Lid kolejnicí praštěný 2010

18.1.2011 8:00 Karel Furiš

Lid kolejnicí praštěný 2010

V loňském roce jsem ještě brigádně pracoval, a tak bylo celkem dost finančních prostředků na mé cestování. Koncem roku jsem vše spočítal a vyšlo mi ujeto něco málo přes 21 tisíc kilometrů. Samozřejmě, že veškeré cesty byly za účelem pořízení nějaké té železniční fotografie. Ale mašinek je v našich reportážích spoustu a tak jsem se rozhodl tentokrát nabídnout pár fotografii lidí na železnici a také ve většině případů přátel na železnici.

 
 
 
 
 
Mé putování začalo hned po novém roce, a to ve Vrútkách, kde jsem potkal hned pár přátel a pak pokračoval se Shalomkem nahánět zvláštní vlak. Několikrát během roku jsem podnikl i cesty za poznáním se Zbyňkem. Cestování s ním je příjemné a vždy si máme o čem pohovořit.
 
 
Pár akcí máme taky s kmotrem, na jedné letos byl i Laci. První velkou akcí je vždy košická Katka kde už jezdím několik let a tam není nouze o přátelé. Doslova na každém kroku jsem tam potkal někoho z VLAKY.NET a nebo z jiných železničních klubů. Druhá velká akce je naše narozeninová jízda.
 
 
Tady jsem to trochu neudržel na uzdě a oslava se přes poledne pro mne proměnila ve svět tmy. Ale nakonec vše dobře dopadlo a v pohodě jsem s Kubou cestoval do Ostravy. Zde bych chtěl poděkovat partě lidí z popradského Veterán klubu a určitě i partě lidí z depa Poprad. V Bratislavě jsme měli brigádu a opět skvělá parta lidí.
 
 
Později i na akci Rendez 2010. Do Vrútek už tradičně jezdím na Den dětí , taky velice pěkná akce a spousta přátel. Prázdniny většinou patří rodině a dovolené. Velké překvapení pro mne bylo když mne zavolal polský přítel Janek na setkání do Osoblahy a později i do Chabówky. Na takové akce nejde zapomenout. Jankovi patří velké díky.
 
 
Taky jsem několikrát přijal pozvání od Igiho do Košic. Po prázdninách jsme uskutečnili až dvě setkání, a ne jen s ním ale, i s dalšími přáteli železnice. Určitě nesmím zapomenout na terčíka nebo Tomáše (Kobru11) a spoustu dalších. GP Zvolen je akce, na kterou taky jezdím už pár let, jen letos nám na při ní kropilo od rána do večera.
 
 
Ale přátelské setkání i přes nepřízeň počasí bylo opět skvělé. Ještě na podzim jsem podnikl krátkou cestu do Itálie, ale tam jsem zvolenou trasu doslova jen proletěl a těšil se domů. Počasí moc nepřálo. Koncem roku byla zase výprava za modely železnic na Vysočinu, z důvodu nepříznivého počasí Tomášovým (E479) autem.
 
 
Rok to byl nádherný, poznal jsem nové přátelé a hlavně potkal ty, které už znám více let. Jak již jsem psal na začátku, rok to byl pro mne ještě částečně pracovní a po sedmnácti letech služby u dvou nákladních dopravců, zprvu národního, pak soukromého, který se změnil v nadnárodního, na železnici končím.
 
l
 
Končím tak, že za ta léta jsem neměl ani jeden pracovní úraz, ale má poslední nepracovní jízda v roce se nějak nepovedla, A kde jinde, než na nádraží, kde se mi při přestupu uklouzl na schodech a polámal si žebra. Takže na Český Těšín nemám nejlepší vzpomínky, i když ve výchozím městě, v Košicích to začalo skvěle.
 
 
Už zotavuji a těším, jak opět vyrazím do terénu a hlavně na setkání s přáteli. Nad fotografiemi si spolu zavzpomínejme na ta setkání během roku. Určitě se všichni poznáte a já v té mé dubové hlavě si ani všechna jména nedržím. Ono to snad už při tom velkém počtu asi nejde pamatovat, nebo jsem zachytil tváře zcela neznámé.
 
 
Z některých akcí, o nichž jsem se v textu zmínil, možná i z většiny, tady byly uvedeny reportáže, ale zde jsou většinou fotografie, které v nich použity nebyly.

Těším se na železniční setkání v roce 2011.
 
Titulní snímek: 19.06.2010 - Bratislava: Rendez 2010 © Karel Furiš

Galéria