Festival RAILFILM 2010 pozná víťazov

18.12.2010 8:00 Eugen Takács Zdroj: RAILFILM

Festival RAILFILM 2010 pozná víťazov

V priebehu roka 2010 sa konal už piaty ročník festivalu amatérskych a profesionálnych filmov o železnici RAILFILM 2010. O tom že festival si už získal v kalendári železničného filmára svoje miesto svedčí aj registrovaný počet súťažných diel, ako aj fakt že súťažné diela prichádzali na adresu festivalu ešte pred vypísaním propozícii súťaže pre rok 2010.

Všetky súťažné diela prešli hodnotením odbornej poroty v zložení Ladislav Munk (Slovensko), Jaroslav Stefek (Česká republika), Janek Guzik (Poľsko) a Sándor Szönyi (Maďarsko), pod vedením predsedu poroty Tibora Egly-ho z (Maďarska).

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa tentokrát uskutočnilo v Maďarskom technickom a dopravnom múzeu v Budapešti dňa 4.12.2010. Gala večer bol naplnený príjemnou atmosférou, ktorú vytvorilo asi 80 návštevníkov tohto slávnostného večera. Okrem miestnych záujemcov sa v sále ozývala najmä nemčina od návštevníkov z Nemecka a Švajčiarska, no nestratila sa ani slovenčina, čeština či polština. Gala večer svojou návštevou poctil aj viceprimátor obvodu a spolu s riaditeľkou múzea svorne odovzdávali ceny.

V prvej časti večera sa premietali amatérske filmy, ktorých premietanie sa skončilo približne o 20:45 hod. Nasledovala krátka prestávka a premietanie 2 profesionálnych filmov. Večer sa v príjemnej atmosfére niesol až do jeho konca o 22:30 hod.

Víťazné diela festivalu RAILFILM 2010

1. miesto

Krzysztof Czajkowski, Poľsko

Gdyby nie kolej…

87,4 b.

Cena: SONY HD Kamera + dar Maďarského technického a dopravného múzea

2. miesto

Toni Schweizer, Švajčiarsko

Die Letzten Tage der QJ

83,8 b.

Cena: Predĺžený víkend v Benátkach pre 2 osoby s mimoriadnym vlakom ÖBB + dar Maďarského technického a dopravného múzea

3. miesto

Bernd Seiler, Nemecko

Forestry Railways Viseu de Sus

83,2 b.

Cena: Jazda najkrajšou rakúskou zubačkou na Schafberg, kniha + dar Maďarského technického a dopravného múzea

Ďalšie poradie súťažných diel festivalu RAILFILM 2010.

Všetky súťažné filmy si môžete pozrieť na BAHNORAMA.TV!

Všetci súťažiaci dostali dar od múzea a multimediálne CD so zvukmi maďarských parných rušňov.

Piaty ročník festivalu RAILFILM máme úspešne za nami. Veríme, že ako predošle ročníky, tak aj tento ročník festivalu RAILFILM otvoril dvere novým zaujímavým filmom o železnici a novým filmárom. Už teraz sa organizátori festivalu RAILFILM tešia na jeho ďalší ročník a nové súťažné diela.

Ďakujeme za Vašu priazeň!