Za co všechno může internet...

29.4.2011 8:00 Radek Hořínek

Za co všechno může internet...

To, že je internet zdroj obrovského množství informací, je známo každému z nás. Vždyť bez nich by i VLAKY.NET a podobné tématicky zaměřené stránky byly pro jedince dychtící po novinkách svým způsobem k ničemu. Právě v sobotu 16.4., v neděli 17.4., v pondělí 18.4. a nakonec ještě v pondělí 25.4. jsem z údajů na internetu zveřejněných a mailem dorazivších těžil i já a díky tomu vznikla i tato krátká reportáž.

Je sobota odpoledne. Radka je v pelechu a odpočívá a já se věnuji věcem nepodstatným. Poslední CD s naskenovanými negativy čeká na popsání. Při tom občas náhledu do dění na železnici a ejhle.


Káčko
hlásí, že na obratu Ex 241 Leoš Janáček a Ex 142 Odra je nasazena lokomotiva řady 380. Hm, že bychom se vydali s Radkou na nádraží se na tento výkřik moderní techniky domácí produkce vyrazili podívat? Dítko nadšeně přikyvuje. Na hlavní nádraží v Olomouci dorážíme notně dopředu. Od 18:00 do 20:00 onen den plánovaně nešel elektrický proud. Tabule s odjezdy a příjezdy vlaků jsou potemnělé. To nás nemusí trápit. Staniční rozhlas díky připojení na elektrocentrálu hlásí vše podstatné. Radka si čekání krátila máváním na strojvedoucího vlaku Ex149 Jan Perner při rozjíždění směr Ostrava. Spokojená byla, když její mávání opětoval. Jak málo stačí k radosti. Potom se přesouváme na druhé nástupiště a z tlampačů nádražních se ozývá, že Ex142 Odra přijede k nástupišti třetímu. Trochu zvláštní, ale to nám nevadí. Pár fotek i s malou vzniklo a hurá domů, neboť čas pokročil a postel volala.

V neděli jsem zůstal doma sám. Kromě věnování se pracím domácím hledal jsem na netu informace, zda i v tento den se bude konat jízda 380.012 na oněch dvou vlacích kategorie Ex. Nekonala. Leč našel jsem informaci jinou a pro mne snad i víc potěšující. Místo 814.2 vyrazila na Os 3631 souprava ve složení 851 + 2 x 050. Během chvilky jsem měl ověřené, kdy se bude vracet. Tak jsem se vydal nejprve k trati spojující Moravu s naším hlavním městem. Tam jsem něco málo nafotil z provozu pod dráty. Po projetí Os taženého polskou EU07 jsem se přes Černovírský les vydal k trati SŽDC č. 290, abych si počkal na krokodýla. Jeho výjezd z nedaleko vzdálených Hlušovic provázela klasická zvuková kulisa, kterou jsem si užíval. Na kartu foťáku se zapsalo několik obrázků a já se vydal směr hlavní nádraží podél trati. Tak nějak jsem tušil, že se 851.028 s dvojicí přívěšáků bude vracet směrem, odkud přijela do Olomouce. A stalo se tak. Ještě nějakou fotku a hurá domů.

Pondělí je klasickým dnem pracovním. Od pátku týdne předchozího na mne blikalo upozornění na jízdu nějaké 750/754 s měřícím vozem trakčního vedení, jež ke mně doputovalo mailem díky jedné osobě. Rozhodnul jsem se obětovat světlou stránku dne, oběd, a vydal se k trati z Olomouce na Nezamyslice. Čekal jsem, ale nedočkal jsem se. I když ne tak úplně. Jelo to asi s náskokem oproti časům, jež jsem k dispozici měl. Tak v okamžiku, kdy jsem se chtěl vrátit na značku, objekt mého zájmu dorazil. Ale z opačného směru a pěkně proti slunci. Což už teď s tím. Alespoň nějakou fotku rázu dokumentačního jsem měl. K ní ještě dvě z provozu na oné trati.

Velikonoční pondělí s sebou přineslo něco, co mne vyhnalo k trati z Olomouce směr Přerov. České dráhy opět připravily posilový rychlík ze Vsetína do Olomouce, který měl být v režii lokomotivy řady 141. První informace přišly v podobě tiskové zprávy z ČD, a.s. a další část už byla na netu k nalezení. Od Vojty jsem se dověděl, že vybrána pro tuto akci byla 141.018. Tak místo oběda jsem vyrazil, ne zuby sám sobě, ale k trati z Olomouce směr Přerov. Návoz soupravy pro R 11050 se konal stejně, jako na začátku ledna roku letošního, po odjetí EC 111 Praha z Olomouce. Bylo krátce po jedné hodině odpolední, když se 141.018 s devíti kočáry vydala směr Vsetín.

Některé vozy byly uzamčeny, neboť šlo o jejich přepravu do opravy. On vlastně onen vlak jel místo Sv 1306/1307. Počasí onoho pomlázkového dne bylo opravdu aprílové. Chvíli svítilo slunce, chvíli bylo pod mrakem a chvíli i pršelo. I tak jsem se rozhodl vyčkat na místě, kde bylo možno se před deštěm schovat, na jízdu 141.018 s R 11050 ze Vsetína do Prahy. Čas jsem si krátil focením provozu normálního. Banány jezdily, k tomu nějaké 163 a 362, Pendolina svištěla a třešničkou na dortu byla 380.005 na Ex 241 Leoš Janáček. Prostě to na trati žilo provozem svátečním, což se týkalo hlavně vlaků nákladních.

Dalo by se říct, že jsem za ty čtyři rádoby výběhy k tratím v Olomouci a jeho okolí blízkém zdokumentoval to, co jsem zdokumentovat chtěl. Spousta možná tuctových obrázků je k vidění v galerii, tak se koukejte. A další plány? Uvidím podle počasí a toho, co mi třeba náš národní železniční dopravce nachystá na první májovou neděli roku letošního. Vloni to byly tři berty a třeba budou letos opět.

Titulní snímek: 363.160 na R 934 v Nemilanech dne 18.4.2011 © Radek Hořínek

Galéria