Prvý deň nového GVD pod Trenčianskym hradom

15.12.2010 8:00 Ľuboš Chmatil

Prvý deň nového GVD pod Trenčianskym hradom

Končí sa rok 2010, a to znamená príchod nového GVD na rok nasledujúci. Tak ako každý rok, aj teraz sa udialo Viacero zmien. Niektoré možno hodnotiť pozitívne, iné negatívne. Stanicu Trenčianska Teplá asi isto poznáte, a zmeny sa dotkli aj jej. Tie asi najzaujímavejšie a najväčšie by som vám chcel v tejto reportáži priblížiť.

 

 

 

Okrem posunutia časových polôh vlakov, nejakých obmedzení bolo veľkým lákadlom nasadenie súpravy 971+071+671 na osobné vlaky 3350, 3317, 3316, 3323. Ako správny fanúšik, chcel som sa ním previezť alebo aspoň si ho zvečniť vo forme fotografie. Na skoré ranné osobáky sa mi vstávať nechcelo, tak voľba padla na 3323. Keďže v Trenčianskej Teplej nebývam, na dopravu na stanicu som zvolil električku z Trenčianskych Teplíc ako Os 3409 (len tak-tak som ju stihol).

Nasledovalo zdokumentovanie diania na stanici – rýchlik 605, tentokrát už uvádzaný s koncovou stanicou nie do Čiernej nad Tisou, ale do Humenného. Poctivo čakal aj motorák Os 3808 do Horného Srnia, vedený klasicky 811tkou.

Chvíľu na to na stanicu dorazil osobák 3321 a aj poschoďák 671 ako Os 3316. Pekne som sa usadil v jej vloženom vozni na hornom poschodí. Pekný výhľad z netradičnej výšky, nasledoval rýchly rozjazd a po zastavení v Opatovej nad Váhom sme bol za chvíľu v Trenčíne.

Zdokumentovanie 606tky, pre zmenu z Humenného, namiesto pôvodnej Čiernej nad Tisou. Pofotenie poschoďáku pod hradom Matúša Čáka Trenčianskeho, a usadenie sa v spodnom poschodí, nech mám vyskúšané aj dolné miesta. Veru, výhľad už nebol taký dobrý ako zhora. Ale cesta bola aj tak fajn. Jediné, čo mi vadilo, bol vzduch fúkaný na koleno a stehno. Inak ale príjemné sedenie, na krátke cesty akurát. Na dlhé trasy si to ale neviem predstaviť, hlavne to kam by sa uložilo to množstvo veľkých kufrov.

V Trenčianskej Teplej som vystúpil, pofotil ešte motorák 811 ako Os3854 do Vlárskeho Prúsmyku a prichádzajúcu električku z Teplíc ako Os 3411 a potom som opustil stanicu. Hlad sa hlásil, a tak bolo treba doplniť zásoby a najesť sa. Avšak ešte podvečer som sa na stanicu vrátil, a to za najväčším lákadlom – česká súprava so 4mi vagónmi Bdmtee, z toho 2 v schéme Najbrt a 754 009 z DKV Brno v čele. Pred príchodom vlaku zase zdokumentoval dianie v stanici – Os 3364 a Os 3432.

Po dlhej dobe opäť zavítal vlak z Brna, skoro ako za starých čias. Síce len raz do týždňa, na nedeľný študentský večerný vlak, ale aspoň niečo, po tom čo sa z roka na rok spojenie na Moravu po Vlárskej trati rapídne zhoršovalo. Vlak prišiel zhruba 10 minút zmeškaný, preto som ho už nestihol vyfotiť, len nasadnúť a zase sa previezť do Trenčína. Tam nasledovalo zdokumentovanie, obeh súpravy, a cesta vlakom naspäť do Teplej. V Teplej bol Brňák pristavený pekne na prvú koľaj.

Tento vlak je na úseku Bylnice – Trenčín a späť vedený ako Os, a to 3861/3860, avšak v úseku Bylnice – Brno ako Sp – obdoba nášho zrýchleného. Síce na prvej polovici úseku po Veselí nad Moravou stojí úplne na každej zastávke, doslova pri každej vŕbe. Na rozdiel od predchádzajúcich 5 rokov, keď som práve v nedeľu večer na vlak smer Vlársky prúsmyk - Brno nasadal, som ho teraz opúšťal. Škoda, že pre mňa táto zmena prišla až takto pozde. To presadanie v Prúsmyku, Bylnici, alebo hocikde inde keď má človek množstvo batožiny (jedlo, skriptá, notebook, a rozličná výbava na intrák – ako správny študent) nie je zrovna príjemné.

Potom som sa na stanici ešte vyskytoval až do 19:30, ale už som dianie nedokumentoval, nič také výnimočne zaujímavé z môjho pohľadu sa tam už neudialo, a v tomto nepríjemnom počasí sa mi ani nechcelo. O to viac sa nechcelo foťáku, kde mi skončili obidve baterky.

Viac snímkov sa nachádza v galérii. Fotky sú robené ako dokumentačné, tak dúfam že budete tolerovať ich nie veľmi vysokú kvalitu.

Titulná snímka: 671 001+071 001+971 001 v Trenčíne © Ľuboš Chmatil

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
  • ŽSR-123: Trenčianska Teplá - Horné Srnie - Vlárský průsmyk (CZ)
  • ŽSR-143: Trenčín - Chynorany