2010 – Svět 1435 milimetrů – ve dvou se to lépe táhne

19.3.2011 8:00 Milan Vojtek

2010 – Svět 1435 milimetrů – ve dvou se to lépe táhne

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Už jsem mimo jiné nabídl kolekci "zdechlin", teď bych se ale ještě jednou vrátil k vlakům se dvěma i třemi lokomotivami v čele. A nebudu mluvit o příčinách, kdy zdvojení strojů je z důvodu poruchy, ale má zcela prozaické vysvětlení.

Pojďme se podívat na několik vlaků, kde oba stroje byly pěkně živé. Pravda, v případě prvních snímků nebyly sice v tahu, ovšem jen z provozních důvodů. Tedy je jasné, nyní nejsou na řadě zdechliny, ale tandemy, popřípadě výlukové přetahy. Těm patří úvod. 

S invazí soukromých dopravců vtrhly pod dráty zatrolejovaných tratí diesely. Dříve narození jiště pamatují doby, kdy platilo, že diesel pod dráty nepatří. I když nejsem zarytým obdivovatelem starých časů, přeci jen si myslím, že na tom něco bylo. Když už se za těžké peníze budovala elektrifikace tratí, měla by být využívána. Jenže .... tržní ekonomika má svá pravidla. Soukromí dopravci za přihlížení a neaktivity ČD Cargo vtrhli na koleje s lokomotivami, které mají často původ ve vlečkových strojích, nebo se jedná o rekonstruované brejlovce, které ČD jako nadbytečné zlikvidovaly. Teď jezdí a vozí ucelené vlaky, které jsou samozřejmě nejrentabilnější. Duše ekologa i ekonoma musí být smutná, když vidí, jak se pod dráty pálí stovky litrů nafty. No, ale oko fotografa má co dělat. Nebýt soukromníků, těžko bych na trati kolem Břeclavi potkal brejlovce. 

Nicméně první snímky v této sérii ještě nejsou spojeny právě s jízdami tandemů dieselů soukromých dopravců na nákladních vlacích. Naopak. Patří strojům s logem Českých drah.   

Jak už zaznělo, přípřeže při napěťové výluce na trati 260 SŽDC meci Brnem Maloměřicemi a Adamovem. V kalendáři bylo datum 1. května a já z tohoto dne připomínám tyto snímky.  

Jiná situace byla 2. července. To mě avizo uvedlo do stavu nejvyšší pohotovosti. V Brodském se dostal konvoj lokomotiv na testování na cerhenickém okruhu do problémů. No.... co se dalo dělat... prchal jsem a vyfotil jsem. A teď to ukazuji i vám  

 K sedmému srpnu patří tento snímek. Vznikl u přejezdu v lokalitě Kostická váha. Dvojče Unipetrolu má za sebou celkem dietní soupravu kotlů. Dvacet vozových jednotek pro ně nepředstavuje žádnou velkou zátěž.

24. srpna jsem vyrazil na lov řady 380. Pravda je, že nakonec jsem doma do počítače stahoval i velmi, velmi odlišné snímky. Mezi nimi nejprve záběry s trojicí brejlovců Unipetrolu v čele konvoje kotlů.

Zatímco trojnásobná nadílka brejlovců zamířila k Brnu, vzápětí za nimi vyrazila na cestu pro změnu dvojice brejlovců. Měli na sobě logo společnosti AWT. Taky jsem si při nich vzpomněl na karla.f 

Až do třetice všeho dobrého jsem se dočkal. brejlovec na přetahu při výluce a za ním dvojspřeží 380 a 363 na nákladním vlaku. Tahle sestava byla důvodem pro focení i v situaci, která pro fotografa není zrovna ideální.

To další úlovek, zachycený v oblouku za vjezdovým návěstidlem Lanžhota ve směru do Břeclavi, potěšil. I když tedy burácel v době, kdy jsem čekal na fénovací vozidlo, rozhodně jsem nenadával. V kalendáři bylo ten den datum 18. září. 

 

27. října jsem spokojeně vypnul fotoaparát, když jsem předtím zachytil své oblíbené fény. jenže co to, sotva jsem se vydal na cestu z pole zpět na silnici, začal přejezd znovu cinkat. Že by? No jo, opravdu, dieselová vozba z opačného směru. no, nevyfoť to  

13. listopadu jsem zůstal v šoku. Jede snad pára, o které nevím? to byla první reakce, když se na obzoru objevil dým. Za chvíli bylo jasné, že to parní stroj není. Takže se do deformované mysli dobrovolného hasiče hrnula další myšlenka. Nehoří ta druhá lokomotiva? Možná si to myslel i pták, který se na druhém snímku klidí z cesty vlaku. Kupodivu druhá lokomotiva ODOSu neshořela.

Poslední z dvojic jsem vyfotil na stejném místě, na vjezdu do Lanžhota 1. prosince. Podobně jako v předchozím případě byl i tentoo snímek dílem náhody. S jediným rozdílem. Modré dvojče jsem viděl cestou z Lanžhota, takže jsem zastavil a fotil. Další jsem předjížděl cestou do Lanžhota, takže času bylo ještě méně, předjet, zastavit, vyfotit....  No, výsledke vidíte.