2010 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie

26.3.2011 8:00 Milan Vojtek

2010 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Tentokrát se podívám na to málo z mála, co se dalo. Nesmysl. No upřesním, Nostalgických akcí je čím dál tím méně a z toho mála, co je, jsem zvládl jen malinkou část. Holt, rok mi nepřál, ale na pár fotek to snad bude.

 Když jsem se díval, co budu moci letos nabídnout, zjistil jsem, že fotky do tohoto výběru budou sice se sazemi, ale bohužel, jen v menšině je jejich původcem kotel parní lokomotivy. Ne, opravdu se to vloni tak nějak sešlo, že dým při nostalgických výjezdech nechyběl, častěji se ale jednalo o dým jako vedlejší produkt z práce vyběhaných tatrováckých motorů. Takže je jasné, že nostalgii z roku 2010 bude v mé nabídce dominovat vozidlo s poetickým jménem hurvínek. Ale není důvod se bát, nakonec se dostane i na nějaký ten sazomet. Pravda je, že bych sem mohl dát více fotek z některých již představených akcí, ale určitě není smyslem hnát se za každou cenu za množstvím.   

Začalo to vlastně již jízdami zvláštního vlaku ČD Wellness. Při lednoové se mi naskytla možnost udělat si fotky hurvínku v Lednici za stavu, který bylo při troše dobré vůle možné nazvat šerem. O měsíc později, 14. února nastala pro náš konec celkem nezvyklá situace, že se v plné parádě ujala vlády paní Zima. No a já tak mohl fotit hurvínka v nefalšované zimní krajině. Na  vybraném snímku jsem jej zachytil již při vjezdu do stanice Lednice.

Pravda stačilo jen pár dalších dnů a bylo po zimě. 7. března ožil Hodonín oslavami výročí narození TGM a jejich vrcholným okamžikem byl i příjezd zvláštního vlaku s parní lokomotivou a salonním vozem Aza 080, neboli salonním vozem prezidenta TGM. Dá se říct, že v tento den se vyznamenalo i počasí (tedy především dopoledne) a ponurou krajinou, ještě bez jarní zeleně, se prohnala nádherně dýmající šlechtična 475.101. Na snímku byla ulovena u rybníků mezi Mutěnicemi a Hodonínem.   

To 10. dubna už se drala na povrch nová zeleň a já vyrazil ven, abych opět ulovil něco na lokálce do Lednice. A protože počasí bylo takové, že nebylo třeba řešit, odkud svítí sluníčko, mohl jsem si vybírat. Výběr padl na tento pohled.  

18. dubna jsem si u Podivína počkal na návrat výletního vlaku do Brna. Normálně se kolem sedmnácté hodiny fotí zcela jinak, ale ve dny, kdy člověk nemusí řešit nějaký směr slunečního svitu, tak si může dovolit i zcela jiné řešení. cyklisticko-historicky mišmaš tak vypadá trochu jinak.

 29.května jsem si našel chvíli času, abych zdokumentoval alespoň část jízdy zvláštního vlaku do Kuchyne. Znalí vědí, že se samozřejmě nejelo někam mezi sporáky, ale cílem naleštěného albatrosu 498.104 byla stanice téhož jména, respektive nedaleké letiště, které pořádalo akci pro veřejnost. Nízko letící stíhačky jsem ovšem nefotil, ke spokojenosti mi stačila dýmající parní krása.  

Pravda ovšem, občas ta parní krása byla ukryta za trávou. Jo hned je poznat, že doby pravidelného provozu parních lokomotiv (a pečlivé preventivní a praktické likvidace hořlavých věcí) je dávno pryč.

Poslední snímek, kterým se vracím k této akci z 29. května, už ukazuje albatros, jak se spokojeně veze v závěsu na konci vlaku. Na zpáteční cestě pod dráty tento pěkný konvoj vozů byl v režii berty.

5. června byla na výletním vlaku z Brna do Lednice avizovaná silnější frekvence cestujících. To byl důvod, aby m 262.018 dostal volno a mohl relaxovat v depu. Na trať se dostal prototypový krokodýl M 286.001 v retro laku se stejně vyzdobeným přívěsným vozem. Druhá polovina vlaku byla celočervená, zurvínek pro pendly do Břeclavi doplnily dva přívěsy. První z představených snímků je z ranní cesty do Lednice. pořízený na tradičním místě na nadjezdu ve Staré Břeclavi, druhý pochází z neméně tradičního místa v kilometru 6.1, kde je asi jediné slušné místo s odpoledním slunečním svitem.    

9. června byla lednice znovu cílem vlaku. Šlechtična 475.101 se tam vypravila na zvláštní jízdě a já jsem opět číhal. I v tomto přípdě jsem sáhl po fotomístě na nadjezdu ve Staré Břeclavi, v dopoledních hodinách umožňuje zachytit tento pohled. Druhý snímek je z cesty do Lednice nedaleko dopravny Poštorná.

19. června zažila lokálka do Lednice neobvyklé hemžení. kromě tradičního víkendového vlaku byla avizována ještě berta se soupravou na odpolední a večerní program v lázních. Byl jsem ve střehu, jenže špatný výsledek předprodeje jízdenek změnil sestavu vlaku. Pro malý zájem zůstala berta s rybáky doma a na cestu vyjel pouze M 262.018. Na snímku mezi Poštornou a Charvátskou Novou Vsí.

Ve stejný den jsem z pochopitelných důvodů věnoval lokálce více času. U borovic Bořího lesa vznikl tento záběr hurvínka.

No a finále večera, to bylo noční focení na nádraží v Lednici. Jak je již výše zmíněno, z původního plánu fotit bertu v noci sešlo, M 262.018 ale byl také slušným a pohledným alternativním cílem. Zvláště poté, co strojvedoucí ochotně rozsvítil v prostoru pro cestující.

11. září byl v mém kalendáři spojen nikoliv se smutným výročím teroristíckého činu, ale s parním mejdanem ve Zvolenu. V azylu skvělé party z Prievidze jsem já i Pio našli přístřeší a mohli po chuti dokumentovat zážitky z tradiční Grand Prix. Kromě noční siesty v uspořádání 2 D 2 jsem neodolal a zvěčnil třeba méně viditelné činnosti, patřící k parním jízdám. 498.104 po návratu do depa prodělává očistnou kůru a dýmnici opouští saze a popel.   

A ještě jednou, tentokrát už naposledy hurvínek z minulého roku. V kalendáři bylo datum 28. září 2010 a k tomu patřilo loučení s vlaky do Lednice. Závěrečný vlak víkendového sezónního provozu se chystá k odjezdu do Brna.