S motoráčky na Pohádkový les, Kojetínské hody a Tovačovský Portál

23.9.2010 8:00 Stanislav Plachý

S motoráčky na Pohádkový les, Kojetínské hody a Tovačovský Portál

14. srpna opět zhoustl osobní provoz na trati Kroměříž – Zborovice. Nebylo to dílem vyšší moci, ani 3. změnou jízdního řádu. Na tuto sobotu byl přeložen opakovaný termín Pohádkového lesa. Ten byl na konci května odvolán z důvodu podmáčeného terénu v Bořím lese v Divokách.

Tu sobotu bylo však všechno zcela jinak. Meteorologové hlásili počasí všelijaké, což se naštěstí nepotvrdilo. Přes celý den vládlo krásné, slunečné počasí.

 


České dráhy ve spolupráci s občanským sdružením KROMĚŘÍŽSKÁ DRÁHA, připravili na tento den nejen pro fotografy, doslova motoráčkovou podívanou. Na zborovické trati, bylo možno přes celý den zahlédnout vyjma motorových vozů 810 373-1 + 810 173-5 také posilové spoje vozy z olomouckého depa v řazení: 831.183-9 + Bix 50 54 29-29 313-5 tvořil jednu soupravu, druhou pak 851.005-9 s vozem Bmx 50 54 20-29 125-2. Tyto dva páry vlaků pak zajišťovaly plynulou dopravu cestujících v sobotu i v neděli mezi Kojetínem a Tovačovem, kde vozily cestující z Kojetínských hodů na probíhající Tovačovský Portál. V neděli navíc i dvěma páry přímých spojů i s Hulína.

Pohádkový les

Zdounečtí hasiči opět přichystaly pro návštěvníky a akce pohádkového lesa plynulou kyvadlovou přepravu od vlakového nádraží ve Zdounkách do Divok, kde se akce konala. Doprava byla zcela zdarma a plynule přes celý den navazovala na příjezdy vlaků od Zborovic a od Kroměříže. Po příjezdu do Divok se rodiče s dětmi vydali ke startu do pohádkového lesa. Ten byl vzdálen necelých 300 metrů od autobusové zastávky. Jako první za vstupní bránou už čekal Krakonoš, král hor, který tak zahájil pouť lesem plným pohádkových a večerníkových postaviček. V ne příliš náročném terénu trvala procházka průměrně asi hodinu.

V průběhu procházky lesem se nejen děti, ale i jejich rodiče nejvíce zastavovali u známé scénky z pohádky „Mrazík“. Pohádka Mrazík v českých končinách velmi rychle zdomácnila a po dlouhých létech má stále velké úspěchy i u dnešní generace. Celou procházku lesem završila prohlídka indiánské vesničky a hasičské techniky. Před cílem se s malými dětmi rozloučila dvojice Jů a Hele z pořadu „Studio kamarád“. V cíli byly děti obdarovány pamětním diplomem, jako připomínkou zvládnuté pohádkové cesty. Na blízkém, fotbalovém hřišti bylo pro všechny nachystáno pestré občerstvení spolu s klauny, kteří bavili děti soutěžemi.

Kojetínské hody a Tovačovský Portál

Bouřkové počasí, které mělo zasáhnout východní Moravu o celém víkendu, přišlo s denním zpožděním. To byl hlavní důvod, proč vlaky, mezi Kojetínem a Tovačovem v dopoledních hodinách, nevozili takový počet cestující, jako v sobotu. V neděli se první cestující dočkali kalné zatažené oblohy. Z jedné strany přicházely na Tovačov černé mraky a z druhé silné burácení bouřky. To vše, spolu s občasnými přeháňkami trvalo pouze do odpoledne, kdy si obloha vyjasnila. V speciálních vlacích, které jezdily v sobotu a neděli bylo možné zakoupit u vlakové čety suvenýry v podobě pohlednic, turistických známek nebo razítek z Tovačovky.

Vlaková četa v průběhu jízdy rozdávala těm nejmenším omalovánky. Za pěkný suvenýr lze považovat také kartónové jízdenky, které byly tisknuty speciálně pro tuto jízdu. Po příjezdu do Kojetína nejeden návštěvník zavítal na Kojetínské hody. Hlavním místem oslav bylo Masarykovo náměstí. Zde probíhaly na pódiu po celý den různé nejen taneční vystoupení, ale i různé husarské kousky v podobě žonglování kovbojů s kolty. Celé náměstí bylo obklopeno stánky s cukrovinkami. Pro děti byl přichystán skákací hrad.

Osobně si myslím, že celý prodloužený víkend, který začal již v pátek hudebním festivalem v Tovačově, stál za zhlédnutí a záleží na čtenářích tohoto článku, zda-li se nechají pro příští rok inspirovat podobnou pozvánkou na tyto akce.

Titulní snímek: „Krokodýl“ ve Zborovidích © Stanislav Plachý

Galéria

Súvisiace odkazy