2010 – Svět 1435 milimetrů – mimořádnosti

26.2.2011 8:00 MIlan Vojtek

2010 – Svět 1435 milimetrů – mimořádnosti

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Jeho třetí pokračování jsem vyhradil různým mimořádnostem, které se mi podařilo zachytit. A jsem rád, že při těchto mimořádnostech nemusím sahat po snímcích, zachycujících nejvážnější tragédie.

Možná si pamatujete, že jsem vám v jednom z předcházejících dílu tohoto cyklu nabízel v roce 2006 ve stejném dílu mmimo jiné smutné ohlédnutí za velkou nehodou ve Vranovicích. Letos vás zborcených plechů a rozházených železničních vozů ušetřít. Přesto doufám, že bude na co se dívat.    

Takže co vám dnes nabídnu? Dá se říci, že snad jen příjemné nebo relativně příjemné fotky. Jediný záběr, který měl příchuť dramatu, naštěstí dopadl dobře. A pomohli tomu ve Veselí nad Moravou strojvedoucí, kteří po zjištění problémů na motorovém voze rozpojili soupravu a s její částí odjeli na bezpečnou vzdálenost, ale o tom všem až později, až se dostaneme k příslušné fotce. Pojďme se tedy podívat pěkně popořadě, cože jsem to v tomto příspěvku připravil. A v prvním snímku začneme v Břeclavi. Opět, řeknou si možná někteří.  

Byl teprve počátek roku 2010, přesněji řečeno večer 8. ledna, když se na břeclavském nádraží pořádně zajiskřilo. Nebylo to ale od namrzlých trolejí, jak je obvyklé, ale zespodu, od kolejí. A nebyly to ani zabržděné kola, která byla příčinou. Nikoliv. To jen na v prosinci ukončené práce na rekonstrukci nádraží navázala finálová etapa, spočívající v broušení kolejí. Spúeciální sestava strojů tak rychlostí chůze, no, řekněme hodně pomalé chůze, postupně projížděla dopravní koleje a v reji jisker a typického pachu za sebou nechávala srovnanou železnou cestu.   

 Potkat na trati dvě fénovací vozidla najednou je o náhodě a štěstí. Už několik let mám spadeno na pěkný snímekk z takového míjení vlaků, ale ani vloni mi štěstí nepřálo. Ze všech pokusů a číhání, na které mi kdy zbyla chvíle času, je rozhodně ne ideální a ne podle mých púředstav, ale přesto "koukatelná" snad alespoň tato fotka. Pochází z míjení EC 170 a EC 275 nedaleko Kostické váhy v TÚ Břeclav - Lanžhot.  

 Orient Expres, respektive Venice Simplon Orient Expres, patří ke zpříjemněním provozu na koridoru. Sedmnáct modernizovaných vozů legendárního vlaku už znají i na Slovensku. U nás nemají fény 350 svůj domov a tak se v čele soupravy objevují stroje mladší generace dvousystémových lokomotiv z plzeňské škodovky. A státní dopravce po letech ostudy s otřískanými laminátkami v čele legendy už píše do dispozic, případně nařizuje bez písemného dokumentu, aby na vlak vyjela lokomotiva s přeci jen reprezentativnějším zevnějškem. Tak tomu bylo třeba  6. května.

 Zdánlivě tuctová fotka ze Šakvic vznikla 24. května při lovu na žlutý vlak páně Jančury. A co ji dělá netuctovou? Tabulky prosté čelo fénu číslo 13, který se stal první obětí tabulkového maniaka, řádícího v nocích na brněnském nádraží. Člověk, jde-li na tvora, ignorujícíhoi právo, slušnost a estetiku fénů, takto nazvat, odstartoval svým činem postupnou "dekoraci" fénů nevzhlednými náhražkami. Zatímco fénům přibývají na čelech nevzhledné (013) nebo alespoň relativně rozumně umístěné (018) samolepky, dotyčný zloděj se věnuje no.... sebeukájení, nad ukradenými tabulkami. 

 Stejné místo a stejný den. Do Šakvic míří vlak v čele s prototypem nové univerzální lokomotivy ČD Cargo. "Třísystémová" trojice starého značení EST 479.001-003 bude určena pro provoz na obou hlavních napájecích systémech s možností využití i v traťové službě na neelektrifikovaných tratích. (To jsem si samozřejmě vymyslel). Prostě za laminátkou jely z opravy stroje 750 a 163.  

