2010 - Svět 1435 milimetrů – zbylo nás 18

15.1.2011 8:00 Milan Vojtek

2010 - Svět 1435 milimetrů – zbylo nás 18

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Letos bude možná trochu obsáhlejší, protože mi za poněkud hektickým rokem zbylo spousta nevyřízených restů. Jen namátkou, report ze Slavností pernštejnského panství, za Jančurovým nájezdem na jižní Moravu atd. Takže se budu snažit toto zpoždění alespoň trochu napravit a chci nachystat sérii ohlédnutí.

To, které jste si právě otevřeli, souvisí s postupným ústupem lokomotiv řady 350 z českých (a moravských) kolejí. Hitem se stanou stroje řady 380, takže já jsem při obhlídce archivu zkoumal, jestli se mi v roce 2010 podařilo vyfotit všech osmnáct existujících strojů. A zjistil jsem, že podařilo. Tak se  za nimi v tomto příspěvku podíváme. Nečekejte moudra, následující věc je jen o obrázcích.

Při myšlence sestavit tuto kolekci osmnácti mobilních fénovacích strojů jsem měl na mysli dvě věci.
1. Jestli se mi vůbec vloni podařilo zachytit všech osmnáct vozidel.
2. Jestli při tom výběru nebudu nucen zaplevelit přílohu osmnácti opakujícími se snímky z jednoho místa.
Prostě jsem chtěl, aby to nebyla nuda, aby byla odlišná místa nebo aspoň pohledy na jiné stroje stejné řady. 
I když všichni vědí, že tato řada není ideálem spolehlivosti (a mnozí vědí i proč), stále se jedná o stroje, které budí největší zájem českých i slovenských lovců. Pokud jsem naťukl otázku spolehlivosti, pak jen upozorňuji, že řada 350 bude i prioritní hrdinkou jiného příspěvku, věnovaného již tradičně zdechlinám.
Podobně se popsalo mnoho stran webů připomínkami k jejich čistotě. Nehájím fény, často jezdily jako prasátka, občas zdobené varovným nápisem, doporučujícím vodoléčbu skříní, ale zase, po řadu měsíců jim v tomto směru více než zdárně sekundovaly rakouské chlouby 1216. Dlouhé týdny jezdily v čele prestižních vlaků s nečitelným číslem, pak se z celé řady číslic mohly chlubit alespoň očištěnou částí s inventárním číslem

 Fén prototypový první se mi před fotoaparátem stavěl celkem často. Z pestré palety snímků jsem sáhl po záběru z 18. ledna 2010. Právě proto, že to byla ještě doba, než jednička prošla blonskiho make upem. Vlak se od Ladné blíží k vjezdu do břeclavského uzlu. 

 Stroj se sníženou odolností proti vodě, jsem stihl vyfotit ještě předtím, než se v tichosti vytratil z kolejí, pokud sleduji debatu v patřičném fóru našeho webu, stal se z dvojky dárce orgánů, neboli zdroj náhradních dílů pro zbývající stroje. Na snímmku ještě v plné kondici uhání z Břeclavi směrem k Ladné, 28.5. 2010.

 Vyfoť Tatry bez Tater. V podstatě celkem tradice pro mé výpravy na Slovensko. 7.5.2010 uhání 350.003 z Popradu směrem ke Svitu. šedý stín v pozadí jsou hory.

 "Proti srsti", tedy proti správnému směru, uhání hugofén 350.004 z Břeclavi do Lanžhota u Kostické váhy.

 Traťový úsek Podivín - Zaječí, kousek přes mostem nad říčkou Trkmanka se 29.5. 2010 hnala 350.005 v čele vlaku EC 170. 

Problémy s trolejovým vedením zastavily 2. července konvoj lokomotiv, obsahující i 350.006 nedaleko zastávky Brodské. Pro mě to byla vloni opravdu jediná příležitost setkání se strojem, dekorovaným reklamou na ETCS.  

 Jízda našeho webového portálu při příležitosti narozenin klubu byla dostatečným důvodem k cestě na Slovensko Druhý den po jízdě jsem se pomalu chystal na návrat domů. A našel jsem si čas ještě i na focení, ovšem s obvyklým výsledkem. Stydlivé Tatry se důkladně ukryly za hradbu mraků. 350.007 ale nebyla tak stydlivá a předvedla se před objektivem. Takže do kroniky píšeme Štrba, 9.5. 2010   

 V oblouku mezi mosty "vídeňákem" a "bratislavákem" se 20. 4. batolí 350.008 v čele EC 171. Jak lépe strávit aspoň kousek z narozenin. než při toulkách kolem kolejí?

 Na vjezdu do Břeclavi jsem 14. června vyčíhal 350.011

 Pár desítek metrů, respektive v polovině posledního oddílu před vjezdovým návěstidlem do Lanžhota. Je poslední dubnový den, čarodějnice asi již chystali svá košťata ke slavnostnímmu odletu na mejdan čarodějnic, a před objektivem se předvádí 350.012 

 V opačném směru, z Lanžhota do Břeclavi utíká před bouřkou 350.013. V kalendáři je zatrženo datum 3. června.

I snímek 350.014, vznikl 20. dubna. Dokonce na stejném místě, jako o kousek výš záběr 350.008. Pravda, vlak s fénem v čele neopouuští Břeclav, ale míří k peronům, aby pak pokračoval do Prahy.

 24. března ještě byly v sousedství kolejí na vjezdu do Břeclavi zbytky hromad materiálu, který zbyl po rekonstrukci břeclavského uzlu. Byla to dobrá příležitost, jak vylepšit pozici pro focení. Třeba jako v tomto případě, kdy špindírou - manekýnou byla 350.015

Mé spády nekončily hraničním mostem přes Moravu. Na vjezdu do stanice Kúty se 29. května ukázala 350.016 

 Ale přeci jen, časové možnosti nedovolují časté toulky dál od Břeclavi a tak se na známých místech snažím hledat neznámé pohledy. Traťový úsek z Břeclavi do Lanžhota mám, myslím, zdokumentovaný dost dobře. A tak jsem v rámci hledání jiných pohledů lovil takto 350.017. Kalendář k tomuto snímku dodal datum 12. srpna.

 Červen byl ve znamení povodní. U nás jsme si vody užili požehnaně. I na snímmku ze 14. června, lze zcela vlevo vidět vodu, vystupující mezi porostem. Jo, v roce 2010 bylo spousta pozemků, kde kvůli vodě nebylo co sklízet. Ale to vlastně se snímkem 350.018 zase tak moc nesouvisí.

 Snadno a rychle dostupné je místo v sousedství přejezdu u Kostické váhy. Navíc dává možnost i vcelku pohledných snímků, a tak se tam občas umím zastavit. 6. května byl výsledkem takové zastávky záběr 350.019. 

27. října už bylo  jasné, že teplé dny roku 2010 jsou sečteny. To ale nebyl důvod sedět doma a tak jsem na dohled od nadjezdu silnice do Lanžhota čekal na EC 170. V jeho čele pózoval fén s nejvyšším číslem.

Vaše zraky se tímto okamžikem dostaly na konec mé loňské fénologie. Jasně, některé fotky nejsou podle zakotvených šotopravidel, navíc, ke vší hrůze většina je z okolí Břeclavi. Ale mít za rok na kartě všechny své oblíbené stroje snad není špatné. stroje ES 499. 009 a 010 pochopitelně chybí, v gorilím nebi jsem nefotil, ale i tak.... zbylé jsou všechny. Snad aspoň trochu zaujmou.

Jo, a jsem rád, že mými oblíbenými stroji nejsou 810. to by byl teprve seriál.