď už bola zjedená aj dupľa, s hrôzou sme zistili, že sme akýmsi zvláštnym nedopatrením zabudli na partiu, ktorá premazávala pružnice a konzervovala exponáty vystavené v areáli. O to viac sme potom na nich mysleli pri večernej grilovačke.

Obednajšia prestávka pri guľáši © Tomáš Polívka

Po krátkom obednom oddychu sme sa opäť venovali svojím povinnostiam. K večeru už bolo vidno prvé výsledky našej práce ( opálené tváre, kopa zaolejovaných a zamastených rukavíc, nohavice, ktoré sa vplyvom betónu stali menej ohybnými a pod. ). Podstatnú časť úloh sme splnili už počas prvého dňa brigády – stromy boli orezané, jamy zabetónované, cesta väčšia časť koľaje vyčistená, vozne a lokomotívy nakonzervované.

Čistenie koľaje © Marek Gróf

Príjemne unavení sme sa večer presunuli do Trubkárne, kde sme sa pustili do grilovania klobások a vyhodnotenia prvého dňa brigády. Terčík a TomášKobra sa v rámci akcie "Bitka o Stalingrad" zhostili úlohy barmanov a pripravovali nám rôzne miešané nápoje. Musím priznať, že niektoré z nich vedeli vylúdiť riadne grimasy na tvári. Iné zase boli naopak veľmi chutné. Počas grilovačky sa k nám pripojili chlapci z KPHŽD, ktorí sa vrátili z jazdy motorovým vozňom M 262.007 z Prievidze a Bojníc. Postupne sa začali prejavovať znaky únavy a tak sme sa pomaly začali presúvať do lôžkových vozňov, kde sme boli ubytovaní. Jedna skupinka brigádnikov ale chytila druhý dych a spontánne zorganizovala rokovanie o problémoch v železničnej doprave. Rokovanie sa uskutočnilo na koľajniciach pri lôžkových vozňoch a trvalo do (ne)skorých ranných hodín.

Večerná grilovačka v Trubkárni © Karel Furiš

V nedeľu ráno sme po výdatných raňajkách dokončili práce, ktoré sme už v sobotu nestihli. Hlavne sme sa venovali dočisteniu koľaje pri mazutke. Okolo obeda začali prví brigádnici odchádzať domov za svojimi ďalšími povinnosťami. Poslední brigádnici opustili Rendez až k večeru.

Príprava na nedeľnajšiu prácu © Kare Furiš

Ako pri každom stretnutí vlakyneťákov, aj teraz panovala pohoda, veselosť  a dobrá nálada. Všetci účastníci si domov odvážali príjemné spomienky a okrem poďakovania a pocitu z dobre vykonanej práce si vyslúžili aj voľnú vstupenku na Rendez 2010, ktorý sa bude konať v dňoch 19.-20.6.2010.

Úvodný obrázok : Betónovanie stojanu závor; © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-602: Ba východ (sk. Sever) - Ba východ (vchodová sk.) - Bratislava-Rača
  • ŽSR-603: Bratislava východ (sk. Juh) - po 113 koľaji - Bratislava východ (vchodová sk)
  • ŽSR-609: Odbočka Vinohrady - Bratislava východ (vchodová skupina)

Súvisiace odkazy