Příchuť dramatu měla událost z 9. června, která se stala kousek od vjezdového návěstidla Veselí nad Moravou.  J8 si při jejím popisu vypomůžu článečkem z novin.

VESELÍ NAD MORAVOU (miv) – Nakonec zbytečné, ale navýsost správné bylo rozhodnutí personálu osobního vlaku, který ve středu hodinu po poledni začal za jízdy před Veselím nad Moravou na Hodonínsku hořet.
Strojvedoucí totiž okamžitě vlak rozdělili a s jeho částí poodjeli stranou Vlak, směřující z Brna do Veselí, tvořila dieselová lokomotiva a tři přívěsné vozy, mezi nimiž byl zařazen ještě jeden motorový vůz. V jeho strojovně začalo za jízdy hořet a strojvedoucí proto vlak okamžitě zastavili, rozdělili a s částí soupravy poodjeli mimo dosah možného požáru. Oheň naštěstí nebyl příliš velký, navíc byl včas odhalen takže k jeho likvidaci postačily jen hasící přístroje, poté, co hasiči ukončili zásah, obě části vlaku se znovu spojily a strojvedoucí zachráněnou soupravu odvezli do nedalekého nádraží ve Veselí.

Foto: Hasiči dohašují požár strojovny motorového vozu.
 

 Osobní vlak do Kútů projíždí 14.6. kolem laguny v místech pole a polní cesty nedaleko přejezdu v úseku z Břeclavi do Lanžhota. Červnová povodeň měla na svědomí nesčetně podobných lagun, z nichž mnohé, včetně té na snímku, se nanejvýš zmenšily, ale dosud nevyschly.  

 20. června mě vyhnal z domu Čmoudík, abych prý šel zkontrolovat, a pokud možno i zdokumentovat, zda na EC spoji pojede do Prahy salonní vůz bulharského cara. Tož jel, no. Vidíte ho hned za lokomotivou?   

 

Konci provozu na trati z Hrušovan nad Jevišovkou a poslednímu vlaku z 30. června jsme věnovali dostatek prostoru, třeba zde či taky tady. Proto bez zbytečných slov jedním snímkem připomínám konec provozu na části kdysi významné železnice.  

Messerschmmitt, Zázrak, soubor komponentů a kdoví kolik dalších jmen již má lokomotiva řady 380. Nejsem si jistý, jestli 9. srpen byl prvním či druhým dnem jejich nasazení v provozu, vzhledem k tomu, že to bylo pondělí, tak předpokládám, že se jednalo o první den. No, prostě, moji první fotku tohoto stroje v čele vlaku řadím mezi své mimořádnosti roku 2010.  

Občas se před fotoaparátem objevily i poněkud nezvyklé vlaky. Víťa Otáhal junior se speciálním nákladem odjíždí v podvečer 15. srpna z Břeclavi do Kútů.  

  

 Návoz pancéřového vlaku a následná válečná ukázka 12. září v Dobré Nivě nedaleko Zvolena si zařazení mezi mimořádnosti zaslouží z více důvodů- Jednak za zvolenského býčky zaskakoval ostravský velký bejček 423.041, jednak bitva byla zpestřena nasazením letadel a sladěním náletů s odpalováním pyrotechniky. Prostě tahle show byla opravdu mimořádná. A taky asi poslední.

 Mimořádnost nebo normální stav? stroj řady 362 v čele EC 171 dne 17. září namísto správné řady 350 je mimořádností, ovšem vzhledem k úmrtností fénů se jedná o mimořádnost celkem pravidelnou. Tak nevím, jestli to sem vlastně patří. Ale už jsem to přidal, tak dejme tomu, že ano.

Průlomem v obvyklé praxi provozu lokomotiv ČD Cargo a lokomotiv domácích soukromníků s diesely na trati z Břeclavi do Přerova se stalo nasazení elektrických lokomotiv ve službách polského dopravce. Ten zaměstnává několik domácích strojvedoucích na nákladní vlaky s lokomotivami 189 mezi Petrovicemi u Karviné a Břeclaví.  

 

Poslední dva snímky patří ještě jednou Venice Simplon Orient Expresu. 7. října jsem jej vyfotil s taurusem i posléze nasazeným najbrtizovaným esem

No a to je pro dnes vše. tak zase za týden u dalšího pokračování.